註冊 登入

電視盒子一問

電視盒子一問 E-mail 此主題給朋友

話說我老豆等唔切,
今日自己走左去買左個小米盒子S,
我上網睇人地教裝APP,
佢地大部份教學係講緊6.0,
而現在果個係8.1(唔知關唔關事),
界面上好多都唔同左,
例如話係安裝未知來源的檔案開允許,
我根本都無呢項,
什麼手機安裝法都試過,
想請問有無網站或影片,係專教我現在既版本安裝呢?
感謝

精選樓盤
引用:
原帖由 wlchung531 於 2019-5-22 11:50 PM 發表

話說我老豆等唔切,
今日自己走左去買左個小米盒子S,
我上網睇人地教裝APP,
佢地大部份教學係講緊6.0,
而現在果個係8.1(唔知關唔關事),
界面上好多都唔同左,
例如話係安裝未知來源的檔案開允許,
我根本都無呢項,
什麼手機安裝法都試過,
想請問有無網站或影片,係專教我現在既版本安裝呢?
感謝 ...
我今個月分別買左三部,無你講果個問题喎,試下去設定>>個人>>安全和限制>>不明來源!

引用:
原帖由 基雲 於 2019-5-23 06:35 AM 發表

我今個月分別買左三部,無你講果個問题喎,試下去設定>>個人>>安全和限制>>不明來源!
我將沙發放左入手指,插入去後係見到佢出現,但照你咁講去這選項,佢就寫住無發現任何程式,亦都無嘢俾我揀

引用:
原帖由 wlchung531 於 2019-5-23 09:12 AM 發表

我將沙發放左入手指,插入去後係見到佢出現,但照你咁講去這選項,佢就寫住無發現任何程式,亦都無嘢俾我揀
見到某壇的版友話冇問題喎,你試吓跟住做睇吓得唔得

先到小米盒子的設定頁,安全性, 不明來源 改成 允許
到 小米盒子內建的 play store 安裝 ES 瀏覽器
插入裝有 沙發管家apk 的USB 隨身碟,進行安裝

引用:
原帖由 msc1969 於 2019-5-23 09:55 AM 發表

到 小米盒子內建的 play store 安裝 ES 瀏覽器
插入裝有 沙發管家apk 的USB 隨身碟,進行安裝 ...
感謝師兄,以上全都試過

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 msc1969 於 2019-5-23 09:55 AM 發表

插入裝有 沙發管家apk 的USB 隨身碟,進行安裝 ...
上個星期裝第三部,米盒個play store無左ES file explorer,我都係求祈係play store揾個頂住檔,之後去蜜蜂装番es file explorer,乜乜影視,乜乜tv完全睇到,希望果位ching識搞,之後就大把野睇架啦!

引用:

1.唔知係咪版本問題,已無左允許一欄
2.盒子裡的play,搵唔到es
3.已放,但手指內睇唔到有任何apk

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 基雲 於 2019-5-23 10:49 AM 發表

上個星期裝第三部,米盒個play store無左ES file explorer,我都係求祈係play store揾個頂住檔,之後去蜜蜂装番es file explorer,乜乜影視,乜乜tv完全睇到,希望果位ching識搞,之後就大把野睇架啦! ...
係呀,搵唔到es,咁師兄用左邊隻呀?你係咪都係8.1系統呀?能否詳細啲教我點裝呢?由其什麼未知來源果part,我搵唔到此欄呀!感謝

小米盒子行andriod tv介面,
同其他盒子行andriod手機或平板介面是不同的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wlchung531 於 2019-5-23 11:47 AM 發表

係呀,搵唔到es,咁師兄用左邊隻呀?你係咪都係8.1系統呀?能否詳細啲教我點裝呢?由其什麼未知來源果part,我搵唔到此欄呀!感謝
去小米盒個play store下載explore,求祈揾一隻,功能差不多,之後插usb去米盒裝沙發,我没装沙發,我用蜜蜂xx,裝左已經有一堆煲劇,睇tv直播俾你揀,唔啱睇就自己下載其他睇片apk,放番入usb,再入米盒,同嘛你講果d安全性,通常我装apk先會問你允許定拒絕架喎!平時好少彈出黎!

😄😄路過一看😛😛

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 基雲 於 2019-5-23 01:37 PM 發表

去小米盒個play store下載explore,求祈揾一隻,功能差不多,之後插usb去米盒裝沙發,我没装沙發,我用蜜蜂xx,裝左已經有一堆煲劇,睇tv直播俾你揀,唔啱睇就自己下載其他睇片apk,放番入usb,再入米盒,同嘛你講果d安全性,通常我装apk先會問你允許定拒絕架喎!平時好少彈出黎! ...
好的,今晚再試吓,唔該晒師兄

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 基雲 於 2019-5-23 01:37 PM 發表

去小米盒個play store下載explore,求祈揾一隻,功能差不多,之後插usb去米盒裝沙發,我没装沙發,我用蜜蜂xx,裝左已經有一堆煲劇,睇tv直播俾你揀,唔啱睇就自己下載其他睇片apk,放番入usb,再入米盒,同嘛你講果d安全性,通常我装apk先會問你允許定拒絕架喎!平時好少彈出黎! ...
已攪掂,感謝師兄
多謝各位曾出言相助嘅師兄

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。