註冊 登入

[攝影技術討論] 其實華為手機質素會唔會高過平價單鏡反相機

引用:
原帖由 new文 於 2019-5-23 07:30 PM 發表

只係想講兩者無得比較啫,手機影相質素先天所限,靠軟件演算多於鏡頭吧。

相機又受體積重量所限袋褲袋有點核突啫
我諗樓主一心想比較質素, 其他因素都無視
其實整體兩樣無得比較, 如果淨比質素當然更加無得比

回覆 引用 TOP

精選樓盤
引用:
原帖由 funnelIS 於 2019-5-23 06:39 PM 發表

咁都比你諗到, 可以分開袋
何不帶個相機袋, 可以拎多幾支鏡, 唔係仲實際?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tonytse222 於 2019-5-19 02:46 PM 發表

影完電腦,放大睇,
試下調下:  光暗,銳利,色溫.......
栽細
IPHONE 睇相都好靚, 一落電腦....
完全比單反無反KO

回覆 引用 TOP

覺得睇你點用⋯
upload 上 facebook.,  youtube等等⋯ P30p 真係好惦。
不過你用部M50又好,單反又好,無反又好⋯如果都係 upload 上呢類平台,咁我會用 華為 P30p ,出黎效果一樣,因為 P30p 仲可以打電話。 

比較質素無用,要睇你啲相點用,放那裡用⋯你影到 4K 咁高質,又係放 facebook ?咁不如用手機啦⋯係咪?

回覆 引用 TOP

中間之選
panasonic GF系列 +12-32 餅鏡

可入褲袋

回覆 引用 TOP

單反影出嚟的質感好好多,係 mon放大睇,更加唔使講

回覆 引用 TOP

傻啦 P30影相都唔令
反而NOVA 4 影相幾掂

回覆 引用 TOP

只可以咁講
暫時呢個世界上冇一部單反可以自動後制月球細節
P30係第一部

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 受寵若驚 於 2019-5-17 08:19 PM 發表

因為廣告太過精彩 有時我都迷惘究竟他的 p30 pro是否畫質好過低價單鏡相機
將來手機超越相機,係將來的事。

但以現時計,我認為華為p30 pro未超越到相機。

以apsc相機 vs p30 pro為例。

相機只要你有鏡頭,任何焦段實力都一樣,反mon自拍都用主cmos。
p30 pro除左主鏡imx650 27mm焦段比較強勁之外,其餘三cmos(16mm,125mm,前置cmos)都好弱雞,點會夠apsc相機勁呢???

回覆 引用 TOP

咪傻啦, 根本唔可能同單反相提並論

回覆 引用 TOP

https://m.bilibili.com/video/av50291207.html?share_medium=android&share_source=copy_link&bbid=4D83C1BE-A9A8-4BC4-BAD4-09CAB21918EF6688infoc&ts=1559517068106

用多幀合成,減少夜景噪點,請樓主參考,現在很多手機都這樣做。

回覆 引用 TOP

點解唔GOOGLE下華為粒CMOS同殘幅單反CMOS對比圖?
有機會出到華為300PRO都超越唔到入門單反
用嚟打電話上網自拍就算啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 受寵若驚 於 2019-5-17 08:19 PM 發表

因為廣告太過精彩 有時我都迷惘究竟他的 p30 pro是否畫質好過低價單鏡相機
p30 pro用RYYB,新手見到暗位亦拉光了,細緻度又高左,就覺得超越入門單反???

但你知唔知,RGGB都未有一間廠做到絕對色準。更何況RYYB。

底大一級壓死人,你覺得開玩笑???

回覆 引用 TOP

仲有可以search下華為幾次用單反相做假
大陸公司
真正30pro影嘅相, 100%都係一幅油畫嚟

回覆 引用 TOP

RYYB陣列,日影顏色古古怪怪。
好明顯仲未控制到RYYB。

我拿一部舊代canon 600d單反,d色都比佢好。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。