• 瀏覽: 1,030
[隱藏]
我有興趣想入部PMP,睇緊各品牌資料時,見有一品牌標榜它的藍牙接收器模式能提升智能手機中的音樂,經PMP的藍牙功能與智能手機連接,即可隨意串流音樂並提升音質。

我的疑問是:
1. 這是不是類似USB DAC功能,不過就不是電腦播放,然後透過USB經部PMP的DAC出,聲音就一定靚過電腦底板個耳機頭出,而是智能手機透過藍牙傳去PMP,再經部PMP的DAC出,聲音就會靚過由智能手機直接出?

2. 既然已有部PMP,何不由PMP去播放,仲要用智能手機去播放?

3. 我理解用藍芽耳機聽就不會好得過用有線耳機去聽,不過有時有條線在某些情境係無咁方便,咁是否始終都係由PMP播,藍芽耳機聽,效果會好過用智能手機去播,用藍芽耳機聽?又始終好過用智能手機去播,經PMP的藍牙接收器模式去收完再用藍芽耳機聽?

謝謝解答



自己啱哂、他人出錯、自已都死、萬事小心、出入平安、長踩長有!

~~~~人人毒我、我毒人人~~~~

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]