[攝影器材選購] 新手想入部Fujifilm X-T30

新手想入部Fujifilm X-T30 E-mail 此主題給朋友

新手想買部Fujifilm X-T30,主要係影小朋友同旅行用多,有時小朋友表演都想用黎影,想問部機係咪有d影遠既鏡可以配?有推介嗎?謝謝。

熱賣及精選
引用:
原帖由 藍慧星 於 2019-8-21 01:24 PM 發表

新手想買部Fujifilm X-T30,主要係影小朋友同旅行用多,有時小朋友表演都想用黎影,想問部機係咪有d影遠既鏡可以配?有推介嗎?謝謝。
同問。
加 Xt3定xt30好?

引用:
原帖由 藍慧星 於 2019-8-21 01:24 PM 發表

買行機上網登記後,富士代理會電郵coupon,以優惠價(約$1000)買長焦遠望鏡XC50-230mm。不過要等coupon要近成個月。急就可買水貨,貴$100左右。
富士長鏡亦有較佳嘅XF55-200mm,約$4000。

引用:
原帖由 hakuton3 於 2019-8-22 10:36 AM 發表

買行機上網登記後,富士代理會電郵coupon,以優惠價(約$1000)買長焦遠望鏡XC50-230mm。不過要等coupon要近成個月。急就可買水貨,貴$100左右。
富士長鏡亦有較佳嘅XF55-200mm,約$4000。 ...
岩岩再研究過,好唔好入部X-T30淨機,再買支XF18-135mm既鏡,好似方便d.

引用:
原帖由 藍慧星 於 2019-8-22 01:09 PM 發表

岩岩再研究過,好唔好入部X-T30淨機,再買支XF18-135mm既鏡,好似方便d.
我都入咗部X-T30 + 10-24mm 廣角鏡 👍👍

引用:
原帖由 波濤懷舊的主席 於 2019-8-22 08:22 PM 發表

我都入咗部X-T30 + 10-24mm 廣角鏡 👍👍
請問邊間入?咩價位?謝謝

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 藍慧星 於 2019-8-22 01:09 PM 發表

9、10月出16-80mm f4,買呢支仲好。135mm未必夠長,唔湯唔水仲衰。
想試鏡可上 皇室堡 富士studio。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 timechain 於 2019-8-21 07:38 PM 發表

同問。
加 Xt3定xt30好?
當然 XT3好啦!不過無內閃

回覆 引用 TOP

引用:

XT30 kit 連 18-55, 呢支 kit 鏡係正嘢
另購 55-200, 如果有 coupon平一千, 當然呢支
不過我自己覺得買 55-200無咩用, 我寧願另買
23 f2
35 f2
56 f1.2

引用:
原帖由 montejo 於 2019-8-25 07:56 AM 發表

XT30 kit 連 18-55, 呢支 kit 鏡係正嘢
另購 55-200, 如果有 coupon平一千, 當然呢支
不過我自己覺得買 55-200無咩用, 我寧願另買
23 f2
35 f2
56 f1.2
我最後都係買左xt30淨機加18-135鏡。
長鏡我有用呀,我主要用黎影小朋友同埋表演果d, 通常都坐唔到好近,所以要長鏡。

引用:
原帖由 藍慧星 於 2019-8-25 01:16 PM 發表

長鏡我有用呀,我主要用黎影小朋友同埋表演果d, 通常都坐唔到好近,所以要長鏡。
呢支應該差啲
遲啲買
23 f2, 35 f2, 56 F1.2
好有用, 三支大光圈可影人像,小朋友大小小就要用

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 藍慧星 於 2019-8-25 01:16 PM 發表

以優惠價(約$1000)買長焦遠望鏡XC50-230mm

呢個我有code,有興趣PM我

回覆 引用 TOP

富士常用長焦鏡有三枝
平價XC50-230, 中價XF55-200, 高階XF50-140
要睇下你小朋友表演係咪類型表現同你影既距離有幾遠

1. XC50-230雖然係平但係對焦慢同光圈細 (去到200mm已經F6.7), 如果表演係郁黎郁去, 會成日走焦, 同埋如果係室內既話ISO要推到好高, 因為光圈細快門要快, 所以一定要係光源充足係室外/唔點郁既表演, e.g. 朗誦/唱歌

2. XF55-200幾平均, 200mm光圈都係F4.8, 對焦OK快, 但太暗都會走焦, 所以如果穩陣起見買呢枝就好D, 室外影個散景效果都幾好, 室內唔係太黑都會有唔錯既效果

3. XF50-140係PRO鏡黎,恆定2.8光圈, 主要影運動, 但係焦距只係去到140mm, 如果小朋友表演係周圍走又好黑, 呢枝一定係最好, 同埋對焦係富士鏡最快, 散影都好靚, 但係就重同貴, 但如果你小朋友係室內跳舞個D就最岩用

我會建議試左XF55-200先, 但都要視乎表演係乜

17 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。