呢個牌子耳機有無人用過

呢個牌子耳機有無人用過 E-mail 此主題給朋友

比D
意見

熱賣及精選
引用:
原帖由 tousam 於 2019-7-5 11:54 AM 發表

比D 意見
銀色E5000,店主話二千多D,黑色E4000重平D,好似幾抵玩

回覆 引用 TOP

我老婆都用緊E4000手機直推

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tousam 於 2019-7-5 11:54 AM 發表

比D9878501 9878502 意見
你呢两對我都有, 好得, 不過銀色 E5000 比較難推,
要 DAP 至得

回覆 引用 TOP

E4000 同 E5000 主要分別在調音同線材,
可依自己喜好選擇,推得好跟同價位比有
越級表現
不過正如樓上位師兄講,E5000唔易推得
好,10k以下嘅DAP推得好佢嘅都係唔多,
E4000會易推少少,只係靠電話的話始終
都有少少勉強

引用:
原帖由 joeny 於 2019-7-5 01:26 PM 發表

越級表現
都有少少勉強 ...
師兄,R6推唔推到E5000

回覆 引用 TOP

未試過R6,近期試過N6II同E5000真係好夾換埋
4.4mm平衡就更好
其實我本身係用開N6推E5000,似乎重口味加
重口味真係有啲化學作用

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 joeny 於 2019-7-5 01:26 PM 發表

越級表現
都有少少勉強 ...
E4000 同 E5000 雖然係同廠,
但聲底唔同, E4000 偏冷, 聲比較清,
E5000 暖厚聲底, 人聲圓潤有韻味, 高低延伸好啲,
不過真唔易推, 我用緊山靈M5S,
高 gain 都要用60% volume 先夠聲,
而家仲諗緊值唔值得攞佢條京線去改2.5mm

回覆 引用 TOP

本人擁有一對相同品牌的Heaven VII耳機。個人認為耳機及配件的造工,同埋以單動鐵單元耳機來說,分析力同空間感絕對交足功課。

總括來說,這個品牌的耳機值得入手。

(利申: 用過AK120II 同用緊AK SP1000ss)

回覆 引用 TOP

Final Audio 原廠耳機線啱E5000用嘅有兩個型號,
C106 同 C081,E5000同另一系列Make 1原裝
3.5mm線就是 C106。
C106本身有齊單端3.5mm,平衡2.5mm及4.4mm,
不過傳聞C106係 made in china。
C081 一般都稱為 Lab II,比較常見嘅 Final Audio
耳機升級線,只有單端3.5mm同平衡2.5mm兩款,
與C106最大分別在mmcx插位比較簡樸,同埋線材
上有 made in japan 字樣,價錢亦貴上幾百元。

引用:
原帖由 joeny 於 2019-7-5 03:34 PM 發表

Final Audio 原廠耳機線啱E5000用嘅有兩個型號,
C106 同 C081,E5000同另一系列Make 1原裝
3.5mm線就是 C106。
C106本身有齊單端3.5mm,平衡2.5mm及4.4mm,
不過傳聞C106係 made in china。
C081 一般都稱為 Lab II,比較常見嘅 Final Audio
耳機升級線,只有單端3.5mm同平衡2.5mm兩 ...
學到野, 如果改2.5mm, 是否推力同分析力都會好左?
事緣部DAP推 E5000都仍然有些勉強, 又唔想帶多部AMP出街

回覆 引用 TOP

單端->平衡 各方面提升一定有,不過是否合乎自己
預期就不一定,每款DAP本身線路設計同埋線材影
響,出黎結果未必一樣 ; 總之就係出去試多啲試清
楚,搵到最接近自己要求先買,要搵心頭好係要花
啲時間同心機

回覆 引用 TOP

補充一下,由於DAP嘅先天影響例如設計、聲底之類不能改變嘅因素,
夾唔到就係夾唔到

就如AK的SR15,就算轉用平衡線但始終都係推唔好E5000。(不過我
有位朋友就覺得SR15夾E5000係非常舒耐聽,真係唔同仁有唔同聽感)
;又例如 N5II,推力方面絕無問題,但係聲底就係唔夾

當然以上都只係我個人口味,可能有人會好似我朋友咁覺得以
上組合出黎效果好正都唔定

總之呢個價位有得換線,仲係日本品牌,性價比一定高!

引用:
原帖由 joeny 於 2019-7-5 06:20 PM 發表

補充一下,由於DAP嘅先天影響例如設計、聲底之類不能改變嘅因素,
夾唔到就係夾唔到

就如AK的SR15,就算轉用平衡線但始終都係推唔好E5000。(不過我
有位朋友就覺得SR15夾E5000係非常舒耐聽,真係唔同仁有唔同聽感)
;又例如 N5II,推力方面絕無問題,但係聲底就係唔夾

當然以上都只係我個人口味,可能有人會好似我朋友咁覺得以
上組合出黎效果好正都唔定 ...
Dap聲底同耳機本身調音夾唔夾真係好關鍵👍🏻

今日試過 e5000 用 spk+amp 同 kann cube 推

個人覺得 e5000 配  kann cube 出黎個感覺自然d
反而夾 spk 個感覺有少少水溝油咁

樓主 慢慢試清楚啊

回覆 引用 TOP

28 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。