• 瀏覽: 22,598
  • 回覆: 47
呢幾日睇左好多
想去歐遊有部相機影風景
留意既型號有
Sony rx100v a
Sony a7ii
Fuji x-t2

主要係想影廣角大範圍5變形,
一D手機做5到既嘢, 鏡頭未揀好 球意見!
鍾意富士個顏色, budget都系around 10K

喜歡富士個色咪富士囉!為何諗Sony?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 M記食堂 於 2019-6-30 06:23 PM 發表

呢幾日睇左好多
想去歐遊有部相機影風景
留意既型號有
Sony a7ii
Fuji x-t2

鍾意富士個顏色, budget都系around 10K ...
【手機做唔到既嘢】係可圈可點

不如先諗清楚【手機做到既嘢】先:
1. 超輕便
2. 等效24mm左右
3. 陽光底下畫質跟相機相差不大

其他就係手機做唔到既嘢.

至於樓主留意的三部機, sensor 大小不一樣(即室內和昏暗環境噪點不一樣), 體積重量不一樣(機動性不一樣), 焦距不一樣(可換鏡和不可換鏡), 色彩不一樣.

那就要看樓主的喜好了.

順帶一提 rx100v 焦距係 24 - 70mm, 即係想影廣角大範圍的話就不用想這個了
另外 A7ii + 最便宜的自動對焦廣角 Samyang AF 14mm F2.8 FE 要 6700+4500, over budget, 所以都不用想了
Fuji 唔知價, 睇下有冇 ching 可以提供下

引用:
原帖由 zenith 於 2019-6-30 10:17 PM 發表

1. 超輕便
2. 等效24mm左右

至於樓主留意的三部機, sensor 大小不一樣(即室內和昏暗環境噪點不一樣), 體積重量不一樣(機動性不一樣), 焦距不一樣(可換鏡和不可換鏡), 色彩不一樣.

那就要看樓主的喜好了.

順帶一提  ...
xt2+枝ultra wide都過10k,fuji鏡都唔平既

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 zenith 於 2019-6-30 10:17 PM 發表

1. 超輕便
2. 等效24mm左右

那就要看樓主的喜好了.

順帶一提  ...
我見行最平$5990黑? 水 灰 $5550? 有見過23mm f1.4 16mm f1.4 都過萬

回覆 引用 TOP

Fujifilm X-E3 with XC 15-45mm Lens Kit, 水貨, $3980

普通旅行夠用

投資是一門辛苦的工作, 要有回報, 一定要有付出, 好逸惡勞, 聽貼士可以發達, 只是妙想天開!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 M記食堂 於 2019-6-30 06:23 PM 發表

呢幾日睇左好多
想去歐遊有部相機影風景
留意既型號有
Sony a7ii
Fuji x-t2

鍾意富士個顏色, budget都系around 10K ...
月初影.SONY,A6000十16-70z,輕細快狠準!

回覆 引用 TOP

鐘意富士就去馬,加支16.4都係貴多小小

回覆 引用 TOP

最後入左x-t30

而家煩緊邊支鏡

10-24mm

引用:
原帖由 hakuton3 於 2019-7-2 12:37 AM 發表

10-24mm
有FUJI的?

回覆 引用 TOP

係,10-24mm F4 有防震
去歐洲(旅行)要連景影,F4夠㗎啦。
如要散景特寫,帶埋35mm F1.4

引用:
原帖由 hakuton3 於 2019-7-2 12:56 AM 發表

係,10-24mm F4 有防震
去歐洲(旅行)要連景影,F4夠㗎啦。
如要散景特寫,帶埋35mm F1.4
1516緊
原廠1024 , samyung12f2,定係老蛙9mm f2.8,
1024 12f2變形問題嚴重?
老娃擔心5識手動

引用:
原帖由 M記食堂 於 2019-7-2 01:29 AM 發表

1516緊
原廠1024 , samyung12f2,定係老蛙9mm f2.8,
1024 12f2變形問題嚴重?
老娃擔心5識手動
1024旅行方便D,咁wide鏡,小小透視變型一定有,我昨日用1635GM都有啦,問題在於構圖啫

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]