• 瀏覽: 5,273
  • 回覆: 13
  • 追帖: 1
4TB HD 還有 1TB空位,節目保存期限設定是永久,今晚發覺HD內頭十日所錄影的大部份消失了😭😭 大家有無試過,可以救返嗎?

引用:
原帖由 空中飛 於 2019-9-17 09:06 AM 發表

試試修復硬碟
超神人,請問用乜野方法/工具/software 復修 ? 教吓我地啦,唔該晒

回覆 引用 TOP

Magic TV 本身有硬碟修復工能,你可以看說明書或打電話去magic tv 查詢。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 central 於 2019-9-17 01:06 AM 發表

4TB HD 還有 1TB空位,節目保存期限設定是永久,今晚發覺HD內頭十日所錄影的大部份消失了😭😭 大家有無試過,可以救返嗎?
內置HDD型號?

引用:
原帖由 ballsuperball 於 2019-9-19 12:34 PM 發表

內置HDD型號?
內置有1TB 我係外置4TB有問題

好多上網有得睇返.... 儲黎 都唔會點返睇

回覆 引用 TOP

你有冇定期做"清空垃圾筒"動作?如果你成日都有好多節目錄完睇咗即洗,會令個 HDD有 fragmentation問題 (中文係乜?唔記得啦,情況就好似電腦咁越行越慢).

另外 magictv只可修復經佢部機格式化的 HDD. 外置HDD 可再駁 PC 做。

引用:
原帖由 bluejays 於 2019-10-21 01:26 AM 發表

你有冇定期做"清空垃圾筒"動作?如果你成日都有好多節目錄完睇咗即洗,會令個 HDD有 fragmentation問題 (中文係乜?唔記得啦,情況就好似電腦咁越行越慢).
我用MTV都用左好多年, 由3600D, 3700D, 到而家8000D, 多數都係因為外置HD問題而搞到一頭煙
我本身都係錄埋錄埋成年既電視劇又無時間睇果d人嚟, 所以會買多一舊3TB用嚟錄野, 往往諗住用到尾都無問題, 但就因為咁而搞到load外置HD D劇時好耐先(試過成5,6分鐘)load到出嚟, 又錄唔到野, 修復又修復唔到, 之後又要諗計甚至買多舊HD copy返d劇出嚟...........搞來搞去!
可能因為我用量大, 定係始終係用外置HD唔穩定呢? 對於我嚟講用Magic TV時外置HD既問題多過其他Ching遇到既遙控呀或其他操作時既問題喎!

回覆 引用 TOP

我用緊3600D,部機內存500G突然瓜咗,不過仲可以開機,咁就用外置1T,因為Magic TV的USB還是用2.0,所以讀寫不能有率地應付它雙頻錄影,錄完好多節目會不流暢,中段會hang住咁樣,想買個部新機,在Facebook的Magic TV處問他們現在的最新型號的USB是2.0定3.0,但客服明顯地避談,也拒絕回答!
只有再等…

唔知怎樣換內置HardDisc,換完個OS點樣重裝?

Canon G9, Fujisu S2 Pro, Leica M8
HTC HD2,, Dopod900
Roberts WM201 Internet Radio
XTreamer

回覆 引用 TOP

我試過將 MAGICTV內置 HDD 拆走,係冇插外置 HDD 下,部機係可以正常運作,只是不能錄影。這肯定了 HDD 只用來放節目,所有操作系統是放在內置記憶體內。

我都是資深 MAGICTV 用家,以下是我13 年經驗維持 MAGICTV 操作速度:

(1) 闗掉 "時光倒流" 功能;

(2) 不要用盡某一 HDD 容量,空間越小,運作會越慢;

(3) 定期將外置 HDD 駁回電腦做 DEFRAGMENTATION.

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]