• 瀏覽: 8,534
  • 回覆: 19
  • 追帖: 1
新手入門謝謝

熄燈,鎖門,爆大鑊
熱賣及精選
單反, 機身中有反光板, 可以在觀景器中觀測影像!

即係唔開機都可以觀看. 
無反係用 CMOS 讀取, 要開機 用個MON/EVF 觀看. 

回覆 引用 TOP

單反會走焦, 無反唔會

引用:
原帖由 譚少波 於 2019-8-27 02:12 PM 發表

單反會走焦, 無反唔會
亂答,一知半解

單反=單玩,冇反=冇玩

回覆 引用 TOP

新手路過

回覆 引用 TOP

C兄、如果新手現時應買單返定無反?

無所謂, 會用就好!
我個人會選 OVF 因為鏡頭選擇多; 有時 唔影, 都 觀景器望下都好!
今年以來, 我部 N D5300 黑屏, 都照用!
引用:
原帖由 mattlam888 於 2019-12-18 01:06 AM 發表

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mattlam888 於 2019-12-18 01:06 AM 發表

新手應該買無反啦!單反似乎不出新鏡
如果嫌全片幅又貴又重,考慮下 APSC …… Fujifilm XT3 or XT30, kit 18-55, 或者 16-80, 另買一支定焦 23 f2

引用:
原帖由 montejo 於 2019-12-18 02:52 PM 發表

新手應該買無反啦!單反似乎不出新鏡
如果嫌全片幅又貴又重,考慮下 APSC …… Fujifilm XT3 or XT30, kit 18-55, 或者 16-80, 另買一支定焦 23 f2
無反全幅都可以好輕 睇下死馬fp

回覆 引用 TOP

而家D 鏡 好D 的都成 KG, 機身點輕都無意義?
我平時 幾支鏡 + 機身 都成 7/8 KG!
今次支舊鏡壞了, 換支新!!!

附件

_MG_0832.JPG(97.08 KB)

2019-12-21 11:57 AM

Canon EOS 90D Tamron AF 70-300mm DI Macro

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 26-8-2019 00:53 發表

新手入門謝謝
光學觀景器好過電子觀景器係定律

不過冇反少左光學觀景器可以細D同埋輕D

回覆 引用 TOP

單反: 男人用
無反: 女人用
傻瓜機: 長者/細路用

is that correct ???

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2019-8-26 12:53 AM 發表

新手入門謝謝
其他的分別上面的師兄答咗一大堆,我加小小,單反較重,有質感,襟跌襟碰,慳電;無反較輕較細,機身較薄弱,對環境適應力相對亦低,消耗電力較大,但連拍能力一定對比同級單反強。

回覆 引用 TOP

單反=單手玩,冇反=冇野玩....

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]