• 瀏覽: 6,234
  • 回覆: 13
想買tablet, 買邊款好?

主要想用來睇notes, files, 書, 學野時drop notes, 得閒睇下video, youtube etc

諗住買大概三千幾至四千幾

本來諗住買 iPad, 見三千幾都有, 但最近上網睇見到有Samsung s5e, s4... 功能好似差不多? 唔知買邊部好, 想問下大家意見

熱賣及精選
我用緊ipad mini 5同s5e. 我只可以話, 你講既功能2部都基本做到. 但平板Ipad 好過Android太多, 應用方面特別明顯.

S5E 我很滿意, 但不是Ipad 級數.  另外S5E流暢度有時會慢, 多工較明顯. 另不支持筆, 唔可以寫 notes.

簡單D講,首選一定是Ipad. 

識用梗係用 i pad . 

識用一定用samsung 5e,要打機就用ipad

引用:
原帖由 imstranger 於 2019-7-30 02:07 PM 發表

我用緊ipad mini 5同s5e. 我只可以話, 你講既功能2部都基本做到. 但平板Ipad 好過Android太多, 應用方面特別明顯.

S5E 我很滿意, 但不是Ipad 級數.  另外S5E流暢度有時會慢, 多工較明顯. 另不支持筆, 唔可以寫 notes.

簡單D講,首選一定是Ipad.  ...
明白, 多謝用後感

引用:
原帖由 ppkk78 於 2019-7-31 01:32 PM 發表

識用一定用samsung 5e,要打機就用ipad
點解識用就用Samsung? Android 機應該唔難用

引用:
原帖由 view678 於 2019-8-1 09:56 AM 發表

明白, 多謝用後感
仲有一點, 就係s5e順滑度, 響應度始終做唔到Ipad 果種層次. 打機分別也很明顯, Ipad 唔lag, 畫質好.

三星尋日出左Tab S6. 除左基本硬件升級同多支筆, 其他同S5E分別不大. 但你要筆可諗S6.

引用:
原帖由 imstranger 於 2019-8-1 12:39 PM 發表

仲有一點, 就係s5e順滑度, 響應度始終做唔到Ipad 果種層次. 打機分別也很明顯, Ipad 唔lag, 畫質好.

三星尋日出左Tab S6. 除左基本硬件升級同多支筆, 其他同S5E分別不大. 但你要筆可諗S6. ...
想問多個問題, 耐用性黎講, 邊個好d? 我唔想好快要換

引用:
原帖由 view678 於 2019-8-2 10:47 AM 發表

想問多個問題, 耐用性黎講, 邊個好d? 我唔想好快要換
咁肯定係Ipad. Apple 產品軟件更新保證都有幾年, 唔會變孤兒仔.

Android? 你預佢升得1, 2次重大升級, 就無得更新. 仲要推送得慢

引用:
原帖由 imstranger 於 2019-8-2 10:57 AM 發表

咁肯定係Ipad. Apple 產品軟件更新保證都有幾年, 唔會變孤兒仔.

Android? 你預佢升得1, 2次重大升級, 就無得更新. 仲要推送得慢
好, 多謝意見

早5年前用過android 平板起初好順但用了幾個月就開始慢開PDF檔要等大約3-5秒才清晰 後來轉用iPad 2017 128GB 將同樣資料放回iPad 度開同樣PDF 簡直兩個世界都要等一至兩秒左右才清晰今年已換了iPad Pro 11 256GB 又將同樣資料放回用後完全無delay極好用一分錢 一分貨係真,再加上現買了office 教育版可以係iPad 用excel , power point 編輯

引用:
原帖由 Winson14688 於 2019-8-4 05:26 PM 發表

早5年前用過android 平板起初好順但用了幾個月就開始慢開PDF檔要等大約3-5秒才清晰 後來轉用iPad 2017 128GB 將同樣資料放回iPad 度開同樣PDF 簡直兩個世界都要等一至兩秒左右才清晰今年已換了iPad Pro 11 256GB 又將同樣資料放回用後完全無delay極好用一分錢 一分貨係真,再加上現買了office 教育版可以係iPad 用excel , power po ...
多謝你的資料

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]