• 瀏覽: 5,348
  • 回覆: 22
  • 追帖: 2
請問想買部好D的 DAP 代替手機聽歌, 有個問題

我主要聽 MOOV  Tidal  ,  
加上只係用 sennheiser momentum true wireless 行藍牙 aptX
一部 A&K 的DAP 同 手機  出來分別大嗎?
DAP 所謂的大推力 對藍牙耳機會有幫助嗎?

謝謝前輩解答

熱賣及精選
藍牙的話, 手機出來既聲可能仲好過DAP
因為DAP靚聲係經DAC出, 而藍牙係唔會經DAC出, 
你可能去試吓~

[img][/img]
呢個要求用手機得啦
買Dac浪費金鐘

我用過的android產品sensation, s2, note1, ray, one x, s3 3g.desire x ,one sv,table s,htc one.gpro,memo padFHD10

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wahwah711 於 2019-9-1 03:26 PM 發表

加上只係用 sennheiser momentum true wireless 行藍牙 aptX

謝謝前輩解答 ...
買個尿袋俾電話就得

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ShunNitta 於 2019-9-1 04:21 PM 發表

你可能去試吓~
咁就唔係
我用三星s8+同黑磚同一首歌藍芽ldac過Sony m3耳牛
黑磚贏
始終手機有干擾
不過上網串流就未試過比較

阿仙奴忠實球迷
希望阿記係阿聯球場捧上聯賽錦標
引用:
原帖由 十九八 於 2019-9-1 07:02 PM 發表

咁就唔係
我用三星s8+同黑磚同一首歌藍芽ldac過Sony m3耳牛
黑磚贏
始終手機有干擾
不過上網串流就未試過比較
首先, 佢要聽MOOV  Tidal, 會唔會買黑磚...當然, 手機可以串黑磚再出藍牙,
然後, 用成7千蚊淨係用黑磚LDAC, 個提升係點, 樓主自己試自己知...
我個人諗法係...真心慳返D錢買其他野玩好過...

[img][/img]
引用:
原帖由 ShunNitta 於 2019-9-1 07:31 PM 發表

首先, 佢要聽MOOV  Tidal, 會唔會買黑磚...當然, 手機可以串黑磚再出藍牙,
然後, 用成7千蚊淨係用黑磚LDAC, 個提升係點, 樓主自己試自己知...
我個人諗法係...真心慳返D錢買其他野玩好過... ...
我意思係就算藍芽自身dac黎解碼
都有唔同player唔同聲的表現
當然唔會用黑磚啦

你話值唔值入ak系列
我會覺得唔太值
不過藍芽入耳呢個新品種太新
遲少少咩情況無人知

阿仙奴忠實球迷
希望阿記係阿聯球場捧上聯賽錦標
引用:
原帖由 十九八 於 2019-9-1 07:37 PM 發表

我意思係就算藍芽自身dac黎解碼
都有唔同player唔同聲的表現
當然唔會用黑磚啦

你話值唔值入ak系列
我會覺得唔太值
不過藍芽入耳呢個新品種太新
遲少少咩情況無人知 ...
AK我都覺得唔值, 始終AK又好, 大法又好, 佢地主打都係2.5 & 4.4

[img][/img]

回覆 引用 TOP

大法就有 4.4頭 zx500   唔知有無大陸版 zx500A 

引用:
原帖由 wahwah711 於 2019-9-1 03:26 PM 發表

謝謝前輩解答 ...
建議自己去試聽下,如果聽唔出分別姐係唔駛換。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ShunNitta 於 2019-9-1 04:21 PM 發表

你可能去試吓~
藍牙係唔會經DAC出 ?

引用:
原帖由 wahwah711 於 2019-9-2 10:44 AM 發表

藍牙係唔會經DAC出 ?
我知道而最簡單嘅係…
數碼音訊>藍牙芯片發射>藍牙耳機接收;
而dac作用係將數碼音訊轉換類比訊號>耳機;
如果數碼音訊經dac轉類比訊號>藍牙芯片發射…發射出來都係數碼音訊,即係轉咗等於無轉,而經dac仲要耗電D,簡單講係多餘,我諗唔會有廠做D咁嘅嘢…
純粹個人愚見,有錯請各位師兄紏正~

[img][/img]
引用:
原帖由 ShunNitta 於 2019-9-2 12:55 PM 發表

我知道而最簡單嘅係…
數碼音訊>藍牙芯片發射>藍牙耳機接收;
而dac作用係將數碼音訊轉換類比訊號>耳機;
如果數碼音訊經dac轉類比訊號>藍牙芯片發射…發射出來都係數碼音訊,即係轉咗等於無轉,而經dac仲要耗電D,簡單講係多餘,我諗唔會有廠做D咁嘅嘢…
純粹個人愚見,有錯請各位師兄紏正~ ...
原來係咁,  好清楚 , 又學到野,

回覆 引用 TOP

即係 方便  與  好聲  只能二選一    

回覆 引用 TOP

用藍芽是(有損)而且是用了藍芽晶片來解碼。 完全無用到DAP內置果粒DAC。

樓主用番手機算吧。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]