註冊 登入

[攝影器材選購] Leica D-Lux 7 如何??

Leica D-Lux 7 如何?? E-mail 此主題給朋友

話說小弟有部小單反 nikon d5500,但都有少少覺得大舊,所以想買部好少少既咭片機,隨身帶之餘又方便。。

主要想要大光圈,就考慮緊應該買定焦既富士或 D-Lux 7 好。。
又唔知道 D-Lux 7 影女攝會唔會唔夠好,所以想請教各位意見。

(大光圈,500g內,1萬butget內)🙈😅☺️🙏

熱賣及精選
富士是X100F? 講身裁兩部都只算樓袋機,如果方便好重要,Ricoh GR更好。可惜近年大廠都唔出GR級細機,選擇真係好少。

X100F係賣復古同Image Processing;論性能D-Lux高啲,機身又無咁濶,理性上應該擇呢部。不過唔少人係喜歡X100F外型同傳統扭掣而買,最好都係試一試先,問自己喜唔喜歡。

D-Lux7 同Panasonic LX100 II近乎一樣,想低調可考慮後者。

引用:
原帖由 mightykoala 於 2019-6-6 15:20 發表

富士是X100F? 講身裁兩部都只算樓袋機,如果方便好重要,Ricoh GR更好。可惜近年大廠都唔出GR級細機,選擇真係好少。

X100F係賣復古同Image Processing;論性能D-Lux高啲,機身又無咁濶,理性上應該擇呢部。不過唔少人係喜歡X100F外型同傳統扭掣而買,最好都係試一試先,問自己喜唔喜歡。

D-Lux7 同Panasonic LX100 II近乎一樣,想低調可考慮後者 ...
謝解答。

富士我都係考慮之一,但就諗緊定焦好定3倍變焦好。

真心想指教下,以咭片機講,假如同樣焦距,iso,光圈既情況下,定焦機係咪一定靚過3倍變焦機?

引用:
原帖由 tommylch886 於 2019-6-6 03:27 PM 發表

謝解答。

富士我都係考慮之一,但就諗緊定焦好定3倍變焦好。

真心想指教下,以咭片機講,假如同樣焦距,iso,光圈既情況下,定焦機係咪一定靚過3倍變焦機? ...
呢個問題有D難答,X100F元件大D,但鏡頭唔出名特別利,解像度特別高。咁未必係壞事,影人像唔係越Sharp越靚。

D-Lux7支Zoom鏡質素高,驟眼睇係不分上下,包括邊位。元件細一級,高ISO會粗少少。

結合黎講,用途先係選擇因素,因為差距唔係相差咁遠。樓主用途係咪好在意少少高ISO分別?X100F的35/2鏡影生活相,輕人像好合用的,風景/特寫就無咁靈活。D-Lux Zoom得黎光圈夠大,相對全能少少。

引用:
原帖由 mightykoala 於 2019-6-6 16:57 發表

呢個問題有D難答,X100F元件大D,但鏡頭唔出名特別利,解像度特別高。咁未必係壞事,影人像唔係越Sharp越靚。

D-Lux7支Zoom鏡質素高,驟眼睇係不分上下,包括邊位。元件細一級,高ISO會粗少少。

結合黎講,用途先係選擇因素,因為差距唔係相差咁遠。樓主用途係咪好在意少少高ISO分別?X100F的35/2鏡影生活相,輕人像好合用的,風景/特寫就無咁靈活。D-Lux Zo ...
你解答到我好多疑問。thx all
我其實偏向 lux7 or lx100ii,假如兩者一樣我會選 P 記(但如lux7色靚就選lux7),而且富士應該沒有防手震??。。
我既疑問就係,定焦會唔會高班好多。

