• 瀏覽: 4,484
  • 回覆: 26
本身有部 ZX300, 過保, 見Mod價$1,500, 想試吓, 但想請問係咪MOD左真係會有分別架? 佢話到Mod完聲會變金磚喎!

熱賣及精選
我話你整容靚過李嘉欣
你又信唔信
Mod機有提升唔奇
不過你先要明金磚技術在那裡
就明白點解比你咁貴
換粒Opamp 電容 有少少屏障就想變超人

Mod機主要係設計有短板黎度橋用
好似hd800插頭去單元條線太垃圾
就mod條線直落單元

Z7吸音棉吸得太多cut 細佢
不過聲會多左齒聲

阿仙奴忠實球迷
希望阿記係阿聯球場捧上聯賽錦標
保藥黨你都信
如果mod部小黑會變金磚,仲會有人咁傻仔攞皮幾兩皮買金磚咩
mod機不外乎改運放、換電容電阻,再激D換dac都有…mod完聲音一定會變…
不過,mod完D聲啱唔啱你聽又另一回事。
有機會mod完變衰聲,呢D風險,自己衡量~

[img][/img]

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 puimanyip 於 2019-10-2 10:22 AM 發表

本身有部 ZX300, 過保, 見Mod價$1,500, 想試吓, 但想請問係咪MOD左真係會有分別架? 佢話到Mod完聲會變金磚喎!
以我 k2hd 手機轉去 平衡機仔換埋 雙層板運放 再加埋無源前級  加8芯金寶線 完秒埋 巨磚加z1r 既經驗黎講,上面除左條金寶線 加埋都唔駛千五蚊。

你咁mod 法 mod 完都無乜用。

實際做法買另一部 mod 左既機仔好過。 用muses02 都可以秒到金磚少少既。

引用:
原帖由 十九八 於 2019-10-2 11:31 AM 發表

我話你整容靚過李嘉欣
你又信唔信
Mod機有提升唔奇
不過你先要明金磚技術在那裡
就明白點解比你咁貴
換粒Opamp 電容 有少少屏障就想變超人

Mod機主要係設計有短板黎度橋用
好似hd800插頭去單元條線太垃圾
就mod條線直落單元

Z7吸音棉吸得太多cut 細佢
不過聲會多左齒聲 ...
你一提焊升級線去單元 正負極度,

又想起 coc朋友仔 既 換耳pad 提升音質三倍 大法。

即係綠渣古 耳仔加兩個耳pad,  就會好似紅渣多隻角咁飛快三倍。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 puimanyip 於 2019-10-2 10:22 AM 發表

係有提升,但一定變唔到金磚就算黑磚mod機改曬電容,機內接線用金寶線跟足金磚做法個外殼都唔同聲啦,唔係既話AK都唔駛出2部唔同外殼物料既旗艦機

回覆 引用 TOP

間舖有冇demo試先,如果有試過啱聲,咩放低部機同1500元,攞部demo走囉

講起mod機
我一直覺得sony 電磁爐係平衡到去耳機
但係無平衡line out 唔合理
如果mod機可以完美咁用平衡出
咁就mod得過

阿仙奴忠實球迷
希望阿記係阿聯球場捧上聯賽錦標

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kkzzst 於 2019-10-2 03:16 PM 發表

以我 k2hd 手機轉去 平衡機仔換埋 雙層板運放 再加埋無源前級  加8芯金寶線 完秒埋 巨磚加z1r 既經驗黎講,上面除左條金寶線 加埋都唔駛千五蚊。

你咁mod 法 mod 完都無乜用。

實際做法買另一部 mod 左既機仔好過。 用muses02 都可以秒到金磚少少既。 ...
好心以後對正問題回答啦,永遠攞自己玩緊個套,去答人哋問題,樓主用嘅係zx300呀

引用:

MOD左d聲會變金磚...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 明日世界終結時 於 2019-10-7 12:56 PM 發表

好心以後對正問題回答啦,永遠攞自己玩緊個套,去答人哋問題,樓主用嘅係zx300呀
巧多俾黑豬我既人,或俾我black list 既30幾人, 都知我有小黑啦.

用1500蚊mod 機, 不如用 一半都無既價黎 煲機..D線..   至少mod 完小黑,只係for 小黑用, 煲完既線, 萬七部機可用.. 仲可以賺煲線費添..

