註冊 登入

[其他] m4/3, apsc, ff越大越好?

m4/3, apsc, ff越大越好? E-mail 此主題給朋友

坊間有個講法,m4/3將會玩完……
亦有人指眾多相機鏡頭生產商之一,生產線只剩下m4/3的 Olympus,應該會最快玩完
不過,我覺得市場形勢未必是這樣

先從影像質素談,FF當然有絕對優勢。但其優勢不是業餘所指的景深效果,而是Dynamic Range的 DR。理論上,愈大的感光元件,會有愈闊的DR,DR的多少影響了後制的兼容度。然而,Olympus & Panasonic 研發的m4/3系統,利害之處,是能以FF一半感光元件的面積,做到極出色的感光元件。

於我的使用經驗,m4/3真正落敗的,是其高ISO控操能力。基本上ISO1600已是m4/3可用的極限。換句話講,在光源不足的環境下,m4/3必須以較長時間捕光和更大光圈來補足ISO上的限制。有見及此,m4/3(特別是Olympus)的相機都有非常好的I.S.系統來補足ISO表現的不足。可算是此消彼漲。

m4/3 可取之處,在於其輕巧。不單是機身輕巧,連鏡頭也做得輕巧。就我個人使用經驗,m4/3的出勤率,遠超FF。我認為m4/3系統的優勢,不是apsc或FF可以取替。此外,m4/3的十年發展,其鏡群非常齊備,屬於一個成熟的系統。

至於aspc,相對比較尷尬。體積上毫無優勢可言。畫質又不及FF,正所謂兩頭唔到岸。在一眾出產apsc系統相機的廠商中,Fujifilm的生產線最危險。當初,Fujifilm是以retro style打入市場。標榜氣質和鏡頭質素。可是,當retro style不再流行時,剩下來的鏡頭質素能否撐起整個品牌?更甚的是,Fujifilm的鏡群,遠遠不及m4/3,所以我認為 Fujifilm,有可能步 Kodak 後塵……

Pentax 是日本三家百年老店之一,亦是三家之中最最危險的一家。雖然 Pentax 三線作賽,分別是apsc、ff 和 645。不過,這三線的發展都不及其勁爭對手。Pentax 的apsc仍然只有DSLR format,而市場對 apsc 的 DSLR 根本不大,而且要買的話,人們也傾向Nikon 和 Canon。所以生存空間很窄。至於 FF,當 Sony A7系統橫空出現,另整個市場突破了 NC瓜分的格局。在Sony的衝擊下,NC的FF DSLR似乎只能專攻專業級攝影。而Pentax在FF DSLR又遲人起步,至今只出過 K1和 K1 mark II兩部,根本沒有市場地位可言。最後,645市場,筆者無使用645經驗,但按market 策略,Hasselblad 走的是龍頭大哥路線,像Leica一樣,賣品牌,賣歷史;Fujifilm 像多年前 Sony 出 mirrorless FF機一樣,以革命性產品出現,有機會帶來一個相機界新氣象;Pentax,原本可以搶灘成功,但其 marketing失敗,結果把優勢讓給 Fujifilm。

於我所見,m4/3仲有排玩,而apsc就真係夕陽工業,FF在Nikon Canon 和 Sony的競爭下,應該仍然領導著。不過一切取決於 Fujifilm點發展654系統。一但Fujifilm能成功在654製造出 Sony A7神話,FF可能隨時玩完。因此,眾多相機家和感光元件的比較上,Pentax會是下一家玩完的相機商,而apsc亦會完成其歷史任務。

(本人是 Olympus m4/3,Nikon FF的使用者;也曾用過 Fujifilm apsc)

熱賣及精選
M4/3在無反市場真係被淘汰,但用來做DV, Action cam 及cctv就大把市場

因為現時m4/3無法做到大像素及高iso

不同片幅各有各市場 各有各優點缺點 有錢就雙修三修都可以

回覆 引用 TOP

我個睇法有少少唔同...

首先係中幅同 FF, FF 機身同鏡頭大小已經係休閒級既極限, 肯帶齊 FF 整套裝備出街玩既已經係發燒友, 中幅真係算把啦, 只會停留在專業級搵食攝影.

M43同APSC比較, 基於感光面積限制, 在高ISO下兩者其實都不堪用, 但隨著感光元件技術進步, APSC基於感光面積比M43大而首先達到可接受地步, 加上例如 C 記M6類或 S 記A6000系那種細機身, 追求較佳畫質的M43使用者會轉上APSC; 追求輕細的 FF 使用者亦會轉落APSC; M43同高階手機畫質差距將收窄, 最終沒落.

所以將來對畫質沒有要求的, 用手機; 有要求的, 用APSC; 挑剔發燒友, 用 FF; 搵食摄影師, 用中幅.

利申: 討厭噪點又怕重既休閒使用者, 旅行會帶APSC機加變焦廣角兩鏡, 另加FF機加超輕餅鏡以應付昏暗環境.

