打印

平衡端子面世,傳統3.5mm耳機價值何在?

平衡端子面世,傳統3.5mm耳機價值何在? E-mail 此主題給朋友

[隱藏]
現今耳機種類百花齊放,平衡端子的好處, 網上有很多相關資訊。
從可換線的角度看,平衡耳機的音色選擇變得多樣性。除了講求播放器匹配與否,領聽不同的歌曲/音樂亦會用上不同的耳機(什麼女毒,大劇院音效...),最終都是想找一款最能取悅自己耳朵的耳機/耳線。這玩意是近代隨身聽最值得把玩,過癮之處。但個人感覺,這亦是最複習之處。
很多師兄無私地分享新產品的開箱文章,體驗不同耳機/耳線所帶來的差別,但又有幾多人可以從中找到自己心中的理想音色?只有不斷的調試,才能比較出自己喜好音色,這個過程是無止境的,因為沒有最好,只有更好。

音響這個大範疇,從來都是付出$多多,收獲小小(音色提升/改善),完全不成正比,所謂的差別,可以是極之微小。眼見很多師兄在不斷地換耳頭/耳線,先撇除金錢上的投資,要花上時間及心思,不禁自問這是一種樂趣嗎?

說回傳統3.5mm舊耳機,線材不能自由配搭,只可打從牌子及型號去選擇,感覺簡單得多。音色調試這項工作就交由耳機設計工程師,目標是調較出一個大眾化口味的音色。當中黑科技的應用,要麽有長導管的設計,大單元的配合,不同振膜的技術,創造一個又一個的經典耳機。
很多老前輩說現今耳機技術倒退不少,要做回以往巔峰究極,淋漓盡致的音色表現是已不可能...
但想買回這些價值不菲的經典耳機,談何容易...究竟是真有值,抑或是曾經“經典”,打著“稀有”名號去延續它們的風範而已?



回覆 引用 TOP

熱賣及精選
以前耳機, 一個動圈搞掂.. 每隻都有唔同特色.
以前既皇者, 就係長導管 Aiwa V99, 不過專利已被sony 買起, 有sony 一日, 地球上就唔會再現..  所以日本炒到 Aiwa v99 成廿一萬 yen.
十年後, 幾十年, 就會破一百萬 yen ..  原理, 以前以前有玩開 迷宮喇叭既, 就知道長導管係由迷宮喇叭原理延伸.


另外一樣 喇叭 既原理, 就係喇叭震膜係平面對住你. 變成平耳, 就係平面對正人既耳道..  你係廳度聽喇叭, 唔會反轉個喇叭向住牆, 由個牆反射D 聲出黎咁白癡..

仲有一個 喇叭 動圈既原理, 就真大尺寸, 低頻更足. 唔好講到喇叭係40寸電視咁大咁變態, 一般尺寸, 六寸喇叭 vs 兩寸喇叭,
唔係有傻佬話 兩寸低頻會打低 六寸..  6X6 / 2X2 既面積, 係大 9 倍.. 點比..  
到講番平耳, 係15.4MM 算係最大.. 再大就正常人塞唔入耳..   15.4MM 同 6MM 動圈做出黎既低頻, 仲要6MM 係向住側邊反射出黎, 傻既先會旨意  6mm 低頻打低 15.4mm 平耳

最後一樣原理, 高阻.. 拜亞manual 都講明, 係頂級先會用高阻.. 但一條電線要咁扯線做線圈, 得5%成功率唔會斷..  所以先會貴... 至於易唔易推, 以前既架生會難推, 但宜家 D dap 有氣有力, 已經係小菜一碟..


3.5 線仲有一樣注意, sony 既manual 都講明, 係4芯好過 三芯,   三芯即係頭果段 L- R- 係共用, 到心口位置先會 L- R- 再一開二散去左右..  好似DT6跟機既耳線, 都係三芯..  拜亞DT990 原裝, 都係三芯 ...      K701 先係4芯..  
不過如果係四芯, 就最方便,  斬去3.5頭,  買個 三蚊雞 2.5mm 免焊螺絲頭,  三分鐘就變 2.5平衡頭..


以上講完動圈野, 可以見到變化已經係極限, 無花臣可以再加, 即係斷晒D 廠既財路..
所以到左動圈,壓電,疊加既年代..  果D 聲, 重疊起黎, 會帶來你新鮮感, 人聲既橫向發展好似天使聲, 天堂聲咁廣播..  但已經超越一個正常自然人 企係你面前咁講野.. 所以... 只係一D 華而不實既花臣野.. 古代人有聽開喇叭既, 係唔會上當.  


