[攝影器材選購] 請問用邊支旅行鏡好? (2選1)

請問用邊支旅行鏡好? (2選1) E-mail 此主題給朋友

新手左差唔多1年
宜家都係得支80d kit鏡(18-135mm) 加 50mm f1.8
久唔久都會去旅行普通影下風景相 同仔女影下相
想轉支紅圈 但budget又唔多
請問以下2支鏡 各位ching點睇??

1. EF24-70mm f/4L IS USM
2. EF16-35mm f/4L IS USM

熱賣及精選
24-70 F4
可試sigma 24-105 F4 art

如果你用緊Canon apsc機
光圈同焦段全部要x1.6

回覆 引用 TOP

我N年前用 60D, 17-40 當標準鏡用! 
而家愛用 FF 定焦大光圈!!! 

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 annatsui11 於 2019-7-15 07:22 AM 發表

新手左差唔多1年
宜家都係得支80d kit鏡(18-135mm) 加 50mm f1.8
久唔久都會去旅行普通影下風景相 同仔女影下相
想轉支紅圈 但budget又唔多
請問以下3支鏡 各位ching點睇??

1. EF24-70mm f/4L IS USM
2. EF16-35mm f/4L IS USM
3. EF17-40mm f/4L USM ...
旅行用24-70.
我支18-135 已經有1年無用過,而家去旅行都一定係 24-70 f/2.8, 再加支 10-18.

唔換FF機就無需要換哩幾枝鏡

回覆 引用 TOP

因為你apsc機,如果由24mm開始會偏長(38.4mm),所以應考慮20mm以下開始的鏡頭。
又80d沒有機身防震,有IS的鏡會比較好。

引用:
原帖由 hakuton3 於 2019-7-19 10:27 AM 發表

因為你apsc機,如果由24mm開始會偏長(38.4mm),所以應考慮20mm以下開始的鏡頭。
又80d沒有機身防震,有IS的鏡會比較好。
我有d怕16-35 wide 因為有時影人嫌佢遠 影到人細
定有咩技巧?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 49754935 於 2019-7-16 02:05 PM 發表

旅行用24-70.
我支18-135 已經有1年無用過,而家去旅行都一定係 24-70 f/2.8, 再加支 10-18.
我都仲猶豫緊 24-70應該對影景同影人都可以保持平衡
16-35 怕影到人細 ching點睇?

35mm端即全幅50mm,唔會細。好多人apsc都用23mm(等效35mm)定焦做晒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 annatsui11 於 2019-7-19 12:57 PM 發表

留意攝影距離

回覆 引用 TOP

如果樓主是用iphone,可試下普通相機模式x2,或人像相機模式,就差不多是全幅50mm焦距,即apsc 35mm,看看拍出來會不會「人細」。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 annatsui11 於 2019-7-19 12:57 PM 發表

重視死物景入16-35
重視人入24-70

引用:
原帖由 quarry 於 2019-7-19 04:33 PM 發表

重視死物景入16-35
重視人入24-70
咁景同人想拎平衡呢?

引用:
原帖由 annatsui11 於 2019-7-19 05:03 PM 發表

咁景同人想拎平衡呢?
家用我始終覺得24-70好D
真係要用18-40個段, 用返KIT鏡影影人得50-56mm, 感覺麻麻地
24-70 你有50mm, 85mm同100mm影人

回覆 引用 TOP

17 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。