[攝影器材選購] 煩惱緊77D/M50/X-T30

煩惱緊77D/M50/X-T30 E-mail 此主題給朋友

新手唔太識,上網睇左好耐,除左Nikon其他牌子唔考慮,同埋唔想買太舊既機,我只係要求wide鏡影風照同埋景深,重量既話2者唔係相差太遠都冇乜所謂

綜合左咁多位師兄既意見,呢幾日再睇埋部X-T30,價錢貴左接近一倍,究竟值唔值呢?

熱賣及精選
咁梗係M50輕便D喇.片幅相同.景深相同,E樣冇需擔心.
不過M50鏡會小D.但夠用.

兩組唔同鏡頭

引用:
原帖由 一筆糊塗帳 於 2019-7-15 01:34 PM 發表

咁梗係M50輕便D喇.片幅相同.景深相同,E樣冇需擔心.
不過M50鏡會小D.但夠用.
唔該唔該🙏🏼

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lesteroot_2006 於 2019-7-15 01:51 PM 發表

兩組唔同鏡頭
細佬我對相機一竅不通,所以唔太識個分別

引用:
原帖由 tonylo2006 於 2019-7-15 01:56 PM 發表

細佬我對相機一竅不通,所以唔太識個分別
EF-M or EF-S, tamron sigma 啲副廠鏡好似冇乜EF-M果啲mount

引用:
原帖由 lesteroot_2006 於 2019-7-15 01:59 PM 發表

EF-M or EF-S, tamron sigma 啲副廠鏡好似冇乜EF-M果啲mount
我唔需要太多鏡頭,做到景深同埋夠wide就可以了🙏

回覆 引用 TOP

仲77D?

引用:
原帖由 reddevil_manutd 於 2019-7-15 05:15 PM 發表

仲77D?
姐係m50好啲?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tonylo2006 於 2019-7-15 01:01 PM 發表

新手唔太識,上網睇左好耐,除左Nikon其他牌子唔考慮,同埋唔想買太舊既機,我只係要求wide鏡影風照同埋景深,重量既話2者唔係相差太遠都冇乜所謂
m50輕d
cmos一樣

引用:
原帖由 wone123 於 2019-7-16 08:24 AM 發表

m50輕d
cmos一樣
好,唔該🙏🏼

回覆 引用 TOP

當然平D果支好啦!

引用:
原帖由 走地比比鳥 於 2019-7-19 11:37 PM 發表

當然平D果支好啦!
2者價錢相差不大

回覆 引用 TOP

m50 新過 77d
m50係無反77d係單反
我會投m50一票

回覆 引用 TOP

睇睇下X-T30 又好似唔錯咁

回覆 引用 TOP

50 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。