回覆 引用 TOP

講下個人經驗,因為喜歡輕便,所以首選一直是定焦小機。

性能好的Zoom機可以影得很自在,用定焦要改變心態,懂得選擇和放下。習慣了一樣自在,不過宜家相機像素高,軟件又易用,稍為裁切可略為補償。

X100系列出過幾代,很吸引但一直沒衝動買。體積太大,和很多細緻功能不常用,與對小機的期待不合。小機不同DSLR,最緊要係快,一兩個快速設定就按快門。

宜家個個有部手機,拿DC出來已經慢一拍,全世界影完重係度 "等一陣 等一陣",好快你會被擊敗收埋部機。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tommylch886 於 2019-6-4 01:59 PM 發表

話說小弟有部小單反 nikon d5500,但都有少少覺得大舊,所以想買部好少少既咭片機,隨身帶之餘又方便。。

主要想要大光圈,就考慮緊應該買定焦既富士或 D-Lux 7 好。。
又唔知道 D-Lux 7 影女攝會唔會唔夠好,所以想請教各位意見。

(大光圈,500g內,1萬butget內)🙈😅☺️🙏 ...
我主要用部D-Lux 7旅行影相,焦段光圈好用
我的flickr相簿有d相可參考下:
https://www.flickr.com/photos/st ... s/72157674870892007

引用:
原帖由 xaviersimple 於 2019-6-7 16:48 發表

我主要用部D-Lux 7旅行影相,焦段光圈好用
我的flickr相簿有d相可參考下:
https://www.flickr.com/photos/st ... s/72157674870892007
啲相好正。。

想問下你部係行機?要幾錢左右?

引用:
原帖由 tommylch886 於 2019-6-7 07:40 PM 發表

啲相好正。。

想問下你部係行機?要幾錢左右?
我一出第一日就在leica store正價$10400入手
其實不介意外觀,LX100II更值得入手
自己感受,除左大光圈散景同大機冇得比,咁嘅size,咁嘅質素已經無可挑剔
我另外都有GRIII同A7RII,但用得最多都係D-LUX 7

引用:
原帖由 xaviersimple 於 2019-6-7 09:09 PM 發表

自己感受,除左大光圈散景同大機冇得比,咁嘅size,咁嘅質素已經無可挑剔
我另外都有GRIII同A7RII,但用得最多都係D-LUX 7 ...
唯一要挑剔係zoom唔夠遠

引用:
原帖由 xaviersimple 於 2019-6-7 21:09 發表

我另外都有GRIII同A7RII,但用得最多都係D-LUX 7 ...
了解。
我今晚到了旺角某店問,這店有 Leica 買但 lux7 缺貨,而 lx100ii 也同時有得買。
店長說,lux7 & lx100ii spec 一樣都好,但影出來係有分別的,實牙實齒講 lux7 一定靚過 lx100ii ,因為玻璃面鏡頭是不一樣的。😅

引用:
原帖由 tommylch886 於 2019-6-7 09:46 PM 發表

了解。
我今晚到了旺角某店問,這店有 Leica 買但 lux7 缺貨,而 lx100ii 也同時有得買。
店長說,lux7 & lx100ii spec 一樣都好,但影出來係有分別的,實牙實齒講 lux7 一定靚過 lx100ii ,因為玻璃面鏡頭是不一樣的。😅 ...
其實比多左錢買部機,都寧願相信DLux會靚啲,唔好太認真去比就成。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 withorwithoutu 於 2019-6-7 09:41 PM 發表

唯一要挑剔係zoom唔夠遠
要明白再遠就不是這個size

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tommylch886 於 2019-6-7 09:46 PM 發表

了解。
店長說,lux7 & lx100ii spec 一樣都好,但影出來係有分別的,實牙實齒講 lux7 一定靚過 lx100ii ,因為玻璃面鏡頭是不一樣的。😅 ...
雖然我冇LX100II,但我就覺得兩部機咪一鬼樣,俾多3千係為左個外觀而已,玩具都想揀部靚D,開心D

引用:

了解。
真心想知其實兩部出既相喺咪一樣,因為我都考慮緊呢兩部,唔知有無師兄做過比較,謝謝

回覆 引用 TOP

20 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。