列印

想由FXA9升級到IER-M9

想由FXA9升級到IER-M9 E-mail 此主題給朋友

小弟宜家用緊FXA9,請問值唔值得升級到Sony M9 ?
如果唔值得,請問有那款耳機值得考慮?
謝謝.

熱賣及精選
引用:
原帖由 Robot_hk 於 2019-12-2 11:08 AM 發表
謝謝.
try Sony m7 first

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Robot_hk 於 2019-12-2 11:08 AM 發表
謝謝.
Sony m9 幾難推

回覆 引用 TOP

想由FXA9轉M9主要係因為M9的頻率響應好似勁過FXA9好多.

FXA9 12Hz to 22KHz
M9 5Hz to 40KHz

睇落M9的頻率響應真係好勁.

引用:
原帖由 Robot_hk 於 2019-12-2 08:26 PM 發表
想由FXA9轉M9主要係因為M9的頻率響應好似勁過FXA9好多.

頻率響應基本上好多牌子都只做到22k左右
其實歌既22k上既音通常好細
影響絕對唔及本身耳機調音重要
最緊要試岩心水

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Robot_hk 於 2019-12-2 08:26 PM 發表

美國牌子通常都係去到20kHz左右,Campfire Solaris比M9貴,高頻上限都係20kHz。

回覆 引用 TOP

引用:

人最多都係聽到20KHz.
一般人都係17KHz 左右.
22KHz 係一段正常16/44.1 紀錄到最高GE 頻率.
如果你係聽開Hi-Res 用Sony 係會 "好似聽到多D". 因為段音頻係真係有record 到22KHz 以上GE, 不過好少. 不過都係個感覺.
頻率響應勁唔等於好聽.

回覆 引用 TOP

音頻響應好, 並不代表音場闊, 樓主千其米被數字呃到, 不過樓主咁問, 睇來已經踩了9成

M7, 細 z1r 用原裝線, 人聲密度唔算薄.

但M9 用原裝線, 人聲密度會少少薄...

M9 梗局係要換粗線靚線 , 先可以得既..     幼線必死.. 
  OK 既線有 大法B20SB1 8芯金寶線, 轉駁頭3.5去0.78 再轉mmcx 頭..

遲下 DIY 條西電油浸 硬線 用0.78頭 去秒 8芯金寶線..    

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 timtim1234567 於 2019-12-9 10:12 PM 發表
音頻響應好, 並不代表音場闊, 樓主千其米被數字呃到, 不過樓主咁問, 睇來已經踩了9成
咁請問怎樣可以整到音場闊?
我也覺得音場闊非常重要,如果音頻響應未必能使到音場變闊,咁關唔關我部R6 Pro唔夠勁事?

如果我買過部新DAP,即係花成8千幾買過部 Cayin N6II, 咁我呢個新組合 Cayin N6II 加 FXA9 會唔會音場有大改善呢?

謝謝.

引用:
原帖由 Robot_hk 於 2019-12-10 12:20 PM 發表

咁請問怎樣可以整到音場闊?
我也覺得音場闊非常重要,如果音頻響應未必能使到音場變闊,咁關唔關我部R6 Pro唔夠勁事?

如果我買過部新DAP,即係花成8千幾買過部 Cayin N6II, 咁我呢個新組合 Cayin N6II 加 FXA9 會唔會音場有大改善呢?

謝謝. ...
如果駛錢駛到接近萬萬聲,
咁不如黎一野 2019年 入耳退燒組合

死肥Kann xlr out + 細z1r

應該算係普世價值安心退燒, 幾年內都唔駛上黎問點 upgrade..

....
cayin , 同 ibasso 都係慣性寒底到連 申請 FCC ID 都無乜有既 土炮 公司.. 只係屈你D 小白做試機炮灰..  
出部全新機好過     更新舊機有 bug 既 firmware..

引用:
原帖由 kkzzst 於 2019-12-11 01:39 AM 發表
如果駛錢駛到接近萬萬聲,
咁不如黎一野 2019年 入耳退燒組合
死肥Kann xlr out + 細z1r
應該算係普世價值安心退燒, 幾年內都唔駛上黎問點 upgrade..
....
cayin , 同 ibasso 都係慣性寒底到連 申請 FCC ID 都無乜有既 土炮 公司.. 只係屈你D 小白做試機炮灰..  
出部全新機好過     更新舊機有  ...
死肥Kann xlr out + 細z1r 好似要成 HKD 26,000.
不過我也覺得是物有所值,可以積極考慮.
謝謝.

引用:
原帖由 Robot_hk 於 2019-12-11 12:49 PM 發表

死肥Kann xlr out + 細z1r 好似要成 HKD 26,000.
不過我也覺得是物有所值,可以積極考慮.
謝謝.
先買死肥kann, 十幾蚊DIY 整條短短地既 5pin xlr 去 2.5/4.4 轉駁線..

因為 low noise  SNR 128dB , 聽到既資訊量至少係 黑磚/金磚/索六萬 一倍以上..

左駁右駁既聽歌,換運放方法, 要做low noise 基本係好難..

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]