列印

警惕世人:買dac要xlr line out

警惕世人:買dac要xlr line out E-mail 此主題給朋友

琴晚買部純amp終於到左
當zh1es=電磁爐用headphone 4.4過2xlr 入amp
一過歌同停左播歌
聽到有電流聲
我就知仆街了

咁當然試部amp有無制作失誤
用黑磚4.4入amp
係完全靜的

而假平衡
Rca換xlr時
都係無問題
不過比較過堅平衡同假平衡聲
係聽得出的

最後一句
買dac同一體機
要買xlr line out

阿仙奴忠實球迷
希望阿記係阿聯球場捧上聯賽錦標
熱賣及精選
不過我又鍾意電磁爐聲底
插黑磚黎聽又方便
唔係好想換daC

阿仙奴忠實球迷

回覆 引用 TOP

請問你嘅意思係咪用4.4平衡就有電流聲? 係4.4平衡嘅問題?

不過4.4平衡好似係新趨勢,不小師兄都喜愛用4.4平衡,照計應該不會太差吧...

當然XLR也很好,但始終感覺略為龐大笨重了一點點呢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Robot_hk 於 2019-12-1 04:37 PM 發表
請問你嘅意思係咪用4.4平衡就有電流聲? 係4.4平衡嘅問題?

不過4.4平衡好似係新趨勢,不小師兄都喜愛用4.4平衡,照計應該不會太差吧...

當然XLR也很好,但始終感覺略為龐大笨重了一點點呢 ...

用4.4 To 2 xlr 過純amp
正常新種機有2xlr line out
電磁爐無 只有rca out
唯有用headphone out
不過有電流聲

阿仙奴忠實球迷
引用:
原帖由 十九八 於 2019-12-1 09:30 PM 發表

用4.4 To 2 xlr 過純amp
正常新種機有2xlr line out
電磁爐無 只有rca out
唯有用headphone out
不過有電流聲
死肥kann 咪有唔行濕電既 xlr out 4V o羅..  

推 T60rp 都只係扭到 vol 145 遮...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 十九八 於 2019-11-30 12:28 PM 發表
琴晚買部純amp終於到左
當zh1es=電磁爐用headphone 4.4過2xlr 入amp
一過歌同停左播歌
聽到有電流聲
我就知仆街了

咁當然試部amp有無制作失誤
用黑磚4.4入amp
係完全靜的

而假平衡
Rca換xlr時
都係無問題
不過比較過堅平衡同假平衡聲
係聽得出的

最後一句
買dac同一體機
要買xlr line out ...
純粹八卦吓,你所指的電流聲係咪50HZ 嘅Hum noise, 如果係嘅話就係Grounding 有問題.
建議你買部Unbalanced 轉Balance 機,相信好過你用條線.

附件

00000.jpg(52.67 KB)

2019-12-1 11:27 PM

00001.jpg(53.35 KB)

2019-12-1 11:27 PM

引用:
原帖由 yftjin 於 2019-12-1 11:21 PM 發表
純粹八卦吓,你所指的電流聲係咪50HZ 嘅Hum noise, 如果係嘅話就係Grounding 有問題.
建議你買部Unbalanced 轉Balance 機,相信好過你用條線.
即係無源前級 單端 轉 平衡 咁o羅...  大大話話出街都聽左 兩三年啦..
另外部機 size 唔會大過 EI20... (20 <- 20mm )

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yftjin 於 2019-12-1 11:21 PM 發表

我試過左rca to Xlr的線
係無電流聲
不過假平衡聽得出
你果舊野可能唔錯
但係都係假平衡

電流聲係以前電台頻度唔啱果種

我依家直情rca to Rca 聽單端算
暫時未諗到點搞

阿仙奴忠實球迷

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 十九八 於 2019-12-2 07:52 AM 發表

我試過左rca to Xlr的線
係無電流聲
不過假平衡聽得出
你果舊野可能唔錯
但係都係假平衡

電流聲係以前電台頻度唔啱果種

我依家直情rca to Rca 聽單端算
暫時未諗到點搞 ...
電磁爐 照計 4.4出, 有埋接地去 xlr 3pin, 照計唔會電流聲咁誇張...

另外樓上既線, 不如自己度其淘佬D xlr 插頭, 線, + 2.5 免焊公頭, 用螺絲批 夾埋試下 係咪衰左 共地.. 都係百拎 二百蚊都唔駛..

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yftjin 於 2019-12-2 09:12 AM 發表
睇吓呢條線啱唔啱用.https://lqicables.com/products/balanced-4-4mm-trrrs-plug-to-dual-xlr-3-pin-male
呢種線就係有電流聲
不過係淘佬貨

阿仙奴忠實球迷
引用:
原帖由 十九八 於 2019-12-2 11:22 AM 發表

呢種線就係有電流聲
不過係淘佬貨
所以試下自己 DIY 條玩玩..    都係舊幾水..

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kkzzst 於 2019-12-2 11:39 AM 發表

所以試下自己 DIY 條玩玩..    都係舊幾水..
用黑磚駁同一條去amp 無事
問題唔係條線身上

阿仙奴忠實球迷

回覆 引用 TOP

DAC耳機出的level 是無法達到XLR 的input 標準(+4dBu) Ching 似乎須要買UnBalance 轉Balance部機才能真正解決問題.
XLR 係Professional 用.
RCA 係Consumer 用
兩套不同標準.

回覆 引用 TOP

24 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]