[開箱及用家心得] 新手準備入坑

新手準備入坑 E-mail 此主題給朋友

新手一名,想買部相機旅行用,原本諗住買canon m50

睇完相,完全比富士既調色迷住lol,留意緊xt20,請問5,6千budget,呢部ok嗎?會唔會個款太舊?有冇呢同level既其它品牌可以推介下呀!謝各位ching

熱賣及精選
另外,我見xt20+18-55 kit set得番水貨$5500

點睇水貨富士

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 liger88 於 2019-5-15 06:19 PM 發表

睇完相,完全比富士既調色迷住lol,留意緊xt20,請問5,6千budget,呢部ok嗎?會唔會個款太舊?有冇呢同level既其它品牌可以推介下呀!謝各位ching ...
舊?我諗住買二手xT1咋!

回覆 引用 TOP

要買富士 起碼都XT-3 其他舊型號對焦都慢

引用:
原帖由 鬼屋原始的牛 於 2019-5-16 02:06 PM 發表

要買富士 起碼都XT-3 其他舊型號對焦都慢
ching, out budget ar

引用:
原帖由 liger88 於 2019-5-17 09:24 AM 發表

ching, out budget ar
用落你又會想換機 又一筆

引用:
原帖由 鬼屋原始的牛 於 2019-5-17 09:40 AM 發表

用落你又會想換機 又一筆
但係x-t3 同 x-t20價錢差好遠, 超過樓主budget 好多喎.
既然樓主係新手, 買部平機玩返兩三年, 磨練下技術, 花錢買鏡仲好.

回覆 引用 TOP

X-T20足夠啦, 同埋我X-Trans第3代D色比新一代靚少少tim....

回覆 引用 TOP

唉...大鍋了...

xt20 + 18-55mm kit set停左產,分開買貴到hihi,水貨kit就5500...

一係就轉 15-50 kit set,百記賣緊6000蚊

買水貨kit 好定轉15-50 行貨kit arrrrrrrr

好糾結....

引用:
原帖由 liger88 於 2019-5-15 06:19 PM 發表

睇完相,完全比富士既調色迷住lol,留意緊xt20,請問5,6千budget,呢部ok嗎?會唔會個款太舊?有冇呢同level既其它品牌可以推介下呀!謝各位ching ...
富士 XT3 or XT30, 淨 body 不要 kit ,配支 16-55 2.8, 或者 18-135 天涯鏡

回覆 引用 TOP

X-T30夠啦, X-T3同一粒26MP BSI CMOS 
對焦點數目都係一樣

+18-55F/2.8-4用住先
outbud就試下收2手鏡囉

回覆 引用 TOP

又的確好難選擇,M50機輕膠感重但價錢平,鏡群唔多,除非加接圜
fuji都唔錯,鏡頭多但偏貴,如果入手fuji,先玩定焦,例如23.2,35.4,16.8之類,機身有新買新,唔夠budget,二手係唔錯選擇

引用:
原帖由 liger88 於 2019-5-17 04:10 PM 發表

唉...大鍋了...

xt20 + 18-55mm kit set停左產,分開買貴到hihi,水貨kit就5500...

一係就轉 15-50 kit set,百記賣緊6000蚊

買水貨kit 好定轉15-50 行貨kit arrrrrrrr

好糾結.... ...
唔介意二手,2000 樓下有交易

========
Work Hard!
Play Hard!
========
引用:
原帖由 蔡你拂 於 2019-5-18 02:08 PM 發表

又的確好難選擇,M50機輕膠感重但價錢平,鏡群唔多,除非加接圜
fuji都唔錯,鏡頭多但偏貴,如果入手fuji,先玩定焦,例如23.2,35.4,16.8之類,機身有新買新,唔夠budget,二手係唔錯選擇 ...
聽聞行貨一定要係富士既經銷商買先有保養,出面细舖既行貨其實係水貨,唔受富士保...

xt20 body睇過經銷商最平既行貨都要5千...

依加係諗水貨kit set $5500定二手算lol

引用:
原帖由 hil_lok 於 2019-5-18 03:46 PM 發表

唔介意二手,2000 樓下有交易
ching邊度有咁平二手?!

我睇dc fever二手,淨機都好似要3千lol

30 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。