Sony TV + NowTV 4K 怪色

Sony TV + NowTV 4K 怪色 E-mail 此主題給朋友

家中用緊 Sony KD-49X7000D
連接 NowTV Ch.611 4K台嘅時候

剛轉台嘅顏色係正常鮮豔 但係永遠大概1-2秒之後,會突然變得深沉褪色 

其他NowTV 台 或者用電視內置Netflix 均無呢個情況,就算睇Netflix HDR片 都無呢個情況發生

試過成部機Reset、試過更新系統 都係一樣
請問有無師兄有類似嘅情況?

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
HDMi線是否不是4K線

引用:
原帖由 空中飛 於 2019-9-17 06:33 PM 發表

HDMi線是否不是4K線
已經換過兩條 

回覆 引用 TOP

有冇開電視對應4K倍線

引用:
原帖由 空中飛 於 2019-9-17 09:29 PM 發表

有冇開電視對應4K倍線
請問係邊個選項?

回覆 引用 TOP

我部Sony型號新少少,純屬俾你參考。4個hdmi只有2同3支持4k増強模式,你4K輸出設備(你個Now或PS4等4K設備)要接去2或3(你部機未必一樣你自己睇說明書),電視設定入面HDMl信號格式設置由標準格式轉去增強格式,你部設備嘅輸出像素要設置去2160p

另外,每個HDMl輸入都可以去圖像設定入面去校啱你口味嘅亮度,顏色,對比等,可能佢default係開咗自動圖像模式,你可以關掉自動,自己手動校你喜歡嘅圖像

點解民煮國家咁多近親相交,特老土交靚女伊飯卡,老布薯交小布薯,克仔頓交老婆師奶莉,老杜腦多交小杜腦多,李光妖交李顯蟲,賓賓阿雞落交三世,它信交妹英綠,扑正希交扑緊惠,傻西用下腦啦民煮
引用:
原帖由 whitepig88 於 2019-9-18 12:01 AM 發表

我部Sony型號新少少,純屬俾你參考。4個hdmi只有2同3支持4k増強模式,你4K輸出設備(你個Now或PS4等4K設備)要接去2或3(你部機未必一樣你自己睇說明書),電視設定入面HDMl信號格式設置由標準格式轉去增強格式,你部設備嘅輸出像素要設置去2160p

另外,每個HDMl輸入都可以去圖像設定入面去校啱你口味嘅亮度,顏色,對比等,可能佢default係開咗自動圖像模式,你可以關掉自動,自 ...
已經係用緊 HDMI port 2 or 3 and set the 'HDMI signal format' to 'Enhanced format' to enable the full HDMI bandwidth and chroma 4:4:4 support.

但成件事最怪嘅係 一轉台係頭幾秒 顏色係正常
之後先變褪色畫面

回覆 引用 TOP

我樂視盒子4k輸出到電視port2,增強格式,圖像設定自己校,截圖如下,唔係電視問題,一係你圖像設定無調好,一係你now問題。試係唔用增強格式睇下會點

點解民煮國家咁多近親相交,特老土交靚女伊飯卡,老布薯交小布薯,克仔頓交老婆師奶莉,老杜腦多交小杜腦多,李光妖交李顯蟲,賓賓阿雞落交三世,它信交妹英綠,扑正希交扑緊惠,傻西用下腦啦民煮

回覆 引用 TOP

仲有,圖像設定/高級設定/視頻信號選項/Hdmi視頻信號範圍,可以校自動/全部/限制,係俾你校full0-255定limited16-255,一般校自動就可以,但你可以試試㨂唔同選項睇下有冇影響

回覆 引用 TOP

我覺得 Now ch.611 4K 台有問題。
我都係用Sony TV, 用HDMI switch (not support 4K)駁Now One 盒子,都可以看ch.611, 但只限於直播。
當用自選服務,now 就會出現「你的電視不support 4K」的字眼。
所以,我覺得很奇怪!

引用:
原帖由 edmundwk 於 2019-9-19 10:51 AM 發表

我覺得 Now ch.611 4K 台有問題。
我都係用Sony TV, 用HDMI switch (not support 4K)駁Now One 盒子,都可以看ch.611, 但只限於直播。
當用自選服務,now 就會出現「你的電視不support 4K」的字眼。
所以,我覺得很奇怪! ...
唔用HDMI switch 有無問題呀?
如無,可能係HDMI switch有嘢唔support個video format。

其它forum曾見過,
有ching話係電視處理HDR既有關事宜,(大約呢個意思)
可以透過HDMI UHD color既設定去解決。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kamiry 於 2019-9-19 05:10 PM 發表

唔用HDMI switch 有無問題呀?
如無,可能係HDMI switch有嘢唔support個video format。
我意思係睇唔到係正常,因為我用咗switch。但唔知點解可以睇到 live,所以我懷疑ch611 4K的解像度是否很低⋯⋯

引用:
原帖由 edmundwk 於 2019-9-19 05:58 PM 發表

我意思係睇唔到係正常,因為我用咗switch。但唔知點解可以睇到 live,所以我懷疑ch611 4K的解像度是否很低⋯⋯
錄播才是真 4K!

引用:
原帖由 edmundwk 於 2019-9-19 05:58 PM 發表

呢方面就唔清楚啦
不過,now 4K服務應該有4K解像度,
否則一早比人圍插死。

回覆 引用 TOP

18 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。