註冊 登入

[攝影器材選購] 一萬五左右買Leica 邊部好?

一萬五左右買Leica 邊部好? E-mail 此主題給朋友

其實鍾意Leica 既相機好耐
想買一部旅行用
睇過好似岩budget 既話 X2 係最好
不過好似得2手?

利申:影相完全新手 無咩概念

熱賣及精選
計budget唔會玩Leica, 太勉強

引用:
原帖由 quarry 於 2019-7-9 03:24 PM 發表

計budget唔會玩Leica, 太勉強
爬過好多文 都知Leica 要特別貴🤦‍♂️
不過本身自己真係鍾意Leica 既款
又想整部叫旅行機 影下d 基本野
暫時睇落岩budget 既話只可以選擇Leica X

我知大家一定會叫我玩菲林機
但係我真係完全新手 我諗control 唔到😂

引用:
原帖由 rannie2414 於 2019-7-9 04:22 PM 發表

爬過好多文 都知Leica 要特別貴🤦‍♂️
不過本身自己真係鍾意Leica 既款
又想整部叫旅行機 影下d 基本野
暫時睇落岩budget 既話只可以選擇Leica X

我知大家一定會叫我玩菲林機
但係我真係完全新手 我諗control 唔到😂 ...
唔會叫你玩菲林, 只係覺得拎萬五蚊出嚟咁樣玩唔值姐, 不過錢係你既, 點樣用都唔關其他人事, 只係想講, 一係唔玩, 要玩就唔好慳, 萬五蚊買部唔上唔落既機, 一定係唔抵, 同埋玩leica係要玩M系列, 重點係鏡頭先叫做保值, 數碼機身係唔保值的, 除非係菲林機身

回覆 引用 TOP

只有萬伍蚊預算 ? 玩返panasonic較好。。。

https://youtu.be/aaJvwp5XZcM

數碼Leica起碼由Q玩起 💩 

https://youtu.be/nbZ8Yacxs8c

回覆 引用 TOP

買去旅行用,  又要在有限價錢之內,  2手買部x vario囉,  一皮樓下,  擁有leica既外形,  靈活及高質素既鏡頭,  都唔會買錯!  不過提提樓主,  對攝影原全陌生既情形下,  最好唔好用leica!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rannie2414 於 2019-7-9 12:18 PM 發表

其實鍾意Leica 既相機好耐
想買一部旅行用
睇過好似岩budget 既話 X2 係最好
不過好似得2手?

利申:影相完全新手 無咩概念
計budget的話你最多是買部Panasonic的姊妹機,真的要leica既(仲要一手)可買leica T定TL(專門店如仲有貨都是7千幾)其如既錢用來買支鏡吧

不建議買leica,其它牌子有多D選擇。了解下自己鐘吾鍾意影相先啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ccw222 於 2019-7-9 10:49 PM 發表

計budget的話你最多是買部Panasonic的姊妹機,真的要leica既(仲要一手)可買leica T定TL(專門店如仲有貨都是7千幾)其如既錢用來買支鏡吧
我爬左好耐文 決定儲錢買部2手m8.2 再加個平鏡玩住先 .... 唔知你地點睇🤔

引用:
原帖由 rannie2414 於 2019-7-10 02:31 AM 發表

我爬左好耐文 決定儲錢買部2手m8.2 再加個平鏡玩住先 .... 唔知你地點睇🤔
其實你對影相既認識有幾多? 不要只係睇名牌, 要考慮番實際需要, leica m要手動對焦的, 你想清楚未?

引用:
原帖由 rannie2414 於 2019-7-10 02:31 AM 發表

就一句 : M鏡一般唔會平 ! 

Enjoy~~ 😎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 andy14011982 於 2019-7-10 07:24 AM 發表

其實你對影相既認識有幾多? 不要只係睇名牌, 要考慮番實際需要, leica m要手動對焦的, 你想清楚未?
我會趁仲有段時間繼續上網學下野先😂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 andy14011982 於 2019-7-10 07:24 AM 發表

不過計計條數 呢個價錢都接近可以買到部二手 Q
所以都係繼續爬文學野再睇下

35 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。