DAP 電波干擾底噪問題

DAP 電波干擾底噪問題 E-mail 此主題給朋友

小弟剛開始玩DAP聽歌, 買咗部HIBY 6 PRO, 但近日發現聽歌時間中會有啲電波干擾嘅底噪, 就好似啲舊式收音機, 當有手提電話響嘅陣會聽到嗰啲聲咁, 又有時會有啲電流聲, 但間中又正常喎, 一般小弟都係坐車聽歌 (巴士/火車), 想請教一下, 其實:

1) 係未所有DAP都有呢個問題? 定係國磗或HIBY先有呢個問題?
2) 有冇啲SETUP係可以避咗呢啲底噪?

P.S. 小弟試過將部DAP放喺小弟部電話上面, 的確係有少少電波影響, 但亦試過開飛航模式, 但都有呢個問題, 不過又試過兩部機叠住都無底噪聲 ... 所以都唔係好明點解 ...

另外, 想請教各位用不同牌子DAP嘅師兄師姐, 部DAP運作嘅時候係未都會比較熱? 因為剛開始玩, 唔係好識, 謝謝各位解答.

熱賣及精選
引用:
原帖由 車哥哥 於 2019-8-19 03:56 PM 發表

小弟剛開始玩DAP聽歌, 買咗部HIBY 6 PRO, 但近日發現聽歌時間中會有啲電波干擾嘅底噪, 就好似啲舊式收音機, 當有手提電話響嘅陣會聽到嗰啲聲咁, 又有時會有啲電流聲, 但間中又正常喎, 一般小弟都係坐車聽歌 (巴士/火車), 想請教一下, 其實:

1) 係未所有DAP都有呢個問題? 定係國磗或HIBY先有呢個問題?

P.S. 小 ...
呢個好似係R6通病

引用:
原帖由 leung234hk 於 2019-8-19 03:57 PM 發表

呢個好似係R6通病
Oh ... my ... god ... 咁想請問其他DAP係未無呢個問題?

引用:
原帖由 車哥哥 於 2019-8-19 04:29 PM 發表

Oh ... my ... god ... 咁想請問其他DAP係未無呢個問題?
好難講 高階既多數無呢個問題
中低階 底嘈問題 比較多

引用:
原帖由 leung234hk 於 2019-8-19 04:37 PM 發表

ICIC, 謝師兄解答

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 車哥哥 於 2019-8-19 03:56 PM 發表

P.S. 小 ...
有部分師傅可以mod機加強屏蔽,但無百分百

引用:
原帖由 wongkiss 於 2019-8-19 04:52 PM 發表

有部分師傅可以mod機加強屏蔽,但無百分百
其實佢本身電量都已經唔太襟用, 如果MOD完機應該會更食電...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 leung234hk 於 2019-8-19 04:37 PM 發表

高階是否R6pro?

引用:
原帖由 青苗小霸王 於 2019-8-19 05:15 PM 發表

高階是否R6pro?
國磚黎講算中階掛⋯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 青苗小霸王 於 2019-8-19 05:15 PM 發表

高階是否R6pro?
高階係破萬果 D... R6 pro 唔算..

或者係 土豆 就係高階..

回覆 引用 TOP

引用:

P.S. 小 ...
其實網上search 到一大堆關於 R6 / R6 pro 電流聲, 干擾等問題, 買機前要做下功課, 尤其係國磚,

之前都對R6 pro有興趣, 但知道有干擾問題就怕怕,

R6係無干擾問題, 至少我用左半年都唔覺有...
我覺得R6唯一問題係佢10月果次更新FIRMWARE之後出現底噪(不是電流聲), 都幾嚴重, 直到食埋餅佢地都無理底噪呢個問題...
(我耳係係綠仙, 10月之前係完全無底噪問題, 我仲以為對綠仙升仙...原來唔係)
所以我2月賣機轉會, E家R6更新成點, 仲有無底噪問題我就唔知啦~

[img][/img]
引用:
原帖由 ShunNitta 於 2019-8-20 12:05 AM 發表

R6係無干擾問題, 至少我用左半年都唔覺有...
我覺得R6唯一問題係佢10月果次更新FIRMWARE之後出現底噪(不是電流聲), 都幾嚴重, 直到食埋餅佢地都無理底噪呢個問題...
(我耳係係綠仙, 10月之前係完全無底噪問題, 我仲以為對綠仙升仙...原來唔係)
所以我2月賣機轉會, E家R6更新成點, 仲有無底噪問題我就唔知啦~ ...
剛發現R6 PRO 有FIRMWARE UPDATE (RELEASE DATE: 13/8/2019), 剛UPDATE咗, 睇下會唔會有改善...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 edwardccw 於 2019-8-19 11:45 PM 發表

其實網上search 到一大堆關於 R6 / R6 pro 電流聲, 干擾等問題, 買機前要做下功課, 尤其係國磚,

之前都對R6 pro有興趣, 但知道有干擾問題就怕怕,
小弟睇咗少少片同分釋, 無好深入睇好多用家FEEDBACK ...

回覆 引用 TOP

Cheap嘢屏蔽梗係差啲 ! 容易受外來干擾。

加上大陸人設計唔會諗到咁遠,昆咗水先講。

回覆 引用 TOP

29 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。