[攝影器材選購] 新手想請教各位師兄...

新手想請教各位師兄... E-mail 此主題給朋友

小弟偶爾會去o下旅行 一路都係用緊手機影相
而家用緊部 S8 plus 有日光o既時候都還好 到左夜晚就都覺得幾唔掂
不過去旅行o既時候又唔想話帶住部太重型o既相機
想請教o下各位有冇一款相機 係機身比較細 細到可以袋褲袋
一萬蚊以下 夜晚影相能力好過電話好多o既機可以推薦俾小弟參考o下呢?
ARR..最後想問o下 其實有日光o既情況之下 唔係太舊o既電話其實影出黎都唔會差相機太多o既呢?

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
rx100m5應該合你要求

回覆 引用 TOP

師兄 首先感謝你o既留言先
我有去 youtube 睇過 lee 部機o既影片
https://www.youtube.com/watch?v=YSo4-9fi9zI
片主都大推 lee 部機 不過我好奇條片個日子已經係兩年幾前
o係 lee 兩年幾入面就已經冇出更進步o既口袋機拿?
定係再出o個 D 已經 over 我 budget 呢?

引用:
原帖由 popo110478 於 2019-7-7 11:17 PM 發表

我有去 youtube 睇過 lee 部機o既影片 https://www.youtube.com/watch?v=YSo4-9fi9zI
片主都大推 lee 部機 不過我好奇條片個日子已經係兩年幾前
定係再出o個 D 已經 over 我 budget 呢? ...
rx100有新d既mark VI,未過budget,只係樓上ching覺得mark V抵玩d

如果唔一定要zoom,可以考慮ricoh GRiii或fuji XF10,低光拍得仲好

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 popo110478 於 2019-7-7 11:17 PM 發表

我有去 youtube 睇過 lee 部機o既影片https://www.youtube.com/watch?v=YSo4-9fi9zI
定係再出o個 D 已經 over 我 budget 呢? ...
mark5有濾鏡玩,又大光圈1.8,對夜攝比較有利

回覆 引用 TOP

係呀 其實我想買部相機o既最大原因都係因為部爛鬼 S8 plus 影夜晚真係慘不忍睹
由其係影人o個陣 所以其實我可能都會因為貪方便 日間o既時候會照用手機影就算
夜晚先拎部相機出黎影 我感樣諗係咪好白痴呢? 有相機唔用用手機?
不過我尋晚都花左 D 時間去睇過少少資料 我見到仲有隻叫 m5a 好似仲新 D
o個隻會唔會仲好 D tim 呢?

引用:
原帖由 popo110478 於 2019-7-8 11:13 AM 發表

係呀 其實我想買部相機o既最大原因都係因為部爛鬼 S8 plus 影夜晚真係慘不忍睹
由其係影人o個陣 所以其實我可能都會因為貪方便 日間o既時候會照用手機影就算
夜晚先拎部相機出黎影 我感樣諗係咪好白痴呢? 有相機唔用用手機?
不過我尋晚都花左 D 時間去睇過少少資料 我見到仲有隻叫 m5a 好似仲新 D
o個隻會唔會仲好 D tim 呢? ...
m5a嘅處理器同M6一樣,但好似無了內置濾鏡同無app下載

回覆 引用 TOP

其實你咁鐘意夜晩影嘢,你不如轉p30pro會唔會好D呢

回覆 引用 TOP

p30pro 唔係手機黎o架咩?

引用:
原帖由 popo110478 於 2019-7-9 12:03 AM 發表

p30pro 唔係手機黎o架咩?
就係叫你換手機囉,華為嘅夜景模式的確唔錯

回覆 引用 TOP

arrr....手機用開三叔好多年 都冇諗過會換第二隻牌子
同埋聽朋友講話 只要係手機影夜晚都係死硬
話是但買部真正o既相機都一定好好多

如果係夜晚拍攝又強又輕巧的, 應該係 S 記 Cyber-shot DSC-RX1R II, 雖然價錢係超出預算, 但買咗肯定唔會後悔, 未來三五七年內都唔會有手機可以做到相近效果(講夜晚拍攝).

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 popo110478 於 2019-7-9 12:04 PM 發表

arrr....手機用開三叔好多年 都冇諗過會換第二隻牌子
同埋聽朋友講話 只要係手機影夜晚都係死硬
話是但買部真正o既相機都一定好好多
你好多心.
睇吓Panasonic LX-10啦, 1.4超大光圈, 卡片機, 夜景就算內置都多種模式揀, 腳架可免, 我去瑞士德國俄羅斯都係一機搞掂相片同4K片, 有呢部後, 我部100D最細單反兩年幾都冇用過, 我愛死呢部機.
我買水貨, $3500, 底用到爆, 不過唔好又話冇保養, Panasonic 電器, 我未試過一年瓜, 驚就買行貨, 或者唔好買.
有時如果真係唔夠wide, 我自己就用部有wide angle 既三星手機搞掂, 補shot 差少少算數, 旅行啫, 唔使做苦力揹十幾磅周圍走既.

回覆 引用 TOP

買APSC既DC喇. 

GRIII  係冇得ZOOM.但E類機係正.

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。