引用:
原帖由 xieling 於 2019-6-25 12:22 PM 發表

M4/3在無反市場真係被淘汰,但用來做DV, Action cam 及cctv就大把市場

因為現時m4/3無法做到大像素及高iso
呢樣缺點係單反年代已經係啦,講左咁多年,初頭出既時候咪又係因為咁被人睇死好快消失,但m43依家咪又係到…

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 zenith 於 2019-6-25 03:09 PM 發表

我個睇法有少少唔同...

首先係中幅同 FF, FF 機身同鏡頭大小已經係休閒級既極限, 肯帶齊 FF 整套裝備出街玩既已經係發燒友, 中幅真係算把啦, 只會停留在專業級搵食攝影.

M43同APSC比較, 基於感光面積限制, 在高ISO下兩者其實都不堪用, 但隨著感光元件技術進步, APSC基於感光面積比M43大而首先達到可接受地步, 加上例如 C 記M6類或 S 記A6000系那種細 ...
閣下旅行帶APSC機加變焦兩鏡, 另加FF機加餅鏡

其實都超過休閒使用者啦…

見到有師兄姊回覆真係好

我覺得 apsc 的優勢不多
主因,不是機身大小與重量,而是鏡頭大小與重量
apsc 的鏡頭不比 FF細和輕
如果比我揀,機身(同為無反)相約,鏡頭相約,點解唔帶FF出動

至於m4/3,賣點就係輕便
而且影像質素真係唔差(聞相另計)
所謂立體感,我仍然覺得手機、DC無得比

(講多項利申:m4/3初出之時,我是其中一個唔睇好的人,點知……)

引用:
原帖由 ovshk 於 2019-6-25 03:55 PM 發表 [img][/img]

閣下旅行帶APSC機加變焦兩鏡, 另加FF機加餅鏡

其實都超過休閒使用者啦…
所以我等緊 APSC 高ISO效果可以拍得住現時 FF 機甚至更好, 咁到時我只會帶APSC機加支變焦同支定焦廣角就搞掂.

引用:
原帖由 minis.marco 於 2019-6-25 04:55 PM 發表

見到有師兄姊回覆真係好

我覺得 apsc 的優勢不多
主因,不是機身大小與重量,而是鏡頭大小與重量
apsc 的鏡頭不比 FF細和輕
如果比我揀,機身(同為無反)相約,鏡頭相約,點解唔帶FF出動

至於m4/3,賣點就係輕便
而且影像質素真係唔差(聞相另計)
所謂立體感,我仍然覺得手機、DC無得比

(講多項利申:m4/3初出之時,我是其中一個唔睇好的人,點知&hell ...
(聞相另計)就真係可圈可點, 如果唔聞相, 齋喺手機睇, 用 iphone 定用 FF 機影出嚟既相真係好難分辨, 所以隨著感光元件技術進步, 手機畫質一定拍得住M43, 如果唔聞相, 用手機仲方便.

引用:
原帖由 zenith 於 2019-6-25 05:09 PM 發表

(聞相另計)就真係可圈可點, 如果唔聞相, 齋喺手機睇, 用 iphone 定用 FF 機影出嚟既相真係好難分辨, 所以隨著感光元件技術進步, 手機畫質一定拍得住M43, 如果唔聞相, 用手機仲方便. ...
可能我部手機的cheap 啦
現階段我仲分到

不過,某些構圖
唔係手機/DC做到

我所有照片都放電腦儲存, 用大 mon 睇一定有明顯差異. 例如我影呢張(聞相狀態), 唔係 FF 就應該好難影到咁既畫質.

引用:
原帖由 minis.marco 於 2019-6-25 05:30 PM 發表

可能我部手機的cheap 啦
現階段我仲分到

不過,某些構圖
唔係手機/DC做到
咁你現時已經接受到 M43, 我就完全接受唔到 APSC, 顯然是唔同需要既用家, 沒有衝突

引用:
原帖由 zenith 於 2019-6-25 05:35 PM 發表

咁你現時已經接受到 M43, 我就完全接受唔到 APSC, 顯然是唔同需要既用家, 沒有衝突
所以我咪話追求畫質上FF
追求輕便m4/3

對我嚟講
apsc 兩頭唔到岸 lor 

引用:
原帖由 zenith 於 2019-6-25 05:31 PM 發表

我所有照片都放電腦儲存, 用大 mon 睇一定有明顯差異. 例如我影呢張(聞相狀態), 唔係 FF 就應該好難影到咁既畫質.

...
係咪 corp 收嚟?
我知 m4/3做唔到
不過我自己唔多打雀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 zenith 於 2019-6-25 05:31 PM 發表

...
係咪 corp 收嚟?
我知 m4/3做唔到
不過我自己唔多打雀

回覆 引用 TOP

73 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。