註冊 登入

[開箱及用家心得] Sony RX0 ii 試機報告 (同場比較 GoPro 7 Black)

Sony RX0 ii 試機報告 (同場比較 GoPro 7 Black) E-mail 此主題給朋友

今日要講既主角係 Sony RX0ii 迷你防水相機

出到第二代, 最大改進係有個反MON, 可以方便大家自拍
但呢個MON唔係touch mon...

第二個大改進係支援4K拍片

佢個setting介面同SONY d相機一樣, 但個mon仔細細, 老花人仕請自備放大鏡

呢部機個定位雖然唔係運動相機
但佢個體積和外型都同GoPro有幾分相似
網友一般都會將兩者compare作比較

先比一比FOV 同 CMOS

CMOS: Sony - 1寸 , GoPro - 1/2.3寸 , SONY完勝!!!
FOV: Sony - 24mm, GoPro - 15mm (wide mode), GoPro寬好多囉!!!

係順光還境下, 兩者表現差不多
但逆光就睇到分別

SONY留返多D細緻位

大家再睇埋300% CROP咗之後既畫面

防震方面, 兩者都係數碼防震,
但係GoPro既HyperSmooth簡直係強到爆登
(大家可以參考文章尾的試機片 3:09)

SONY可以手動對焦, 可以AF-S, 又可以無限焦
GoPro只得一個無限焦

我發覺Sony機係AUTO mode下, 顏色都比較淡
但佢提供咗SLog拍攝模式, 加強後製空間

影相方便, SONY RX0ii冇得輸, 絕對交足功課
光圈, 快門, ISO, 包圍, 咩都可以自己調較, 可以話係迷你既RX100v

唔駛多講, 大家都分得出, 邊一張相係SONY影

最後, 講埋個夜間拍攝

GoPro拉得好光, 但noise比較多
SONY就保留暗位, 顏色夠實, 畫面對比度高

最後, 講講自己既總結:-
Sony RX0ii影相一流, 1寸SENSOR, 畫質高, 後製空間大
GoPro, 夠晒WIDE, 防震強, 運動相機既1哥

大家可以睇埋個試機片:-
https://www.youtube.com/watch?v=6216pw9zOK8進入香討影片區

回覆 引用 TOP

精選樓盤
等你 dji 報告

引用:
原帖由 tomickwan 於 2019-5-15 08:36 AM 發表

等你 dji 報告
今晚發佈... 應該六月先有貨... 到時再包膠啦

引用:
原帖由 hkstan 於 2019-5-15 09:39 AM 發表

比個LIKE 你, 唔係單係 YOUTUBE 片, 有晒字
THANKS , 夠貼地夠中肯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hkstan 於 2019-5-15 09:39 發表

聽講百記尋晚已經有得買。

引用:
原帖由 ewartuen 於 2019-5-16 08:40 AM 發表

聽講百記尋晚已經有得買。
我訂咗囉~ 應該今日收貨

兩部機唔同玩法

DJI osmo action 會好過呢兩部

引用:
原帖由 boc3988 於 2019-5-16 06:45 PM 發表

DJI osmo action 會好過呢兩部
sony太孤芳自賞,以為一吋感光元件無敵。
如果拍照的話大感光元件成像係靜止影像可以慢慢數毛毛,但影片係移動影像又點可以數毛毛呢?
現今大多數人只在手機觀看影片,其實所謂4K同FHD根本未達到差天共地分別。

kwailo

回覆 引用 TOP

最重要粒電容量幾多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hkstan 於 2019-5-16 08:42 AM 發表

我訂咗囉~ 應該今日收貨
期待🙏🙏

引用:
原帖由 monono 於 2019-5-16 06:32 PM 發表

兩部機唔同玩法
請問有什麼不同?小弟想買

回覆 引用 TOP

就咁睇相 gopro 靚d噃我覺得

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jellykit 於 2019-5-17 04:26 PM 發表

期待🙏🙏
大家想睇既 DJI Osmo Action 評測到咗啦
https://digital.discuss.com.hk/v ... 08a4b4f317_14219903

回覆 引用 TOP

睇外國有D RX0ii用家講拍片用自動對焦會out focus

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。