• 瀏覽: 6,361
  • 回覆: 53
如題,買部CD機好定買SACD機好呢?本身用開幾千蚊部嘅CD機,想upgrade,見平時買買埋埋一堆Hybrid SACD碟,一路都只可以聽CD層,好似有d浪費,所以都考慮緊換唔換部SACD機好,希望大家可以俾d意見小弟,謝謝

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
Pioneer pd 70ae
呢部sacd國仁介紹過
我就唔捨得了
你捨得就試下係咪你杯茶
我就目標係七千附近極限
無咁多時間聽cd
聽手機或dap駁家用dac amp多
Notebook 都少

阿仙奴忠實球迷
希望阿記係阿聯球場捧上聯賽錦標
同埋師兄咩系統
好少師兄會向sacd進發
枱機系統?

阿仙奴忠實球迷
引用:
原帖由 十九八 於 2019-9-28 08:02 PM 發表

Pioneer pd 70ae
呢部sacd國仁介紹過
我就唔捨得了
你捨得就試下係咪你杯茶
我就目標係七千附近極限
無咁多時間聽cd
聽手機或dap駁家用dac amp多
Notebook 都少
我就等緊佢部pd-50ae,希望機身冇70ae咁深,因為地方淺窄,太深會頂住後面d線

引用:
原帖由 flyingace 於 2019-9-28 08:18 PM 發表

我就等緊佢部pd-50ae,希望機身冇70ae咁深,因為地方淺窄,太深會頂住後面d線
我諗緊揾部七千的姐
依家仲係rip cd落notebook

阿仙奴忠實球迷
引用:
原帖由 十九八 於 2019-9-28 08:15 PM 發表

同埋師兄咩系統
好少師兄會向sacd進發
枱機系統?
我用緊普通CD機搭一體式DAC坐枱耳擴

引用:
原帖由 十九八 於 2019-9-28 08:20 PM 發表

我諗緊揾部七千的姐
我最初都係買CD rip,用DAP駁耳擴聽,後來嫌rip碟麻煩,反正都係買CD,無謂浪費,所以買咗部CD機直接聽CD算

引用:
原帖由 flyingace 於 2019-9-28 08:20 PM 發表

我用緊普通CD機搭一體式DAC坐枱耳擴
我用黑磚落zh1es駁LCD4
發揮唔盡LCD4
本黎高音有少少弱左
人聲密度幾好
依家用音樂絲帶條耳機線
高音補返有突
不過人聲密度未發揮到之前
希望煲耐d會好d

阿仙奴忠實球迷
引用:
原帖由 flyingace 於 2019-9-28 08:23 PM 發表

我最初都係買CD rip,用DAP駁耳擴聽,後來嫌rip碟麻煩,反正都係買CD,無謂浪費,所以買咗部CD機直接聽CD算
用cd機要暖機要開機要熄機
我放工得兩個幾鐘又好要收了
用dap 落dap順手煲條線到聽朝

阿仙奴忠實球迷

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 十九八 於 2019-9-28 08:24 PM 發表

我用黑磚落zh1es駁LCD4
發揮唔盡LCD4
本黎高音有少少弱左
人聲密度幾好
依家用音樂絲帶條耳機線
高音補返有突
不過人聲密度未發揮到之前
希望煲耐d會好d ...
我諗緊逐步升級,首先升咗部CD機,跟住換耳機,再換耳擴

回覆 引用 TOP

一千蚊舊舊 ps3 rip sacd ?
https://www.instructables.com/id/Introduction-54/

rip 完, 萬二三蚊買死肥 Kann 播.

跟住買三舊水 Kz zsx ,

再儲夠錢, 一野買埋 ier-z1r , 跟住先至再upgrade  粗身升級線..

引用:
原帖由 kkzzst 於 2019-9-29 04:27 AM 發表

https://www.instructables.com/id/Introduction-54/

再儲夠錢, 一野買埋 ier-z1r , 跟住先至再upgrade  粗身升級線.. ...
Sacd機本身同rip cd的實力點同
CD player 同cd 純轉盤點解仲可以成十萬部。
如果你係電腦買dsd就做到
五年前就絕跡左啦

阿仙奴忠實球迷
引用:
原帖由 kkzzst 於 2019-9-29 04:27 AM 發表

再儲夠錢, 一野買埋 ier-z1r , 跟住先至再upgrade  粗身升級線.. ...
多謝師兄嘅建議,不過你嘅方案不太適合我,我都係聽枱式機加大耳牛為主

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 十九八 於 2019-9-29 09:31 AM 發表

Sacd機本身同rip cd的實力點同
CD player 同cd 純轉盤點解仲可以成十萬部。
如果你係電腦買dsd就做到
五年前就絕跡左啦
完全同意!同埋CD用唔同嘅物料和錄音技術都會對音質有影響,再加上一般rip碟用嘅器材又唔係咩專業器材,所以始終覺得用CD機播碟會比較靚聲d

引用:
原帖由 十九八 於 2019-9-28 08:20 PM 發表

我諗緊揾部七千的姐
師兄,如果七千幾蚊可以考慮吓部Arcam CDS50喎

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]