• 瀏覽: 7,290
  • 回覆: 10
小弟最初用單反因為嗰時諗住影BB貪佢反應夠快.  轉過一次機而家用CANON 80D.  有五支鏡, 都唔係啲乜嘢貴鏡.  

因為而家小朋友大個, 多咗去旅行, 帶單反好鬼重, 所以諗住轉無反諗住細啲輕啲.

睇啲REVIEW, 差不多一面倒話SONY A6000系係最好既BUDGET機.  小弟有以下問題想問問各住大大:

1) 如果真係買SONY, 再買個MOUNT ADAPTER用返啲舊CANON鏡, 質素會唔會有影響?
2) 如果買CANON無反, 再買個MOUNT ADAPTER, 咁用返啲舊CANON鏡會唔會有SONY無反同樣既問題?
3) CANON支閃燈canon 600ex rt ii 可唔可以用得返?
4) 其實大家覺得SONY無反係咪真係咁好?  或者有無其他推介?  BUDGET都係6-7000.
5) 如果真係用SONY無反, 索性慢慢買過晒啲鏡會好啲?

唔該晒先.

GMTY

Text-to-speech function is limited to 200 characters

[url=moz-extension://11c5a34c-c7ca-4dad-81ed-2fbd4028bcb3/content/html/options/options.html?bbl]Options[/url] : [url=moz-extension://11c5a34c-c7ca-4dad-81ed-2fbd4028bcb3/content/html/options/options.html?hist]History[/url] : [url=moz-extension://11c5a34c-c7ca-4dad-81ed-2fbd4028bcb3/content/html/options/options.html?feed]Feedback[/url] : DonateClose

熱賣及精選
C RP + ADAPTER $9000 唔使, 唔使煩! 

引用:
原帖由 aldred 於 2019-8-27 10:08 PM 發表

小弟最初用單反因為嗰時諗住影BB貪佢反應夠快.  轉過一次機而家用CANON 80D.  有五支鏡, 都唔係啲乜嘢貴鏡.  

因為而家小朋友大個, 多咗去旅行, 帶單反好鬼重, 所以諗住轉無反諗住細啲輕啲.

睇啲REVIEW, 差不多一面倒話SONY A6000系係最好既BUDGET機.  小弟有以下問題想問問各住大大:

1) 如果真係買SONY, 再買個MOUNT ADAPTE ...
2) 如果買CANON無反, 再買個MOUNT ADAPTER,
考慮你D lens是否for FF ? 否則,得物冇所用,
dx lens on FF camera變左栽相,用吾盡象數

回覆 引用 TOP

沒有什麼能阻擋我,至於一生的目標!!!
A6400開眼控 冇腦都識影 🤭

但覺得直出💩色的話就要tune tune 佢 😎 時運高睇唔到就最好

愛…愛是風 吹過去你留下一片雲
愛…愛是雲 帶走我們飄渺的月光
愛…愛是雨 雨落風吹雲卻難回頭

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

C M6 II?
引用:
原帖由 mflyer 於 2019-8-28 11:38 AM 發表

回覆 引用 TOP

m6 mark2啦, 放晒EF-S鏡, 入返晒EF-M鏡, 再唔放遲d送都無人要.

引用:
原帖由 譚少波 於 2019-8-30 12:15 PM 發表

m6 mark2啦, 放晒EF-S鏡, 入返晒EF-M鏡, 再唔放遲d送都無人要.
m6 mark2用返舊鏡要加MOUNT ADAPTER,

m6好貴,加EVF要加錢over $2k。

CANON RP + ADAPTER
考慮你D lens是否for FF ? 否則,得物冇所用,
dx lens on FF camera變左栽相,用吾盡象數

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mflyer 於 2019-8-28 11:38 AM 發表

我都贊成你建議,買部 CANON RP + ADAPTER,現在行貨價已跌至 8K 以下,暫時配 EF-s 鏡用住先,但像素會降,如果唔聞相其實都冇所謂,起碼唔洗浪費錢換鏡先 !

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 aldred 於 2019-8-27 10:08 PM 發表

小弟最初用單反因為嗰時諗住影BB貪佢反應夠快. 轉過一次機而家用CANON 80D. 有五支鏡, 都唔係啲乜嘢貴鏡.

睇啲REVIEW, 差不多一面倒話SONY A6000系係最好既BUDGET機. 小弟有以下問題想問問各住大大:

1) 如果真係買SONY, 再買個MOUNT ADAPTE ...
你成日去旅行,當然要輕便。你套 canon 又唔係好高級,鏡頭又唔係咩貴鏡,不如全數賣出,換過另一牌子
如果你唔想執相,可以買 Fujifilm XT3, or XT30 加 kit lens 18-55, 呢支好鏡
想再輕啲,用 Olympus M43, 真係輕好多,你唔聞相,晒 4R 根本無分別

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]