• 瀏覽: 10,996
  • 回覆: 16
平時用來影下人但最近想影下食物如果想慳錢不買鏡頭買近攝環可以嗎?

回覆 引用 TOP

影食物唔使好近? 
APSC + 一般鏡都得? 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mflyer 於 2019-11-21 11:41 AM 發表

影食物唔使好近? 
APSC + 一般鏡都得? 
我是新手請問APSC是什麼意思?

你用什麼機?
引用:
原帖由 神秘輝輝 於 2019-11-21 12:17 PM 發表

我是新手請問APSC是什麼意思?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mflyer 於 2019-11-22 11:41 AM 發表

你用什麼機?

60d

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mflyer 於 2019-11-22 11:41 AM 發表

你用什麼機?

請問Canon 50mm 1.4配近攝環0kMA影食物

我間中都有用 60D, 無 50.4, 有用其他 舊鏡 + MACRO TUDE, 個人覺得 問題唔有!
引用:
原帖由 神秘輝輝 於 2019-11-22 12:02 PM 發表

請問Canon 50mm 1.4配近攝環0kMA影食物

回覆 引用 TOP

想影食物、街拍及影人買支 35mm。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SE337 於 2019-11-26 11:42 PM 發表

想影食物、街拍及影人買支 35mm。
C姐有沒試用近攝環經驗,不想花錢買鏡頭平平地試下買過近攝環玩下,但想知Canon 50mm 1.4鏡頭配近攝環可否將對焦拉近?

引用:
原帖由 神秘輝輝 於 2019-11-28 01:25 PM 發表

C姐有沒試用近攝環經驗,不想花錢買鏡頭平平地試下買過近攝環玩下,但想知Canon 50mm 1.4鏡頭配近攝環可否將對焦拉近?
近攝環及日本品牌放大微距倍鏡都有,兩樣玩過一次都唔想再玩 !

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SE337 於 2019-11-28 01:29 PM 發表

近攝環及日本品牌放大微距倍鏡都有,兩樣玩過一次都唔想再玩 !
點解既?有什麼事令C姐唔想玩呀可否分享下?

回覆 引用 TOP

只有 50.8 + APSC 感覺都夠用!

附件

_MG_9942.JPG(48.3 KB)

2019-11-30 04:49 PM

Canon 60D EF 50mm F1.8 II

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mflyer 於 2019-11-30 04:49 PM 發表

只有 50.8 + APSC 感覺都夠用!
請問C兄APSC是不是近攝環?

APSC SENSOR 格式 (XXD, XX00D 機用), C 機是 FULLFRAME 機 (XD) 約為 1.6倍 焦距 (放大)! 即 FF 50MM = APSC 80MM!
引用:
原帖由 神秘輝輝 於 2019-11-30 05:08 PM 發表

請問C兄APSC是不是近攝環?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mflyer 於 2019-12-1 10:51 AM 發表

APSC SENSOR 格式 (XXD, XX00D 機用), C 機是 FULLFRAME 機 (XD) 約為 1.6倍 焦距 (放大)! 即 FF 50MM = APSC 80MM!

60d有冇這個功能

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]