• 瀏覽: 9,792
  • 回覆: 39
  • 追帖: 2
現今的手機發展很先進,想問問各位師兄,以一部 5000元左右的手機比較 2000多的輕便 DC。拍照效果那個好呢? 又有沒有好 DC 介紹一下。
謝謝

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
Xt3
好太多

引用:
原帖由 cfb20001 於 2019-11-8 11:22 AM 發表

現今的手機發展很先進,想問問各位師兄,以一部 5000元左右的手機比較 2000多的輕便 DC。拍照效果那個好呢? 又有沒有好 DC 介紹一下。
謝謝
買得DC,無人會再買2k果d,要求唔高,用返電話算

有要求既DC,講緊4、5k或以上,9k既DC都有

如果拍攝題材涉及雀鳥動物或運動的話相機一定勝任,否則手機係不二之選。

kwailo

回覆 引用 TOP

用緊rx100v, 其實大部份時間都同手機影出嚟嘅差唔多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 timechain 於 2019-11-8 01:24 PM 發表

Xt3
好太多
X-T3=$8400

投資是一門辛苦的工作, 要有回報, 一定要有付出, 好逸惡勞, 聽貼士可以發達, 只是妙想天開!

回覆 引用 TOP

要平有m50

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cfb20001 於 2019-11-8 11:22 AM 發表

謝謝
3千幾的電子儍瓜幾質素如何?

凡事量力而為.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ovshk 於 2019-11-8 01:40 PM 發表

係10年前2000蚊的dc仔都係入門野,
唔介意玩二手,2-3000都買到 Sony rx100系列,或canon g1x系列舊款機!識用的話手機冇得比!!
老實講2000蚊夠買副廠閃燈咋!!

街場無兩面,只有罐底邊.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ovshk 於 2019-11-8 01:40 PM 發表

又未必, 我有個朋友係玩攝影的, 擁有的相機, 鏡頭多不勝數, 佢近期愛上玩m43, 買了gf9及gx9, 其中gf9 kit 唔使2千, 咁你話畫質去到邊? 手機果d畫質同gf9比, 完全唔係果皮...

其實我想講2千蚊買dc, 都係睇你點揀, 有d機種畫質連手機都不如, 當然有d畫質遠勝手機的, 視乎你對相機既認識, 唔能夠只用價錢去衡量, 首先, 我唔會拎2千蚊買部無質素既dc, 否則用手機好過, 但只要你對相機有認識, 就會知道應該買咩機, 畫質係手機比唔到你既

引用:
原帖由 andy14011982 於 2019-11-17 11:37 PM 發表

又未必, 我有個朋友係玩攝影的, 擁有的相機, 鏡頭多不勝數, 佢近期愛上玩m43, 買了gf9及gx9, 其中gf9 kit 唔使2千, 咁你話畫質去到邊? 手機果d畫質同gf9比, 完全唔係果皮... ...
樓主話輕便DC,你走去講無反…
2k既DC係講緊canon powershot、nikon coolpix、casio、samsung果類…

引用:
原帖由 ovshk 於 2019-11-18 12:32 AM 發表

樓主話輕便DC,你走去講無反…
2k既DC係講緊canon powershot、nikon coolpix、casio、samsung果類…
原則上係咁, 實際上睇下部gf9既size同部dc仔比有咩分別

回覆 引用 TOP

剛去完台灣,有帶部M3+2支鏡
但最後基本上是用部紅米note8pro搞掂晒大部份相同movie
跟手用埋抖音 App 整埋條旅行短片share 比 D Friend
咁搞法,下次如果去 D 短 trip,唔 Q 帶相機添

引用:
原帖由 atom 於 2019-11-18 05:22 PM 發表

剛去完台灣,有帶部M3+2支鏡
但最後基本上是用部紅米note8pro搞掂晒大部份相同movie
跟手用埋抖音 App 整埋條旅行短片share 比 D Friend
咁搞法,下次如果去 D 短 trip,唔 Q 帶相機添 ...
現在大部份網上相機測試片千篇一律幾幅圖畫泊埋又放大100%比較。現實中大部份圖畫放社交網站分享,所以手機在拍攝及播放圖畫方面已十分勝任。

kwailo
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]