• 瀏覽: 18,429
  • 回覆: 16
用緊80D
逆光影人既時候
個人黑 我就用點測光對住人測 但背景就好光 並唔係藍天 變左白光

請問面對好天逆光影人應該要點做?
又影到人又影到藍天白雲

大細光圈都試過

熱賣及精選
加支強力閃燈

引用:
原帖由 cpc949 於 2019-9-4 07:48 PM 發表

加支強力閃燈
測光方面應該點做?

引用:
原帖由 annatsui11 於 2019-9-4 07:51 PM 發表

測光方面應該點做?
我唔係用C記,你試下用全畫面測光,閃燈set TTL補光

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 annatsui11 於 2019-9-4 07:38 PM 發表

用緊80D
逆光影人既時候
個人黑 我就用點測光對住人測 但背景就好光 並唔係藍天 變左白光

又影到人又影到藍天白雲

大細光圈都試過 ...
要睇你想人物同背景嘅光對比要幾大,若果要做到壓光效果,即係個天同人物都能準備曝光,一枝外拍燈走唔甩。若果只係普通逆光相,對初學者,可以考慮用塊大功率嘅LED燈板,先對天空測光再用+-EV後,就AEL,再對住人物,調校LED燈power到自己想要效果。

回覆 引用 TOP

用點測光測個背景,記住個暴光值,轉用M mode,再開閃光,如冇外閃,內閃都可用。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 annatsui11 於 2019-9-4 07:38 PM 發表

用緊80D
逆光影人既時候

又影到人又影到藍天白雲

大細光圈都試過 ...
我會用全 manual, 光圈快門 ISO 都全手動。大範圍測光, 加支大機頂燈加柔光罩,TTL, 試下燈減 2/3 級,如果影出嚟人面暗再加翻閃燈 EV

回覆 引用 TOP

1)閃光燈反光板補光
2)HDR

我們在天上的父,願人都尊你的名為聖,願你的國來臨,願你的旨意行在地上,如同行在天上。
我們日用的飲食,今日賜給我們。免我們的債,如同我們免別人的債。
不叫我們陷入試探;救我們脫離那惡者。因為國度、權柄、榮耀,全是你的,直到永遠。阿們!

回覆 引用 TOP

可以試睇youtube教學

回覆 引用 TOP

一係反光板,一係用閃...

回覆 引用 TOP

引用:

用緊80D
逆光影人既時候

又影到人又影到藍天白雲

大細光圈都試過 ...
背光人像……用重點測額頭中心,M mode

引用:
原帖由 montejo 於 2019-10-24 06:47 PM 發表

背光人像……用重點測額頭中心,M mode
後面爆光喎.佢要前後1樣呀除左補光.冇其它辦法

引用:
原帖由 東方小羊羊 於 2019-10-25 06:34 PM 發表

後面爆光喎.佢要前後1樣呀除左補光.冇其它辦法
惟有係平均測光,再加大燈, 燈加柔光罩和減 2/3 EV

回覆 引用 TOP

投資是一門辛苦的工作, 要有回報, 一定要有付出, 好逸惡勞, 聽貼士可以發達, 只是妙想天開!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]