但玩世代既小白, 鍾意玩效果, 要新鮮, 往往二次元到差唔多cosplay 將果D 天使假人聲變成祟拜既對象.. (好多時 D 小白聽開既日本近期飲歌, 有時一聽真係想講句, 首歌玩緊乜野 ? 係咪腦放神曲黎 ...de yo de yo de yo ...)
廠家當然死鬥爛鬥, 越假, 越誇, 超越天使, 最好疊加到人聲講一句野, 都似交響樂團成team 人一起演奏咁..  
呢個真係要老人家接受現實.. 真係群魔亂舞, 或叫 群天使亂舞.

[ 本帖最後由 kkzzst 於 2019-8-18 05:02 PM 編輯 ]



引用:
原帖由 kkzzst 於 2019-8-18 03:31 PM 發表

以前耳機, 一個動圈搞掂.. 每
以往傳統耳機耳頭,一個動圈創造無限可能,內裡有很多細節,沒有詳細研究,但都以analogue 作主導,鮮有涉及大量電子(digital)原素。
但現代耳機內藏小型電子底板比比皆是....



回覆 引用 TOP

以前一隻動圈 + 1




不過科技進步,要求亦都提高咗好多。



[隱藏]
引用:
原帖由 james@zeta 於 2019-8-20 02:29 PM 發表

以前一隻動圈 +


不過科技進步,要求亦都提高咗好多。
左邊駁 L正  noise正, R負noise負
右邊駁 R正  noise正, L負noise負

所以兩邊都有聲 ...  如果 noise 係四條線係一樣的話,  noise正撞noise負 會 cancel.



抄番黎..
1,平衡耳机功率输出是啥东西?

其实,平衡耳机功率输出不是一个规范的名词,而是借用了平衡线路输出的概念。在音频行业领域,平衡信号输出一般用于长距离的电压小信号传输,目的是为了减少传输过程中空间各种电磁波的干扰。

具体的原理也介绍如下:对音频信号来说,完整的立体声平衡传输是包括至少5个信号的,也就是左声道正极(L+), 右声道正极(R+), 左声道负极(L-),右声道负极(R-),地线(GND). 其中 L+ = - ( L- ), R+ = - ( R- ), 也就是对平衡信号来说,正负信号是一样的,只是极性相反而已。

在传输信号的过程中,假设信号都被干扰叠加了一个无用信号n, 那么平衡信号经过传输后,在接收端得到的信号就变成了L+ + n, L- + n, R+ + n, R- + n, 而地线作为电压的参考点是不存在干扰的,所以还是GND.

因此,在接收端,我们就可以用平衡转单独的电路恢复出左右声道信号并把干扰去除,具体的办法也很简单,就是把平衡信号送进用运放组成的减法器。可以得到 ( L+ + n ) - ( L- + n ) = L+ - L- = 2L, ( R+ + n ) - ( R- + n ) = R+ - R- = 2R ;可以看到噪声被消除了。

实际上,日常生活中应用到平衡信号传输最多的就是大家熟悉的麦克风,因为麦克风话筒拾取的信号都非常低,线又长,如果不采用平衡传输模式就会带来很大的杂音。

那么,耳机输出的平衡又是什么鬼呢?其实严格意义上来说耳机的平衡输出并不能叫平衡输出,因为耳机的平衡输出缺了地线,而只有 L+ , L- , R+ , R- 四根线。当然,大家都习惯了这么叫,所以我们也跟着叫平衡输出了,但是严格来说,大家要记住,在电子专业领域里面,这种功率输出模式,应该叫 BTL输出,而不叫平衡功率输出。

[ 本帖最後由 kkzzst 於 2019-8-20 06:02 PM 編輯 ]



回覆 引用 TOP

NX7 買左咁耐,  從來無聽過佢條 原裝線, 今日繼 kz zsx 原裝線改2.5頭之後, 順手改埋佢 nx7 佢..

真係nx7 除左人聲又尖又高之外, 真係乜都無乜好剩..如果用條咁既原裝線..





[ 本帖最後由 kkzzst 於 2019-8-31 11:47 PM 編輯 ]



回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]






重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Rights Reserved.
版權所有,不得轉載。