回覆 引用 TOP

MOD機,因為有些零件換左,一定會令特性有改變,至於改善程度有無可能好咁多?似乎誇張左D囉?得,間廠都做左,何需他人代勞(例如造個特別版)?有改善,去到兩者之間,或「接近」某一級,就合理D!
即使是玩大型音響的人,都經歷過交學費的階段,當然都經歷過,未必是每一樣器材/零件用最貴的,就可以得到最佳效果,否則,做高級音響就易好多。
有一個字:夾。簡單一個字,可惜要達到又實在係好難!
正如有人喜歡玩膽機,話靚聲,但在音頻分析儀所見,其實係有失真。
但「失真」的意思,其實是有比原來訊號多左的訊號(多數是諧波),因此,可以用儀器將原來訊號頻率減去,得出來的,便是失真的量,主要是「總諧波失真」加噪音。
因為膽機失真多數是偶次諧波,剛好人又喜歡這種東西,添加了偶次諧波,因此覺得「靚聲」。遇有過荷等環境,產生的是奇次諧波,人覺得這些是刺耳,衰聲。
玩音響,因為有好多方法改善,但有心得亦有謬論,要自己諗下。

引用:
原帖由 Hung196108 於 2019-10-8 02:27 AM 發表

MOD機,因為有些零件換左,一定會令特性有改變,至於改善程度有無可能好咁多?似乎誇張左D囉?得,間廠都做左,何需他人代勞(例如造個特別版)?有改善,去到兩者之間,或「接近」某一級,就合理D!
即使是玩大型音響的人,都經歷過交學費的階段,當然都經歷過,未必是每一樣器材/零件用最貴的,就可以得到最佳效果,否則,做高級音響就易好多。
有一個字:夾。簡單一個字,可惜要達到又實在係好難!
正如有人喜歡玩膽機,話靚聲,但在音頻分析儀所見,其實係有失真。
但「失真」的意思,其實是有比原來訊號多左的訊號(多數是諧波),因此,可以用儀器將原來訊號頻率減去,得出來的,便是失真的量,主要是「總諧波失真」加噪音。
因為膽機失真多數是偶次諧波,剛好人又喜歡這種東西,添加了偶次諧波,因此覺得「靚聲」。遇有過荷等環境,產生的是奇次諧波,人覺得這些是刺耳,衰聲。
玩音響,因為有好多方法改善,但有心得亦有謬論,要自己諗下。
如果有玩開 大陸平野土炮機, 有一樣野換一粒就帶來 翻天覆地 既改變, 就係換運放..

如果講容易分辨, 就有應該越大粒, 越多野改過係好過 細細粒運放..

可以睇圖中左下角既 雙層底板 雙運放, 用乜野原件, 通通數得出, 想假都難.. 叫做俾人換得放心..(但未必o岩聲夾你口味)

小黑,大黑,金磚, 換唔換到咁既雙層板 運放又俾你拎到出街聽先...

換唔到, 咁就即係唔算大 mod 機, 又mod 黎有乜用呢..  

結論即係, 小黑,大黑,金磚, 唔好諗住去mod 啦.  俾你mod 完,都唔夠土炮換粒 雙層板運放, 一野就俾土炮秒左..

人地MOD機是在有限空間,盡量做有效的改善,正如BENZ由AMG改,都無可能改完變頂級(除非,原來都是頂級),在不改變原來的機殻和線路版,有改善就好好。
至於MOD機效果是否值得價錢,要擁有人自己衡量了。
小弟姪兒都玩音響,有一次佢話CD機換左條保險絲,效果好左,但那條保險絲是⋯⋯
三千大元。
我當場的反應是,你當初就唔好買這款機,買貴三千元的機一定好過!

引用:
原帖由 kkzzst 於 2019-10-8 02:46 AM 發表

如果有玩開 大陸平野土炮機, 有一樣野換一粒就帶來 翻天覆地 既改變, 就係換運放..

如果講容易分辨, 就有應該越大粒, 越多野改過係好過 細細粒運放..

可以睇圖中左下角既 雙層底板 雙運放, 用乜野原件, 通通數得出, 想假都難.. 叫做俾人換得放心..(但未必o岩聲夾你口味)
https://drive.google.com/uc?id=1FkJ7F5gd0ahiK7 ...
其實,用番獨立元件砌運放,在741年代就已經有(因為741的規格實在太「好」了)。
用左獨立元件做的運放,雖然效果好,但價錢實在嘿嘿嘿⋯⋯。
講求成本控制去到小數點後四個位的電子行業,又實在好難想像會用在消費級產品中。
有一個案例:
曾經有一間澳洲公司,就是因為這個小數點後四位數的問題,用了次一級的零件,用戶使用這些用了次一級零件生產的電風扇時引發火災,不但燒了用戶的家,燒死人,更連這公司也消埋!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]