• 瀏覽: 6,857
  • 回覆: 16
新手一問,我有一部canonM100, 但覺得套裝鏡唔夠用,想賣一支24mmf1.4既鏡, 見Sony FE 24mm F1.4 GM正合我心水, 但支鏡可唔可以用係canon M100??

熱賣及精選
梗係唔得.唔啱 MOUNT

回覆 引用 TOP

有無相機接環啱用,Sony A7 iii好貴貴😭

canon原生無反鏡應該有得揀?ef-m 22mm f2好似口碑都幾好

而且先唔論唔同牌子有無得轉接, 用aps-c機身, 上FF鏡, 要留意埋焦距已經唔同左, 你個case係由廣角變成無咁廣角, 個人覺得無需要咁做, 更何況有其他alternative, 咁貴買支FF鏡......

仲有size個問題, 小心頭重腳輕

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Anna295 於 2019-9-5 10:34 AM 發表

轉EF mount就有,你呢個情況,如果M鏡唔合用,一係買adaptor用EF或EF-S鏡,一係直接換機好過,M機無乜鏡用,唔會有將來

回覆 引用 TOP

感激你地既解答,意見好啱用🤓小妹決定買住支kit鏡用住先,上手左再換機💪🏻💪🏻

M機,廣角一係買 EF-M 22 f2,一係買 EF-M 11-22 f4
22平靚正,不過無防震,鏡身短,加落 M100細細部
11-22鏡靚,影境一流,光圈細,有防震

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Anna295 於 2019-9-7 09:15 AM 發表

感激你地既解答,意見好啱用🤓小妹決定買住支kit鏡用住先,上手左再換機💪🏻💪🏻
Kit 鏡只可用住先,長遠要考慮轉系統,Canon M 仲有好大段距離要追其他牌子,出鏡頭仲要慢過人地好多,暫時見唔到將來

回覆 引用 TOP

有咩中階單反相機推介 分享下 ,今日去左試Canon 80D,覺得對焦好慢~
90D又仲未有得試,90D同80D只係差4k同高少少像素,比多4千蚊好似有d唔抵

差唔多價錢apsc格式如果用80D比較當然首推Sony A6400啦,對焦速度0.02秒。如果用90D比較當然係Sony 6600,對焦速度仍然係0.02秒,但有機身五軸防震。

kwailo

回覆 引用 TOP

C 無反鏡少得可憐

回覆 引用 TOP

都唔會買晒架喇.有咩所謂.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Anna295 於 2019-9-5 10:34 AM 發表

除了A7iii, 還有A7ii, A7, 非常平,
用得fe 24 GM鏡, 一定用full frame 機

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Anna295 於 2019-9-13 12:32 AM 發表

有咩中階單反相機推介 分享下 ,今日去左試Canon 80D,覺得對焦好慢~
90D又仲未有得試,90D同80D只係差4k同高少少像素,比多4千蚊好似有d唔抵 ...
買二手啦.A7.3千内.A72.约5千.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Anna295 於 2019-9-5 12:04 AM 發表

新手一問,我有一部canonM100, 但覺得套裝鏡唔夠用,想賣一支24mmf1.4既鏡, 見Sony FE 24mm F1.4 GM正合我心水, 但支鏡可唔可以用係canon M100?? ...
Canon EF 24mm f/1.4 L II USM,都好正。
再買原廠EF-EOS M轉接器,就ok啦。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]