• 瀏覽: 3,653
  • 回覆: 12
主要放在家裹,用作接收Moov無損檔案訊息,經DAP USB無損數碼輸出至主動式喇叭,再由喇叭解碼播放

回覆 引用 TOP

不如用手機啦
用有源喇嘛解碼
根本唔應該太多野諗

阿仙奴忠實球迷
希望阿記係阿聯球場捧上聯賽錦標

回覆 引用 TOP

我本身用Android手機, 用過Moov聽歌,校到hi-fi質素,效果都好唔掂,D聲好曚,但後來試過用海貝音樂呢個apps去聽,就算係聽mp3,效果竟然係好好多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tony111hk 於 2019-11-26 08:24 PM 發表

我本身用Android手機, 用過Moov聽歌,校到hi-fi質素,效果都好唔掂,D聲好曚,但後來試過用海貝音樂呢個apps去聽,就算係聽mp3,效果竟然係好好多
咁不如
用dap
用耳機口3.5to3.5試下
無理由喇叭解碼會好
你話用Dap解碼就可能好d

大法部新野都未知支唔支援moov
又未有白老鼠評測

阿仙奴忠實球迷
你話推介dap就ak的天下了
海貝 filO我都係覺得唔放心
你放係屋企用的
我覺得用返ak呢d大牌子穩陣

阿仙奴忠實球迷

回覆 引用 TOP

我都係想屋企用headphone + desktop amp + dac或者electrostatic headphone + energizer聽spotify。AK係FB話DAP唔建議插電長用。

如果仲買到我想試下用chromecast audio。但買唔到,最後我用$299買咗muzo cobblestone聽spotify或者DLNA。用到但當然比唔上用AK DAP 啦(我用SP1000m),底噪高好多。

引用:
原帖由 十九八 於 2019-11-27 07:18 AM 發表

咁不如
用dap
用耳機口3.5to3.5試下
無理由喇叭解碼會好
你話用Dap解碼就可能好d

大法部新野都未知支唔支援moov
又未有白老鼠評測
我用緊kef ls50w, 個喇叭解碼應該唔太差。

個喇叭後面只有usb B,光纖及RCA輸入, 無線的有wi-fi 及藍牙接駁

引用:
原帖由 tony111hk 於 2019-11-27 12:16 PM 發表

個喇叭後面只有usb B,光纖及RCA輸入, 無線的有wi-fi 及藍牙接駁
個世界變哂
以前喇叭只係發聲
枱機 解碼前級後級
係近幾年出藍芽喇叭
平野貪方便
依家萬元級喇叭做埋解碼
咁就唔多識了
我個人覺得ak會紮實過國產的dap
果位師兄應該問題不大
你用得line out過機就充唔到電
除非本身有另外設計

阿仙奴忠實球迷

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dereklo 於 2019-11-27 11:41 AM 發表

我都係想屋企用headphone + desktop amp + dac或者electrostatic headphone + energizer聽spotify。AK係FB話DAP唔建議插電長用。

如果仲買到我想試下用chromecast audio。但買唔到,最後我用$299買咗muzo cobblestone聽spotify或者DLNA。用到但當然比唔上用AK DAP 啦(我用SP ...

2qvXadp

2DjS9HB
死肥kann 係AK 網頁用得 "low noise" 宣傳,
sp2k 同 spk 都唔敢主打標榜 "low noise" , 自然係有原因...
主要多數係 xlr out 玩到 128 dB

同埋 死肥kann 如果唔識用 xlr out, 基本上係抵俾人恥笑既..

引用:
原帖由 tony111hk 於 2019-11-27 12:16 PM 發表

moov嗰app有冇airplay or chromecast㗎?如果冇,甘可能要用啲行android的DAP先用到moov。我考慮過fiio M9 or M11/M11 Pro,如果師兄鍾意用LS50W 嘅digital input,都可以考慮。兩部都好似有3.5mm/SPDIF output。

如果唔介意用翻 tidal/spotify, LW50W應該可以直接用wifi play到。我自己屋企啲speakers都係就甘用spotify connected,無論用邊嗰電話/tab/DAP 都控制到,好方便。

手機算啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dereklo 於 2019-11-27 05:19 PM 發表

moov嗰app有冇airplay or chromecast㗎?如果冇,甘可能要用啲行android的DAP先用到moov。我考慮過fiio M9 or M11/M11 Pro,如果師兄鍾意用LS50W 嘅digital input,都可以考慮。兩部都好似有3.5mm/SPDIF output。

如果唔介意用翻 tidal/spotify, LW50W應該可以直接用wifi pla ...
我有用Spotify經wireless接駁,始終覺得效果差少少,可能係Spotify未有無損檔案,而且經wireless接駁再差少少,所以才考慮買個DAP播moov,經usb接駁喇叭,獲取好D效果

引用:
原帖由 tony111hk 於 2019-11-27 06:14 PM 發表

我有用Spotify經wireless接駁,始終覺得效果差少少,可能係Spotify未有無損檔案,而且經wireless接駁再差少少,所以才考慮買個DAP播moov,經usb接駁喇叭,獲取好D效果 ...
如果師兄用spotify connected, 應該永遠都係行緊320k bitrate.   已經係spotify最好嘅啦  同埋冇咗一堆中間嘅線同器才可能仲直接啲 純粹取決於自己系統嘅處理同音質https://www.whathifi.com/advice/spotify-connect-what-it-how-can-you-get-it

我自己木耳唔係好分別得到looseless同320有咩分別. 主要都係要求方便😅

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]