遲來的分享 AKG N40

遲來的分享 AKG N40 E-mail 此主題給朋友

我最近買了一隻耳機,真的沒想到會有這樣好聲。好想同大家分享!價錢$2000有找,我已來來回回試過6至7 隻$6000內的耳機,最終都帶了它回家。用上reference filter,煲左50個鐘左右,不用換線已經有高分析力, 音場闊,人聲好出,帶彈跳而不糢糊嘅bass,細小,配帶舒服,載住打側睡都可以。已試過4.4mm條京線, 三頻全提升。買回來後才去爬文,知道這隻耳機比較冷門,沒多posts講, 而且已出了一段時間。唔知這裡有冇Ching 用過這隻好野和心同感受呢?耳聽為準,想買圈鐵的朋友可以不防一試!

熱賣及精選
引用:
原帖由 gohome888 於 2019-8-15 11:35 PM 發表

我最近買了一隻耳機,真的沒想到會有這樣好聲。好想同大家分享!價錢$2000有找,我已來來回回試過6至7 隻$6000內的耳機,最終都帶了它回家。用上reference filter,煲左50個鐘左右,不用換線已經有高分析力, 音場闊,人聲好出,帶彈跳而不糢糊嘅bass,細小,配帶舒服,載住打側睡都可以。已試過4.4mm條京線, 三頻全提升。買回來後才去爬文,知道這隻耳機比較冷門,沒多posts講, ...
終於到星期五,開心聆聽中

附件

07182B4C-1544-45FD-929B-0486F02C64D8.jpeg(221.25 KB)

2019-8-16 10:23 PM

上個月百老匯用信用卡優惠買咗,聽落d聲都唔差

引用:
原帖由 mingming998 於 2019-8-17 07:37 AM 發表

上個月百老匯用信用卡優惠買咗,聽落d聲都唔差
Me too😉 好底,不過優惠做到月尾!之後到星際買埋條升級線,已經煲左100粒鐘,D聲繼續提升,人聲再圓滑咗,feversound 國仁個開場片,個bass 明顯聽出有層次!

引用:
原帖由 gohome888 於 2019-8-17 10:59 AM 發表

Me too😉 好底,不過優惠做到月尾!之後到星際買埋條升級線,已經煲左100粒鐘,D聲繼續提升,人聲再圓滑咗,feversound 國仁個開場片,個bass 明顯聽出有層次! ...
你嗰條係咩線?咩價位?用緊sony嗰條好似唔太夾

引用:
原帖由 mingming998 於 2019-8-17 11:38 AM 發表

你嗰條係咩線?咩價位?用緊sony嗰條好似唔太夾
我都去旺角Sony 試過你條金寶線,比較厚聲!我也試過Alo , effect audio e字頭條 同 arc33 3.5mm. 最後揀咗Final audio條京線 (4.4mm),$1500 內,你可以帶埋部機去慢慢試清楚!應該有明顯提升!個人認為好match N40! (音質和外形)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gohome888 於 2019-8-16 10:23 PM 發表

終於到星期五,開心聆聽中
始終akg同天龍比我的感覺做頭戴
佢地的In ear比我感覺係無哂風格

阿仙奴忠實球迷
希望阿記係阿聯球場捧上聯賽錦標
引用:
原帖由 十九八 於 2019-8-17 07:29 PM 發表

始終akg同天龍比我的感覺做頭戴
佢地的In ear比我感覺係無哂風格
師兄明解的,我玩開兩聲道多年,但耳機界都是在這一年才留意。可能在決擇時,沒有你所講的心理因素。都是已聽為準,對我來說,過倒自己果關最重要!

回覆 引用 TOP

Ching 你果條咩線 幾錢?
N40 係正

講真最重要都係部player
因為小弟用電話加條銅線(唔知係咪單晶銅)都覺得好聲。
但前排入耳機鋪用哩set 野求其試左部ak se100 真係提升到 唔知點講 正撚到卜街

引用:
原帖由 lam0007 於 2019-8-18 12:15 AM 發表

講真最重要都係部player
因為小弟用電話加條銅線(唔知係咪單晶銅)都覺得好聲。
但前排入耳機鋪用哩set 野求其試左部ak se100 真係提升到 唔知點講 正撚到卜街 ...
AKG N60 咁正唔正 ?

上星期去過音響展既請發言 ..

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gohome888 於 2019-8-15 11:35 PM 發表

我最近買了一隻耳機,真的沒想到會有這樣好聲。好想同大家分享!價錢$2000有找,我已來來回回試過6至7 隻$6000內的耳機,最終都帶了它回家。用上reference filter,煲左50個鐘左右,不用換線已經有高分析力, 音場闊,人聲好出,帶彈跳而不糢糊嘅bass,細小,配帶舒服,載住打側睡都可以。已試過4.4mm條京線, 三頻全提升。買回來後才去爬文,知道這隻耳 ...
Del

回覆 引用 TOP

引用:

我最近買了一隻耳機,真的沒想到會有這樣好聲。好想同大家分享!價錢$2000有找,我已來來回回試過6至7 隻$6000內的耳機,最終都帶了它回家。用上reference filter,煲左50個鐘左右,不用換線已經有高分析力, 音場闊,人聲好出,帶彈跳而不糢糊嘅bass,細小,配帶舒服,載住打側睡都可以。已試過4.4mm條京線, 三頻全提升。買回來後才去爬文,知道這隻耳 ...
舊年年頭二千七買,聽咗十零日跌咗,未煲開都好好聲,個sales見我咁有誠意,平一嚿賣過對俾我

搭AK 70 alo litz,幾夾,反而搭黑磚alo R8冇咁清脆,煲咗幾個月,越嚟越好聲,換high boost試吓,聽弦樂仲正,而家出街N40 + M11,標配

N40咸魚二手假貨多如繁星... 因為假貨多, 即係好野黎..   

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ricebuket 於 2019-8-18 11:20 AM 發表

舊年年頭二千七買,聽咗十零日跌咗,未煲開都好好聲,個sales見我咁有誠意,平一嚿賣過對俾我

搭AK 70 alo litz,幾夾,反而搭黑磚alo R8冇咁清脆,煲咗幾個月,越嚟越好聲,換high boost試吓,聽弦樂仲正,而家出街N40 + M11,標配

10106044 ...
唔緊要啦,早買早享受,睇到剛release 時要成三千多, 你已經平左!Alo 條鍍銀我都有試,其實都好正,不過外型覺得經線match N40 多D😉

24 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。