註冊 登入

物有所值的耳機'Tipsy 夜精靈'

物有所值的耳機'Tipsy 夜精靈' E-mail 此主題給朋友

話說3月尾去左個個人音響展, 係當日玩左好多新野, 由其靜電單元耳機 ,令我又有新體會 ,但新野未有得買住, 之後去左Kinera攤位, 發現有對我唔識既牌子 'Tipsy' (微醺) 耳機名字好正叫「Dunmer」夜精靈。

第一眼見到同一般耳機外型差不多,但吸引我眼光係佢嘅單元'石墨烯' 不過呢款單元比我一個唔好嘅印象,就係小米嗰對個低頻太沉,高音比佢搶晒好暗,但 Dunmer有別於小米,佢係用石墨烯雙磁路雙腔體動圈,就係呢樣吸引我去試佢。
首先帶上耳仔試下又覺得幾舒服,耳機好輕幾貼耳窩,配帶感一流,之後插入 player用 首'Hotel California' 試下先。一開始有驚喜啲結他聲都幾清脆,然後到啲鼓聲有少少實未夠下鬆,不過可以理解,因為佢只係用3.5頭,現時大部份3.5都細推力過2.5,同時耳機新開未煲好不能作準,所以見呢對耳機有潛力,仲要七百幾即刻買返去玩下先。
返到屋企第一時間煲下對耳機先,之後上網搵下'Tipsy' 呢間公司啲資料。原來'Tipsy' 係由國內幾名頂尖既幕後音樂制作團隊創立,之前已經推出過一對 Lava V2耳機有相當好評,而國內有一些歌手都用Tipsy耳機黎演出。呢次'夜精靈' 係出黎比大家聽流行曲為主打的,啱晒我呢啲多數聽流行曲嘅人。
煲左十幾個鐘又攞黎玩下先,繼續用原廠線去試,低頻仍然太緊未夠下潛 ,高頻明亮輕快感唔錯,但中頻人聲在女聲還可以,去到聽男聲既歌曲仍然有啲暗,令到人聲同樂器聲又少少乸埋一齊咁,有啲V型調音感覺但唔太明顯。之後就入正題,用啲2.5cm耳機線試下佢先。首先用條JH原廠2.5銅耳機線試下,因為2.5平衡關係,人聲同音樂稍為有少少分離感,但男聲還是有啲暗,未係改善到好。之後用條 mad cable銅鍍金試下,呢次到女聲有啲高左,男聲同樂器分離感都可以,仲係差少少。最後用條 Kinera條銅鍍銀耳機線,今次呢條把中頻凹陷位填補左,人聲又向返前,令到三頻平均返哂,可以用呢條繼續煲佢。
煲得有返咁上下,試下用大火落檯擴煲下先,原來呢對耳機都幾受火,越大火越過引,啲分離感高,低頻回彈快,人聲清左,越玩越爽,真係一隻潛力相當高嘅耳機。大家不妨用檯機或手提機推下佢,話唔定你會覺得好正。順帶一提宜家跟耳機條線同插頭都唔同左,以咁嘅價錢,咁嘅聲音,絕對超值,大家不妨去試下。
以下比啲相大家參考下

精選樓盤
繼續參考相片

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

呢對真係好有驚喜, 我想知如果用"石墨稀"呢個單元做hiend的, 可以好聲到點?

回覆 引用 TOP

聲未聽過唔知得唔得, 但簡體字硬扯上歐陸奇幻傳說做產品名感覺好 low

回覆 引用 TOP

剛剛比狗兄毒左

附件

E54044FB-BCB9-4DF2-895E-7A8592531003.jpeg(227.14 KB)

2019-5-18 06:54 PM

引用:
原帖由 kityu2003 於 2019-5-18 06:54 PM 發表

剛剛比狗兄毒左
我都考慮緊呢條,但有另一位ching話有線要毒我,試完先決定

引用:
原帖由 kityu2003 於 2019-5-18 06:54 PM 發表

剛剛比狗兄毒左
e家先有2.5同4.4頭出 知道唔咁早買😆

引用:
原帖由 ken3220 於 2019-5-14 09:55 PM 發表

話說3月尾去左個個人音響展, 係當日玩左好多新野, 由其靜電單元耳機 ,令我又有新體會 ,但新野未有得買住, 之後去左Kinera攤位, 發現有對我唔識既牌子 'Tipsy' (微醺) 耳機名字好正叫「Dunmer」夜精靈。
...
恭喜Ken Sir

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 william788 於 2019-5-18 07:22 PM 發表

我都考慮緊呢條,但有另一位ching話有線要毒我,試完先決定
買哂兩條啦😆

引用:
原帖由 im50 於 2019-5-18 07:28 PM 發表

買哂兩條啦😆
毒無止境呢,狗哥隔離有1960s四絞呢

引用:
原帖由 william788 於 2019-5-18 07:30 PM 發表

毒無止境呢,狗哥隔離有1960s四絞呢
我今日都有去😂

回覆 引用 TOP

引用:

剛剛比狗兄毒左
4股 392芯 鈍銀線 3.5平衡直頭?

詳細d 先知大約係乜黎..

回覆 引用 TOP

請問條升級線有聽診效應嗎?

引用:
原帖由 extremist1102 於 2019-5-18 11:00 PM 發表

請問條升級線有聽診效應嗎?

回覆 引用 TOP

40 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。