有冇師兄試過Fiio FH7?

引用:
原帖由 明日世界終結時 於 2019-6-2 11:51 AM 發表

見到而家的耳機,升級線的價錢,已覺得是退的時候了,好多廠QC,代理的售後服務,已不同以前,早退早着,萝醒了

有錢的就繼續玩,冇錢的就收皮 ⋯

熱賣及精選
引用:
原帖由 @@@139 於 2019-6-3 06:13 PM 發表

有錢的就繼續玩,冇錢的就收皮 ⋯
有錢都唔會咁用,headfi咋
咪儍啦,又易受潮,代理一句話唔再做,本身仲有保養變孤兒仔,輸你嬴我,呢D潛規則我冇本事玩

引用:
原帖由 明日世界終結時 於 2019-6-3 10:37 PM 發表

咪儍啦,又易受潮,代理一句話唔再做,本身仲有保養變孤兒仔,輸你嬴我,呢D潛規則我冇本事玩
當你玩到唔知跟邊種線先好時, 咁跟下 巨磚用開既 8芯金寶線, 都可以算係毒海既明燈之一.

大法 6.35頭,  3.5頭, 4.4頭 專用8芯金寶線, 不會有鋪頭一大卷可200米成餅散賣..

巨磚大法網站內之圖

用呢種線材黎做 3.5母頭左右, 再接0.78頭,  再接0.78母-MMCX 公轉駁插, 先係可以玩埋反相, 又乜都駁到之 退燒正道..

可惜呢條正道, 中港台都無人識行, 幾千蚊既料就搞掂.. 硬係要買 d 成幾兩皮, 但又不知名牌子,成份既"軟線"

點解要提"軟線",  

因為西電d "硬線" 又係另一類線黎...粗幼未必係影響最大.. 銅既材料純度(以前世界大戰年代既軍用級別)先係影響最大..

如果大法係巨磚內換到超級純銀線係好聽既, 就算係賣到十萬蚊一部巨磚, 佢都夠膽拎出黎賣..  
點解唔用純銀?  就梗係唔夠金寶線好聽啦..  

如果乜都係純銀好聽,

咁大法駛鬼特登同金寶線簽約, 指定要為大法做專用既耳機金寶線出黎咩.

宣家傳緊 $$ 問題, 金寶再唔會為大法提供專用金寶線..  又係要用$$ 去拆掂佢..大法都幾頭痕..
咁反檯金寶線咪無左 大法既收入o羅, 係丫, 大把老細係上晒岸, 唔出貨就唔貨.. 錢就大把, 餓下大法一年半載,  反正老屈大法就範既, 果一年既貨, 大法咪一樣要用高價通通買番晒 D 存貨..

.......

另外我覺得 1650 好過 FH7.. 不過只係用 佢地原裝線去推... 未必當真...  

要用左 "耳機線8芯金寶線皇"4.4 出mmcx 頭聽過先知..  

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wingmanxxxxx 於 2019-5-26 08:16 PM 發表

對隻耳機幾有興趣🙄,有冇師兄試過,我只係用過FH5
音色好過 SE846 同 IE800

附件

image.jpg(73.57 KB)

2019-6-4 04:06 PM

引用:
原帖由 明日世界終結時 於 2019-6-3 10:37 PM 發表

在淘寶買的,有問題可以直接寄番原廠維修,根本冇需要比多幾百元去買行貨。香港的代理不是廠家,沒有維俢部門,他們都是把耳機寄回大陸的生產商做維修。

引用:
原帖由 @@@139 於 2019-6-4 04:14 PM 發表

在淘寶買的,有問題可以直接寄番原廠維修,根本冇需要比多幾百元去買行貨。香港的代理不是廠家,沒有維俢部門,他們都是把耳機寄回大陸的生產商做維修。 ...
反而直覺上,淘寶隔山買牛,不如去鴨記買現貨,有啲幾拾元有交易

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 @@@139 於 2019-6-2 01:40 AM 發表

香港代理的所謂售後服務同大陸的沒有分別,都係寄番去廠比佢地修理。

大陸的店商都要交租,一線大城市的鋪租唔會平得過香港幾多,在內地不論舖租多貴也一樣以公價發售 (大陸公價一定也有利可圖)

香港代理食水深,深到離曬譜 ...
香港代理有咩唔食水深,人工租金樣樣貴,連D外國連鎖時裝店都貴晒...EU一對十一至十二...之前係對十樓下的...大陸人都習慣網購,就算有實體店成本都低一些...(大陸可以公價賣,但一定要送贈品先有生意)

引用:
原帖由 @@@139 於 2019-6-3 06:06 PM 發表

咁講嘅話,點解大陸的 iPhone 售價會貴過香港?
TAX
淘寶買Gadget野都有風險,有問題寄返去有機會要打稅...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 @@@139 於 2019-6-4 04:06 PM 發表

音色好過 SE846 同 IE800
連LC2.5d?我都有諗過淘寶買

引用:
原帖由 wingmanxxxxx 於 2019-6-5 10:53 AM 發表

合共人民幣3,349元

用 M11 同 FH7 去聽 2NE1 的 I Love U 真的發揮到呢個耳機的潛力

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Juno9 於 2019-6-4 11:08 PM 發表

香港代理有咩唔食水深,人工租金樣樣貴,連D外國連鎖時裝店都貴晒...EU一對十一至十二...之前係對十樓下的...大陸人都習慣網購,就算有實體店成本都低一些...(大陸可以公價賣,但一定要送贈品先有生意) ...
大陸淘寶係有價講的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wingmanxxxxx 於 2019-6-5 10:53 AM 發表

千萬不要买,我作日在 coffer shop, 部 Dx200 輕輕跌落地毯地面,個2.5mm 平衡頭已經彎咗,廢了

引用:

還有,呢D線音色很普通不值得買

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 @@@139 於 2019-6-8 02:18 AM 發表

千萬不要买,我作日在 coffer shop, 部 Dx200 輕輕跌落地毯地面,個2.5mm 平衡頭已經彎咗,廢了
我都未買呀,FH7 試過下係唔錯

換左4.4D線聽都係差唔多, 都冇乜分別

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。