• 瀏覽: 1,779
  • 回覆: 7
想請教各位,新手想玩下音響,主要聽下流行曲、睇戲+收音機,但無乜頭緒如何入手,睇過youtube介紹都仲係一知半解。

我方向係想先試玩2.1之後有興趣先再加到5.1,因5.1可能對我黎講比較復習。

我係咪要一部擴音機+低音+兩隻喇叭就可以聽歌+睇戲呢?

綱上見到D串流播放器除了聽歌又可唔可以睇埋戲呢?

如果1-1.5萬有無可以介紹下

5-1擴音機刀好 只加前置兩喇叭 就可聽歌睇戲了 可留待日後有興趣先加喇叭

引用:
原帖由 空中飛 於 2019-12-2 04:22 PM 發表

5-1擴音機刀好 只加前置兩喇叭 就可聽歌睇戲了 可留待日後有興趣先加喇叭
咁係咪任何5.1擴音機都可以?會唔會有D擴音機只可睇戲,有D只可聽歌?

引用:
原帖由 lwm0925 於 2019-12-3 02:12 PM 發表

咁係咪任何5.1擴音機都可以?會唔會有D擴音機只可睇戲,有D只可聽歌?
咁就5清楚啦 搵陣D咪買我最近買果部天龍囉 我刀係就咁駁兩隻喇叭 聽歌睇戲

引用:
原帖由 空中飛 於 2019-12-3 02:20 PM 發表

咁就5清楚啦 搵陣D咪買我最近買果部天龍囉 我刀係就咁駁兩隻喇叭 聽歌睇戲
係咪再加埋CD機和 blueray機就可以架啦?

引用:
原帖由 lwm0925 於 2019-12-3 02:28 PM 發表

係咪再加埋CD機和 blueray機就可以架啦?
係 加多隻有源重低音更好 聽歌又可電話聽

回覆 引用 TOP

我最近買咗部Marantz sr5013(大約3xxx港紙),推兩隻座地+Subwoofer,要嚟聽歌睇戲都幾好。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lwm0925 於 2019-12-2 01:16 發表

想請教各位,新手想玩下音響,主要聽下流行曲、睇戲+收音機,但無乜頭緒如何入手,睇過youtube介紹都仲係一知半解。

我方向係想先試玩2.1之後有興趣先再加到5.1,因5.1可能對我黎講比較復習。

我係咪要一部擴音機+低音+兩隻喇叭就可以聽歌+睇戲呢?

如果1-1.5萬有無可以介紹下
試玩2.1之後有興趣先再加到5.1
現流行玩埋atmos 5.1.2合併amp不會很貴, 如果想聽歌又睇戲, 直接5.1.2

係咪要一部擴音機+低音+兩隻喇叭就可以聽歌+睇戲呢?
最最低限度要 1x合併擴音機 2x喇叭.........低音/後置/中置/天花/反射喇叭都非必須

spotify/moov/spple music/tidal...etc..都係聽歌, 新型號合併amp一般都support部分串流平台...........
netflix/hbo go/amazon/hmvod/hulu...etc..都係串流埋戲. 但你要買部播放器, 平D可以買google chromecast之類的

there is nothing either good or bad, but thinking makes it so.
don't argue with idiots. they'll drag you down to their level and beat you with experience.

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]