*zsx真係終結者,動圈強化,高頻清晰,人聲結像完整,音場四圍圓整,聽到有D想喊 *

*zsx真係終結者,動圈強化,高頻清晰,人聲結像完整,音場四圍圓整,聽到有D想喊 * E-mail 此主題給朋友

無拉拉又關 nicehck 事..   
呢期想搞其他耳塞既野.. 無啦啦又爆 zsx 出黎...

做左敢死隊既勇士請講下多左乜啦..

...
bid 完,
減左四個價, 最後(1RMB=1.114616HKD) 咁send 去東莞集運倉, 十蚊雞HK 會運黎..

公式 係我成日被人三五成群老屈果邊講左...   被人kill 埋就睇都睇唔到關人.. 唔好問我邊度買..一定唔答,廢事俾人唱我,老屈我做生意..

............
www.kzacoustics.com 访问出错!您所要访问的网站不存在或已被关闭!

勿忘使用耳機的初衷是享受音樂

zsx 比 zs10pro 厚身, 個頂凸左舊野出黎..

zsx zs10pro dt6 nx7

首先, 圈鐵入耳同耳牛比, 係有先天限制,
佢唔會似 K701 大草原咁 每一種樂器,每一種和聲, 都好似一隻動物咁係草原上某一個位置有個特定活動範圍..
可以當成一個大圓圈音場內, 有好多個唔同又唔重疊既 細圓圈 代表唔同樂器同和聲..
你有心搵某一隻動物會好快咁搵到..  
如果係差既耳牛, 成班動物係亙相重疊, 要搵佢位置唔係咁易, 梗加唔好講乜野人聲結像清清楚楚 似係你面前出現一個真人正常講緊野咁,
而唔係好似 禮堂天花板聽緊校長訓話廣播咁.

zsx 一聽同 zs10pro 比, 未煲都人聲係清晰左, 人聲結像能力係更客易認到位置,  低頻就就係有少少強左.. 上下左右四圍聲場範圍有完整,同廣闊
至少 左,右,上(人聲), 下(bass) 四隻方向都有拉開到. 唔似DT6 好似地平線咁 得左右闊, 無上下.
圈鐵比起大耳, 會要求低少少, 唔會期望數到十幾隻動物走來走去..
不過基本有幾樣野要做,
1. 人聲結像, zsx 係上盤已經做到. 仲幾清晰. 又唔會似禮堂廣播咁,或超高頻到變天使聲(似NX7)..入耳中已經係叫做得好好.
2. 低頻, 要做到有泛音震出黎既效果, 聽against all odds 初段就會試到.. zsx 又算係交足功課.
3. 左右BGM, 又係拉闊得好好.. 交待清晰,唔係軟弱無力..
zsx 就係咁上下左右, 做到晒要乜有乜既效果..一大個完整音場四周範圍就圈到出黎,  
風格有D 似大法 ier z1r . 但細z1r 會造出更多細節.即係會搵到更多動物..

到左右唔同耳機 同時戴住咁聽.. 邊隻強,邊隻弱, 一野就比到.
左zsx, 右zs10pro ,  或 左nx7 右zsx 咁樣 左右AB 比聽..

左zsx, 右zs10pro , 會聽到bass 係差唔多.. 但覺得好似一幅砌圖, 左邊係好完整, 右邊係少左幾塊puzzle 咁, 人聲好似爭D唔夠清 , 向右伸延形住差少少..

左zsx, 右nx7 ,  結果就覺得慘情, 左邊zsx既砌圖係完整, 右邊nx7就呂方把聲向上方拉高左, 右邊既邊界無左, 右中方, 右下方既潛力又無左, 係右邊好大堆puzzle 唔到見晒.. 只有假人聲扯高位置之外..

當又還原 左zsx, 右zsx 又一齊聽番時, 先會覺得版圖先會變成完整番.. 頭先 nx7 缺少左既野, 又番晒出黎..

宜家市面D 入面動鐵, 大多數D聲 重疊再重疊上去, 炒埋一碟撈埋一齊D 聲古古怪怪,

用zsx 聽呂方,你的淺笑, 或 陳百強 深愛著你 之類,  有時覺得用 圈鐵終結者 都終於可以聽到應該要有既效果, 真係有少少感動到想喊.  

....
三蚊雞變平衡大法.. 仲聽3.5線咁out 咩..

原裝線平衡聲場

xxxxxx
xxxxxx
xxOOxx
xxOOxx
xxxxxx
xxxxxx

升級線後聲場

OOOOOO
OOOOOO
OOOOOO
OOOOOO
OOOOOO
OOOOOO

聽緊 A whole new world,  
升級線真係 A whole new world,  仲點會走去聽番 D 野雞線..
https://www.youtube.com/watch?v=PmvT7B3u7II

熱賣及精選
引用:
原帖由 kkzzst 於 2019-8-23 12:27 AM 發表

無拉拉又關 nicehck 事..   
呢期想搞其他耳塞既野.. 無啦啦又爆 zsx 出黎...

