Panasonic TH-40GX700H vs TH-43GX800H

Panasonic TH-40GX700H vs TH-43GX800H E-mail 此主題給朋友

如果唔考慮價錢因素,邊部好啲?

P.S. 因為自己嘅考慮,覺得43吋大咗少少, 40吋好似適合啲。
曾經諗過如果買43吋,會唔會可以喺setting方面縮細少少畫面?(未download說明書,唔知可唔可以?)

熱賣及精選
43吋

引用:
原帖由 買大陸股等跳樓 於 2019-6-25 02:16 PM 發表

43吋
原因?

引用:
原帖由 春江飛鴨 於 2019-6-25 02:26 PM 發表

原因?
43吋係基本需要

引用:
原帖由 買大陸股等跳樓 於 2019-6-25 03:00 PM 發表

43吋係基本需要
好,呢個意見加入考慮。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 春江飛鴨 於 2019-6-25 02:12 PM 發表

P.S. 因為自己嘅考慮,覺得43吋大咗少少, 40吋好似適合啲。
曾經諗過如果買43吋,會唔會可以喺setting方面縮細少少畫面?(未download說明書,唔知可唔可以?) ...
43吋縮小應該唔得
40gx700h, va panel 冇咁光,可視角度細D, input lag 在13ms 左右
43gx800h, ips panel 光DD, 可視角度大D, 有藍牙, input lag 在13ms 左右...
最好等睇實機...打機睇input lag 越少越好
Input lag 唔等於流暢度
Input lag 指收到輸入訊號到顯示旣時間,GX800H 約13ms 對比8500g 21.4ms , 快64.6%(純數學題)
Input lag 唔等於直接反向panel Hz, 更關於影像處理器,電路設計及屏幕等等, 如x9000f input lag~24ms。
流暢度指如睇波有冇窒
Local dimming 增光暗對比度

附件

40 & 43.png(41.35 KB)

2019-7-31 03:43 PM

40 & 43.png

引用:
原帖由 v369234 於 2019-6-25 03:03 PM 發表

43吋縮小應該唔得
40gx700h, va panel 冇咁光,可視角度細D, input lag 估計在20ms 左右
43gx800h, ips panel 光DD, 可視角度大D, 有藍牙, input lag 估計在15ms 左右...
最好等睇實機... ...
v師兄,係咪即係話,以spec來講,43完勝?
如果係,等我搵下43吋嘅review,如果冇問題,就買43吋。
我覺得,睇實物其實冇乜用。

P.S.嘩,有藍牙呢樣好重要!

引用:
原帖由 春江飛鴨 於 2019-6-25 03:08 PM 發表

v師兄,係咪即係話,以spec來講,43完勝?
如果係,等我搵下43吋嘅review,如果冇問題,就買43吋。
我覺得,睇實物其實冇乜用。

P.S.嘩,有藍牙呢樣好重要! ...
GX800H spec 好D ...而且有local dimming ..
https://youtu.be/4RDNj2Usujs
GX700H 係adaptive backlight 似FX600H
睇實機都有用,睇83台字幕流暢,31台立法會內...靚電視有層次感...

引用:
原帖由 v369234 於 2019-6-25 03:38 PM 發表

GX800H spec 好D ...而且有local dimming ..
https://youtu.be/4RDNj2Usujs
GX700H 係adaptive backlight 似FX600H
睇實機都有用,睇83台字幕流暢,31台立法會內...靚電視有層次感... ...
唔該師兄!
如果你呢排會睇實物,麻煩睇完講嚟聽下。
(因為我比較少睇電視,唔知道要留意啲乜嘢。)

引用:
原帖由 春江飛鴨 於 2019-6-25 03:42 PM 發表

唔該師兄!
如果你呢排會睇實物,麻煩睇完講嚟聽下。
(因為我比較少睇電視,唔知道要留意啲乜嘢。)
檟格網已有價錢...

引用:
原帖由 v369234 於 2019-6-25 05:06 PM 發表

檟格網已有價錢...
唔該師兄!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 春江飛鴨 於 2019-6-25 02:12 PM 發表

曾經諗過如果買43吋,會唔會可以喺setting方面縮細少少畫面?(未download說明書,唔知可唔可以?) ...
800H

世事不會盡如人意,是人就有失敗的時候,所以你要學會耐心等待,等到你內心足夠強大,等到有一天你不再受制於人,等到天時、地利、人和。
引用:
原帖由 moneycomecome 於 2019-6-25 10:09 PM 發表

800H
Thanks!

回覆 引用 TOP

唔知香港會唔會出gx850呢?

引用:
原帖由 真柏齊 於 2019-6-26 11:03 PM 發表

唔知香港會唔會出gx850呢?
晤會有GX850
港版高階LED/LCD
75/65/55/49GX880H

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。