• 瀏覽: 5,632
  • 回覆: 33
  • 追帖: 3
11月10日,趁昂平360「港人88元來回優惠」最後一日,坐返次

因為太多客,上車落山,己經18:00,都天黑

部2012年10月買的OM E-PL3,咁老,入黑就唔掂

所以,去完,即刻想換部OM E-PL9

咁啱豐澤做$3,480超低價!上網,可惜得返白色,唔想要!

於是出去分店睇。連荃灣廣場分店都冇相機賣!

唔通連換鏡相機市場都咁細?咁大間豐澤,都唔撥地方賣相機?

(非換鏡機更加唔駛講)

不過,我覺得手機影相,點都冇得同換鏡相機比!(非換鏡機就完全冇用)

換鏡相機,唔計Pentax Q,最少有micro 4/3 sensor,即2.0 crop factor

手機,就算華為mate 30 pro,crop factor為4.55,細得多

https://en.wikipedia.org/wiki/Image_sensor_format#Table_of_sensor_formats_and_sizes

更加唔好講換鏡呢樣!

但換鏡相機而家咁平。2017Q4的OM E-M10 III,雙zoom豐澤唔駛五千!仲平過samsung S10!

與其追求貴價影相手機,不如慳返呢D錢,買換鏡相機!

1969 omega moonwatch見證人類登月50年
1979 rado與港鐵同賀中國改革開放40周年
1994 新南非omega中置陀飛輪
1999 omega co axial賀歐元及澳門特區20周年
2009 samsung galaxy敢就十年
清潔香港 時代曱命!
引用:
原帖由 macau20coaxial 於 2019-11-24 04:02 PM 發表

11月10日,趁昂平360「港人88元來回優惠」最後一日,坐返次

唔通連換鏡相機市場都咁細?咁大間豐澤,都唔撥地方賣 ...
只因為依家買相機既人唔會係呢d地方買相機

引用:
原帖由 macau20coaxial 於 2019-11-24 04:02 PM 發表

啱啱買咗部a6400 新手發覺好複雜,都係用auto多,要粗粗部機先得

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ovshk 於 2019-11-24 16:08 發表

只因為依家買相機既人唔會係呢d地方買相機
因為大眾唔買相機,買的都係有要求的,去到係去永成萬成?

1999 omega co axial賀歐元及澳門特區20周年
清潔香港 時代曱命!
引用:
原帖由 macau20coaxial 於 2019-11-24 05:08 PM 發表

因為大眾唔買相機,買的都係有要求的,去到係去永成萬成?
可以咁講,以前阿叔師奶都買部相機去旅行,依家佢地用電話就得

況且依家買相機唔亦唔一定去萬成永成

回覆 引用 TOP

影相嘅人其實無少到,但玩相機嘅喺小眾囉!

回覆 引用 TOP

引用:

依家好多人要即時share 又要美圖獸獸, 單/無反做唔到 無計
如果用FF 機影 會有朋友問咩手提影

現在相機廠玩唧牙膏令到相機用家欠理由換機所以間接做成銷情欠理想。

kwailo
引用:
原帖由 今天的事今晚做 於 2019-11-25 12:51 PM 發表

影相嘅人其實無少到,但玩相機嘅喺小眾囉!
當有人話買XT2 XT3黎做入門機,M43話唔掂,就知相機只係少眾玩意

引用:
原帖由 motto0101 於 2019-11-25 23:33 發表

依家好多人要即時share 又要美圖獸獸, 單/無反做唔到 無計
如果用FF 機影 會有朋友問咩手提影
但我最憎乜美異獸獸改圖

呃人!信唔過!

要直出不改先好!

(不過,我就係咁傳統攝影思想)

只因昂平360日落影得差,先突然想換做OM E-PL9

平日都係日頭影,E-PL3低光表現差,唔係issue

清潔香港 時代曱命!
引用:
原帖由 kwailo1233789 於 2019-11-26 03:28 發表

現在相機廠玩唧牙膏令到相機用家欠理由換機所以間接做成銷情欠理想。
冇錯!

根本2012,全行上到到無反後,可以話,冇乜變

(只限速度 / 低光性能提升)

清潔香港 時代曱命!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ovshk 於 2019-11-26 08:37 發表

當有人話買XT2 XT3黎做入門機,M43話唔掂,就知相機只係少眾玩意
入門竟是富士Xt

m43甚至sony NEX都不入流!

即係只剩高要求人士買相機!

我?2012先買2011 OM E-PL3

如果2013入,唔會係OM。相信係富士X-E1。更加唔會因為E-PL3低光差,而想到換E-PL9

清潔香港 時代曱命!
引用:
原帖由 macau20coaxial 於 2019-11-26 08:48 AM 發表

入門竟是富士Xt

m43甚至sony NEX都不入流!

即係只剩高要求人士買相機!

我?2012先買2011 OM E-PL3

如果2013入,唔會係OM。相信係富士X-E1。更加唔會因為E-PL3低光差,而想到換E-PL9 ...
係香討,只會叫人買APSC或FF,M43係少眾

引用:
原帖由 ovshk 於 2019-11-26 08:37 AM 發表

依家攝影界嘅現象就喺好多入門人玩旗艦機,玩玩吓先發現原來自己操控唔掂部機,最後只用 Auto 影相嘅真喺大有人在。反而我玩咗接近廿年相機就越玩越平,我依家只買出咗至少一年嘅新機或者執二手機玩,老實講,依家新機新鏡真喺開天殺價,只要留意吓一兩年後嘅價錢,你就知當年嘅新機喺幾咁搵笨(早買早享受嘅就無計啦)

相機市場轉向高端+專業化

愛…愛是風 吹過去你留下一片雲
愛…愛是雲 帶走我們飄渺的月光
愛…愛是雨 雨落風吹雲卻難回頭

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]