• 瀏覽: 2,847
  • 回覆: 22
  • 追帖: 1
新手入門 想買部相機+鏡頭
用途是記錄BB成長

回覆 引用 TOP

唔用電話.

回覆 引用 TOP

希望影出來的效果會靚些

回覆 引用 TOP

有BB,好多野要拎.
買後睇你怕唔怕辛苦.
同5000真係唔多選擇.
Fujifilm X-A7 新出.都要5千幾了.

引用:
原帖由 一筆糊塗帳 於 2019-12-3 12:30 PM 發表

有BB,好多野要拎.
買後睇你怕唔怕辛苦.
同5000真係唔多選擇.
Fujifilm X-A7 新出.都要5千幾了.
我預算10000左右
如果有好介紹再高些少都可以考慮

10000就多好多了.
如6100加定焦351.8或需要
最新出變焦16-55 F2.8  <<不過加這支更會過你預算.
或睇下CANON M仔系列.平均7-8千買到了.

回覆 引用 TOP

我覺得如果主要為左BB, D相應該都係會影人為主
所以淺景深係好需要, 同埋最好有D相既味道
1. 淺景深就要買大光圈既鏡頭, 我個人推薦用定焦鏡, 因為BB暫時唔會走黎走去, 一枝岩焦距既定焦就已經做到好好既效果 (FF = 35mm/50mm or APS-C 23.5mm/35mm)
2. 相既味道係指個BB D相都會持續有種味道比佢, 我個人就偏好LEICA, D奶油顏色就真係不得了, 但係樓主BUDGET所限, 我會推薦FUJI / CANON, 顏色比其他牌子順眼

我用緊Sony FF & Fuji APS-C, 我會建議你試下買Fuji X-T30 + XF23 F1.4/XF 351.4
好處係富士機唔太重, 出街可以用, 加上富士有菲林模擬, 你學好佢, 可以影到幾有味道既相出黎, 定焦鏡質素又好好, 做到好靚既散景

其他可以考慮Canon EOS M50 + EF-M 32mm F1.4

引用:
原帖由 真。外圍的主角 於 2019-12-3 03:52 PM 發表

1. 淺景深就要買大光圈既鏡頭, 我個人推薦用定焦鏡, 因為BB暫時唔會走黎走去, 一枝岩焦距既定焦就已經做到好好既效果 (FF = 35mm/50mm or APS-C 23.5mm/35mm)
2. 相既味道係指個BB D相都會持續有種味道比佢, 我個人就偏好LEICA, D奶油顏色就真係不得了 ...
我是新手,太高階既機也怕浪費了
師兄推薦的Fuji我會去研究一下
非常感謝那麼詳細回覆

引用:
原帖由 ric211 於 2019-12-3 04:15 PM 發表

我是新手,太高階既機也怕浪費了
師兄推薦的Fuji我會去研究一下
非常感謝那麼詳細回覆
其實可以上網學下點相用相機既, Youtube都有好多介紹
我相信自己去學未必有動力, 但為了BB的未來我相信你會有動力去學
BB既成長就係靠你去記綠低
個人建議你都先做了點研究才去買相機, 咩牌子同型號其實唔重要, 點樣善用部相機影靚相先重要
一部相機都唔平, 無謂浪費了買相機既錢啦!

回覆 引用 TOP

Sony RX100 系列。新手,高手都啱用。
建議 5a 型號。
對焦快又有超快連續拍攝。
呢樣影小朋友好重要。
有大光圈 f1.8 , 減少用閃光燈。
保護小朋友對眼。
又可以拍 4K 短片。
最重要係夠細。可以除時帶喺身都唔會攰。

回覆 引用 TOP

多謝各位意見 我也先做一下功課再決定

樓主慢慢研究,俾少少方向你,既然有咗目標係影BB,基本輕細,方便隨時上手或者出街,機動性盡量快點,如追焦拍BB爬行走動, 連拍速度捕捉 BB神情,這些多加考慮,再兼到不錯的拍片功能就可以了。
單反全篇幅高階機唔太適合你,剩低m4/3同apsc機可以考慮。
m4/3少機揀,上代機已無乜明顯優勢,新出的如 olypmus m5 mark3售價又開得貴,所以可先集中研究apsc機。
機能要快點建議先選中階機剛好樓主的預算正好可以做到,牌子不外乎Sony, Canon, 同 fuji里揀。
如要輕便不換鏡Sony rx100系列夠輕亦快,先考慮新少少嘅了5,6,7代。
想換鏡頭夠預算,可以有新買新
Sony A6100, A6400 追焦快
Canon M6 mark II 3400萬像素
Fuji XT-30 連拍30fps
4部機身各有優勝都係5-6千容易比較,
研究完再諗鏡頭,上面嘅機已經好夠用,唔想浪費買太貴,亦可以退落去買上一代機。
希望資料對你有用。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ric211 於 2019-12-4 09:42 AM 發表

多謝各位意見 我也先做一下功課再決定
SONY.64OO十16-70.F4z。輕細快狠準.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 真。外圍的主角 於 2019-12-3 03:52 PM 發表

2. 相既味道係指個BB D相都會持續有種味道比佢, 我個人就偏好LEICA, D奶油顏色就真係不得了 ...
佢咁問都唔識影相架啦,

回覆 引用 TOP

同BB影相時佢哋唔識做表情配合,要人𢭃佢玩先會有表情反應,但反應瞬間即逝,所以對焦速度快相機先可以應付上述情況。
Sony RX100 VII對焦快到係唔需要做半按快門動作,機身細收藏容易,我經常坐着左手抱住BB,右手從牛仔褲袋取出RX100VII,反mon,開機,按快門同BB自拍全部過程單手搞掂,機動性一流,所以呢部最適合。

kwailo

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]