[其他] 大家覺唔覺得 相機少人用咗

大家覺唔覺得 相機少人用咗 E-mail 此主題給朋友

在我以前玩D90的年代, 很多人都會時常帶備 自己的單反相機出街抓拍, 但近呢幾年 已經很少見到有人帶單反 或無反 在街抓拍。 相反用手機影相的人 比以前 有增無減, 大家會唔會覺得 攝影 已經 變成小眾玩樂?

熱賣及精選
我認為係近來越來越少人用桌面電腦有關. 講真, 如果喺手機睇相, 咁細個 mon 已經1080p, 好多細節都唔會睇到, 連噪點都會因為太細粒而睇唔出, 咁就真係無需要用相機.

但如果喺 desktop 用個 32 吋以上既 mon 睇, 先會睇到手機畫質其實差到嚇死人, 咁先會想用相機去改善畫質.

所以少咗人用相機係正常既.

引用:
原帖由 zenith 於 2019-7-15 08:52 AM 發表

我認為係近來越來越少人用桌面電腦有關. 講真, 如果喺手機睇相, 咁細個 mon 已經1080p, 好多細節都唔會睇到, 連噪點都會因為太細粒而睇唔出, 咁就真係無需要用相機.

但如果喺 desktop 用個 32 吋以上既 mon 睇, 先會睇到手機畫質其實差到嚇死人, 咁先會想用相機去改善畫質.

所以少咗人用相機係正常既. ...
以前 就算嚴重 唔用單反很多人都會選擇m43系統,會帶出街。 依家 全篇幅都做到很細部的情況下, 反而越來越少人帶相機出街。 真係時代變了

回覆 引用 TOP

我覺得攝影係一種態度。
正如懂得做蛋糕的,有人會計成本、時間去做,務求所謂快靚正;亦有人寧願花心思、講究材料的去做,就是享受過程中的樂趣。
這就看自己是屬於那一類。

引用:
原帖由 xieling 於 2019-7-14 11:52 PM 發表

在我以前玩D90的年代, 很多人都會時常帶備 自己的單反相機出街抓拍, 但近呢幾年 已經很少見到有人帶單反 或無反 在街抓拍。 相反用手機影相的人 比以前 有增無減, 大家會唔會覺得 攝影 已經 變成小眾玩樂? ...
幾左好耐,無乜年青人玩相機,帶得機既多數係中佬

手機進步到一個普遍大家都接受既水平

回覆 引用 TOP

而家電話連景深都影到,就算旅行如果唔係好特別嘅地方都無乜意欲帶相機

我部RX10呢兩年去旅行都無帶,有D意欲想換RX100m6,始終方便好多。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hakuton3 於 2019-7-15 09:44 AM 發表

我覺得攝影係一種態度。
正如懂得做蛋糕的,有人會計成本、時間去做,務求所謂快靚正;亦有人寧願花心思、講究材料的去做,就是享受過程中的樂趣。
這就看自己是屬於那一類。 ...
攝影係一種態度
沖晒係一種儀式

唔好咁易放棄
🤭🤭

愛…愛是風 吹過去你留下一片雲
愛…愛是雲 帶走我們飄渺的月光
愛…愛是雨 雨落風吹雲卻難回頭

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 a46709394hk 於 2019-7-15 07:02 PM 發表

而家電話連景深都影到,就算旅行如果唔係好特別嘅地方都無乜意欲帶相機
P出嚟
電話 F-stop 都係F16左右
根本冇得玩散景

引用:
原帖由 xieling 於 2019-7-14 11:52 PM 發表

在我以前玩D90的年代, 很多人都會時常帶備 自己的單反相機出街抓拍, 但近呢幾年 已經很少見到有人帶單反 或無反 在街抓拍。 相反用手機影相的人 比以前 有增無減, 大家會唔會覺得 攝影 已經 變成小眾玩樂? ...
退晒, 街拍, 私影都少
依家變晒手機偷拍自拍
手機睇畫素可接受, 又多左好多方便偷拍嘅APP
仲有 Instagram, 手機lightroom飛起電腦

回覆 引用 TOP

係條街, 攡部手機, 點都比攞部相機少d心理壓力
係街又影得, 係商場又影得, 係巴士地鐵又影得
揸相機係度玩盲拍?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ovshk 於 2019-7-15 09:57 AM 發表

幾左好耐,無乜年青人玩相機,帶得機既多數係中佬
以前後生時,好多出來做嘢就會買相機……溝女

而且都唔使咁溝女啦!老蘭飲兩杯都可以去開房啦!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 quarry 於 2019-7-16 01:50 PM 發表

P出嚟
電話 F-stop 都係F16左右
根本冇得玩散景
遲d就模擬到架啦,你睇下依家套獅子王,遲早P圖乜前景後景散景都得

回覆 引用 TOP

咁樣先正常嘅,菲林時代都係輕便機佔大多數,單反係每有新科技谷起用家數量。數碼化係巨大進展,像數戰(12MP後左右) 完結後,追機熱情就低左;不過單反出現又頂起一輪,不過已經11年啦,少人用系統機好正常

回覆 引用 TOP

47 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。