原有線頭裝修改普通TV頭,電視追不到台

原有線頭裝修改普通TV頭,電視追不到台 E-mail 此主題給朋友

前業主的電視蘇板是有線的,我不知道他之前的電視接收如何,亦不知道他有否叫有線改回大廈的公用天線。
裝修後,師傅幫我改了普通針頭的電視蘇板。
今日裝電視,追不到香港電視台,但有兩個普通話台收到聲(50%清楚)及沙沙但又見到少少影的畫面(沙到見不到是那台)。
電視顯示那兩個普通話台是模擬的,數碼台一個都收不到。
致電裝電線師傅,他說當日直接拉原先有的電視線(有線)駁落現有蘇板。
想問:1)是沒有訊號 / 訊號弱 所以收不到台? 2)師傅駁錯線機會有幾大? 3)我應如何處理,或叫那些人檢查和處理呢? 4)換天線、裝amplifier、或機頂盒,在我的情況有用嗎?對這方面知識為零,怕洗冤枉錢……

我星期一會call管業處檢查,有沒有訊號到我家。但有訊號或沒有訊號的相應處理是怎樣呢?

多謝各位c-hing指導!

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
有冇圖睇睇佢點駁法 C父或只用手拖手接駁 買個天線F頭分線器 和F公頭駁天線試試

先前係咪装過有線電線?

你説"顯示那兩個普通話台是模擬的", 很有可能你只做了模擬頻道掃描,你要再做數碼頻道掃描才可。

引用:
原帖由 bluejays 於 2019-9-22 10:15 AM 發表

你説"顯示那兩個普通話台是模擬的", 很有可能你只做了模擬頻道掃描,你要再做數碼頻道掃描才可。
分別自動和手動做了數碼掃描,結果= 0

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 空中飛 於 2019-9-22 08:04 AM 發表

有冇圖睇睇佢點駁法 C父或只用手拖手接駁 買個天線F頭分線器 和F公頭駁天線試試
有 有線Logo是上手的,拉明線
師傅幫我將線入牆及改了蘇頭
由兩個頭變咗一個

附件

IMG_20190529_183432~2.jpg(78.57 KB)

2019-9-22 10:22 AM

IMG_20190922_101549.jpg(31.47 KB)

2019-9-22 10:22 AM

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 uwmhk 於 2019-9-22 10:03 AM 發表

先前係咪装過有線電線?
有 有線蘇板,應該最少曾經用過有線吧

引用:
原帖由 d2517 於 2019-9-22 10:24 AM 發表

有冇駁長過改了位 如有影泥睇睇 如冇或室外接線問題 要搵管理處

引用:
原帖由 d2517 於 2019-9-22 10:24 AM 發表

可能未駁番大厦公共天缐系统,可以call有線駁或等管理處搞番

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 空中飛 於 2019-9-22 10:32 AM 發表

有冇駁長過改了位 如有影泥睇睇 如冇或室外接線問題 要搵管理處
應該有駁長呀,原先喺腳線位,我改高咗去到腰線位

附件

IMG_20190922_105645.jpg(434.48 KB)

2019-9-22 10:58 AM

引用:
原帖由 d2517 於 2019-9-22 10:58 AM 發表

應該有駁長呀,原先喺腳線位,我改高咗去到腰線位
影個駁長交接線位睇睇

引用:
原帖由 空中飛 於 2019-9-22 11:03 AM 發表

影個駁長交接線位睇睇
Sorry, 唔明白駁長個位係指… 👉👈
本身有線入屋明線係圍咗兩幅牆,到第三幅牆腳入掣。我就喺第三幅牆改高及左移咗5-6個蘇板位,但因線入咗牆,我唔到師傅點拉條線。

而家我用下圖既天線,都有諗過係咪天線唔夠好。

附件

IMG_20190922_111041.jpg(95.3 KB)

2019-9-22 11:18 AM

回覆 引用 TOP

即原先牆插到睇睇佢點駁法 影相睇睇

引用:
原帖由 空中飛 於 2019-9-22 11:44 AM 發表

即原先牆插到睇睇佢點駁法 影相睇睇
Sorry 呀,原先嗰掣已經石屎封咗睇唔到,而家新個掣後面係一條線咁駁既。
手繪圖紅線就係原先有線拉線既明線位置。

附件

IMG_20190922_120901.jpg(38.52 KB)

2019-9-22 12:12 PM

IMG_20190922_120619.jpg(74.58 KB)

2019-9-22 12:12 PM

回覆 引用 TOP

咁就大獲了 或你C父冇駁任可分線器 就咁拿埋一舊就算 或你要問清楚佢了 如是就要重做 駁返分線器了

回覆 引用 TOP

20 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。