做左敢死隊既勇士請講下多左乜啦..

https://cdn.discuss.com.hk/t/957df2/f/800x0/https://img.discuss.com.hk/d/attachments/day_190823/2019 ...
其實點解kz歌會係咁俾人針😂

引用:
原帖由 勿理傻西 於 2019-8-24 08:51 PM 發表

其實點解kz歌會係咁俾人針😂
最大原因, 一個打一百個打捉咁多年..

其他小原因..

"人聲密度"呢個term士  係得我一個係呢度同e壇先敢用..
650ohm 高阻 係得我一個係呢度同e壇先敢用..
耳牛改八芯金寶線 係得我一個係呢度同e壇先敢用..
無源前級 令底噪聽唔出 係得我一個係呢度同e壇先敢用..
無源前級 令數碼聲聽唔出 係得我一個係呢度同e壇先敢用..
無源前級 令dry聲變潤聲 係得我一個係呢度同e壇先敢用..
用300B黃金7W 20kg膽機 Speaker out輸出 接入耳,耳塞,耳牛 係得我一個係呢度同e壇先敢用..
出街用雙層板運放 係得我一個係呢度同e壇先敢用..
4.4出接到去3.5耳機耳塞耳牛 唔左右撞聲 係得我一個係呢度同e壇先敢用..

至於shure 535 846 話係垃圾人聲就唔止我一個敢用..

回覆 引用 TOP

講到你套嘢咁堅,我呢個新手有啲想試

引用:
原帖由 勿理傻西 於 2019-8-25 09:36 PM 發表

講到你套嘢咁堅,我呢個新手有啲想試
只係一個 無源前級 同一條萬用金寶線令到 ier-z1r 層次感提升三成遮..

好既耳機,就係用更好既線, 係會有更好既提升.. 耳牛都係咁. 接線如換耳機..

係金磚由本來原裝銀線 4.4 hi gain vol 55,  轉用我set 野要開到 vol 105 先聽到一樣咁大聲..

kz zsx 仲係大陸間鋪仲未出貨,唔知搞乜鬼..  

回覆 引用 TOP

今日先話 紫色 出到貨,  黑色之前已有貨出左

引用:
原帖由 kkzzst 於 2019-8-26 20:23 發表

今日先話 紫色 出到貨,  黑色之前已有貨出左
用過ZS10,冇咩驚喜,唔知音質有咩唔同

引用:
原帖由 deadman12 於 2019-8-28 12:00 AM 發表

用過ZS10,冇咩驚喜,唔知音質有咩唔同
其實耳塞入耳 之類都係當出街 玩玩下..  耳塞 vs 耳塞當然有排比, 比死人, 要乜有乜都OK就多數係公認

sony IER z1r ...

其他平過佢既耳塞 , 幾百蚊交到好多功課己經算係咁.

如果番到屋企既, 至平玩就係 兩三舊水 胡桃F2 usb dac 駁電腦出2.5mm,  聽K701 就比低晒全部耳塞入耳啦.. 駁鬼搞咁多入耳換乜換萬七條線有萬七把聲.. 仲煲到一千小時又點, 都係唔夠 鑑聽級大耳 砌咖啦..
又唔駛換乜野耳膠唔同聽感, 又唔怕耳道細..係囡又啱用先啦..係屋企

回覆 引用 TOP

收左貨味,整个开双

刚入隻AS12,雀得除左条線,抵爆,想体下动村会五会太肥

拔岩岩發現用左几日个金屬壳就变色……🥵

附件

DSCN2213.jpg(325.16 KB)

2019-8-28 09:46 AM

.............. 將c12 張死黑鬼既 model 相del 左.. 見到死黑鬼就影響心情..

回覆 引用 TOP

同樣係 凸出黎 0.78 頭, 但 nx7 就好衰格, 係方角既, 真係凌舍賤賤格格,  條kz 升級線公頭既收左圓角, 係放唔入去 nx7 度... 好彩nx7 已經唔值得長期咁聽..  
不過想起 nx7 = zsx 兩隻價錢, 有 D 搵笨七既感覺..

唔信邪既所謂入耳磚家, 唔該唔好縮頭逃避, 要死死地氣堅試  左邊nx7, 右邊zsx, 一野左右AB比 就知 nx7 係幾咁不知所謂, 完全係砌圖唔見puzzle 咁感覺.

回覆 引用 TOP

你可以對比下 c12 , 係咪抄足 kz zs10pro,  同 kz zsx, 無用咁大舊BA 特登慳皮塞Q住個出音管就算..

用D 香雞咁幼既原裝線,  音埸上下右左窄到死,梗係聽唔出啦..  用左D 粗過人十倍既升級線後, 音埸上下右左加大三四倍, 睇下仲聽唔聽得出塞住影響大唔大先啦... ..:titter:

以下係 過時設計 既樣版,  買既人, 自己衰就好啦.. 何必叫小白陪埋攬炒..  

cca c10

Trn v90

回覆 引用 TOP

ie800 音場吊打, 快啲帶你啲無源前後級去試

回覆 引用 TOP

zsx同之前的ie40 pro比, 細節位等於有同冇的分別

回覆 引用 TOP

幾佰蚊大陸嘢,都叫有進步架啦

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。