• 瀏覽: 11,974
  • 回覆: 16
各位好,我想買部無反去旅行同平時去郊外用,主要影景多。
睇左fujifilm同sony,呢2部都幾岩心水,有無師兄可以比d意見啊?
感謝!

熱賣及精選
一部FF 一部APSC 除左機身 仲有鏡頭 你睇埋有咩鏡岩心水再算

引用:
原帖由 firec 於 2019-6-27 06:29 PM 發表

各位好,我想買部無反去旅行同平時去郊外用,主要影景多。
睇左fujifilm同sony,呢2部都幾岩心水,有無師兄可以比d意見啊?
感謝!
Fujifilm 係 APSC機, 機身細和輕,公認直出 JPEG係最好。
鏡頭相對亦較輕巧,以定焦計,f2 光圈的鏡頭都係 200g 以下,而且出來的相片質素好好。就算佢支 kit 18-55,相片質素好高,和其他牌子的 kit鏡差幾班,曾有 YouTuber話過,唔應該叫呢支做 kit len

引用:
原帖由 鬼屋原始的牛 於 2019-6-28 05:42 PM 發表

一部FF 一部APSC 除左機身 仲有鏡頭 你睇埋有咩鏡岩心水再算
其實本身我都係諗住買kit

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 montejo 於 2019-6-29 09:05 AM 發表

Fujifilm 係 APSC機, 機身細和輕,公認直出 JPEG係最好。
鏡頭相對亦較輕巧,以定焦計,f2 光圈的鏡頭都係 200g 以下,而且出來的相片質素好好。就算佢支 kit 18-55,相片質素好高,和其他牌子的 kit鏡差幾班,曾有 YouTuber話過,唔應該叫呢支做 kit len ...
多謝師兄解答
我諗如果去旅行,個重量都係好重要因素🤔

引用:
原帖由 firec 於 2019-6-29 12:30 PM 發表

多謝師兄解答
我諗如果去旅行,個重量都係好重要因素🤔

我剛去完一星期自遊行
D7500, Tamron 17-50, Nikon 35 2D
都幾累

Fujifilm X-E3 with XC 15-45mm Lens Kit, 水貨, $3980

投資是一門辛苦的工作, 要有回報, 一定要有付出, 好逸惡勞, 聽貼士可以發達, 只是妙想天開!
引用:
原帖由 montejo 於 2019-6-29 12:37 PM 發表

我剛去完一星期自遊行
D7500, Tamron 17-50, Nikon 35 2D
都幾累
明白,多謝師兄!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 不飛達 於 2019-7-1 12:04 AM 發表

Fujifilm X-E3 with XC 15-45mm Lens Kit, 水貨, $3980
暫不考慮XE3🙏🏻

引用:
原帖由 firec 於 2019-7-2 11:34 AM 發表

暫不考慮XE3🙏🏻
A72 有防震

回覆 引用 TOP

如果要質素可以直上 a73, 如果預算平啲同要輕便就建議 xt-20。
本人兩年前由單反轉左用XT-20,因為旅行時背住大機由其要行高原山川時真係多1個g都嫌多,同埋如果要求唔高apsc機已經好夠用。
現在一機三鏡可以放細相機袋再放入20L背囊度,背囊仲有一半剩放風褸雜物,行山涉水都方便咗。
不過近期我會推介 xe-3, 同級機但又新啲,無咗閃燈位又細啲,多咗joystick,同埋fuji個app用wifi過相有時會detect 唔到,xe-3多個藍芽會方便小小,重要係近期跌價跌得多過xt-20.
慳多幾百可以補貼買鏡頭,曰後升級鏡頭用得返又相對機身保值啲。不過如果鍾意xt-20嗰外型同手感就另計。

回覆 引用 TOP

多謝各師兄意見,考慮到重量,都係揀左Xt20

引用:
原帖由 firec 於 2019-8-15 02:44 PM 發表

多謝各師兄意見,考慮到重量,都係揀左Xt20
師兄 想問係邊度買? thx

伸延閱讀
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]