IBASSO DX220 VS CAYIN N6 II

IBASSO DX220 VS CAYIN N6 II E-mail 此主題給朋友

師兄們點睇呢兩部機? IBASSO 可以玩換AMP, CAYIN 就可以換底板, 但聲底, 鑊氣方面唔知師兄們有咩意見? 選擇呢兩部機嘅時候有乜嘢要留意? 請各位師兄指教, 謝謝各位.

P.S. IBASSO DX160 嘅出現又係未改變咗成個玩法? 是否應該由中高價機向下調而去選擇呢部DX160? 因為佢有埋4.4 BAL OUT, 但就冇得玩換AMP, 無得試下AMP9 嘅感覺...

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
以原配AMP/底板計,2者質素都好接近,相比下220中高頻質素較高;N6mk2就中低頻較好,最好耳聽為實

fiio Q5s 都可以換模添... 不過無人玩.. 

引用:
原帖由 kkzzst 於 2019-8-25 02:13 AM 發表

fiio Q5s 都可以換模添... 不過無人玩..
我見好多師兄都係玩M系同X系, 真係無乜人玩Q系...

引用:
原帖由 雙春兼潤月 於 2019-8-24 11:23 PM 發表

以原配AMP/底板計,2者質素都好接近,相比下220中高頻質素較高;N6mk2就中低頻較好,最好耳聽為實
其實星期五去星際想試, 有問舖放哂兩部出嚟可以試聽, 但部220只得3.5MM, 無得試真啲...

引用:
原帖由 車哥哥 於 2019-8-26 09:12 AM 發表

我見好多師兄都係玩M系同X系, 真係無乜人玩Q系...
Q5s  係萬能版 ibasso dc01.

仲可以 q5s 用黎駁 pc 添。

當然, 音質一定唔夠 紫珊4497黎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 車哥哥 於 2019-8-26 09:14 AM 發表

其實星期五去星際想試, 有問舖放哂兩部出嚟可以試聽, 但部220只得3.5MM, 無得試真啲...
我係由200卡3玩到4s之後8再改卡8嘅電容
之後換咗220用改咗嘅卡8
amp8一定要自改改一粒電容先會好聲(外國head-fi論壇公認最佳卡8改法,只需要改一粒供電電容,其他改法會徹底改變聲音取向)
唔改嘅卡8人聲偏凹,v型三頻,改咗就三頻平衡,低頻有彈性同極深嘅下潛力,中頻甜厚,高頻清新
220比起200用同一張卡明顯通透好多,尤其係推力大嘅時候,同煲返部機咁上下時

引用:
原帖由 edward616 於 2019-8-26 09:56 PM 發表

我係由200卡3玩到4s之後8再改卡8嘅電容
之後換咗220用改咗嘅卡8
amp8一定要自改改一粒電容先會好聲(外國head-fi論壇公認最佳卡8改法,只需要改一粒供電電容,其他改法會徹底改變聲音取向)
唔改嘅卡8人聲偏凹,v型三頻,改咗就三頻平衡,低頻有彈性同極深嘅下潛力,中頻甜厚,高頻清新
220比起200用同一張卡明顯通透好多,尤其係推力大嘅時候,同煲返部機咁上下時 ...
請問師兄,去邊度改粒電容?

引用:
原帖由 hohehai 於 2019-8-27 12:08 AM 發表

請問師兄,去邊度改粒電容?
我係自己改嘅
剪走卡8本身粒Siemens 220uF/16V,再焊返amp 1卡裡面嗰粒Nichicon 470uF/16V 入去同一個位
另外嗰四粒打橫排一模一樣嘅都可以轉其他牌子同一規格嚟改聲,但唔建議咁做,因為效果唔大同相對難焊好多
不過改咗冇保養後果自負

引用:
原帖由 edward616 於 2019-8-27 01:03 AM 發表

我係自己改嘅
剪走卡8本身粒Siemens 220uF/16V,再焊返amp 1卡裡面嗰粒Nichicon 470uF/16V 入去同一個位
另外嗰四粒打橫排一模一樣嘅都可以轉其他牌子同一規格嚟改聲,但唔建議咁做,因為效果唔大同相對難焊好多
不過改咗冇保養後果自負 ...
生手做得到嗎?

引用:
原帖由 BValerio 於 2019-8-27 08:39 AM 發表

生手做得到嗎?
唔建議,做得唔好會影響啲聲

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。