[攝影器材選購] 終於被迫買左 RP

熱賣及精選
.

附件

893367E2-4C5E-4B0C-B0CC-EAE1C01C1A3F.jpeg(249.37 KB)

2019-7-13 03:52 PM

0ECC9FAC-EC8B-4CB9-8A99-2CA3B8BB4C17.jpeg(121.05 KB)

2019-7-13 03:52 PM

引用:
原帖由 motto0101 於 2019-6-14 09:05 AM 發表

本身有部老爺 60D. 除左像素唔夠 諗唔到理由再用APSC 機
睇個樣都係精簡搞全幅單反無反

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 orabuln 於 2019-5-16 12:50 PM 發表

RP點睇都係人門機,低階機
無反版6D2, 都係FF
CANON無反未成熟, 唔係搵食買R把鬼

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 motto0101 於 2019-5-13 08:03 PM 發表

想買R 但女人嫌重
D key 同中楷機唔同 唔習慣
個EVF 用唔慣 really not Real Time 
用多排睇下仲有咩唔習慣 定妥協
我支kit lens 比想像中sharp 真係可以用錢買技術(除左構圖技巧)
去左海港城城大鋪 碌咭15980(kit). 有至少三舊回贈 再食商場$450 Starbucks/ city super  ...
可以不妥協嗎?女朋友是自己選擇。
如果是不妥協你會怎做?換機?換畫?

kwailo

回覆 引用 TOP

另一張劣作

回覆 引用 TOP

去左7日旅行 用kit 鏡

用個時唔覺重, 但一入夜, 個人攰 咩都會覺得重
個EVF 成部機敗筆, 點都唔及 OVF, 反而用mon touch 仲好 但好少用

入門功能 對唔識影相既人係幾好, 對一般人 AV / P mode 都已經好夠

跟黎支kit 影小朋友 對焦都快 仍然都可以影到即時想要既野 , 除此之外影景影食物 做document 鏡唔錯 , 當人像 都係乖乖地用支 85 1.2 / 1.4

另個個要連拍快 倒不如用心影一張仲好

講完肺話

引用:
原帖由 motto0101 於 2019-7-19 09:51 PM 發表

去左7日旅行 用kit 鏡

用個時唔覺重, 但一入夜, 個人攰 咩都會覺得重
個EVF 成部機敗筆, 點都唔及 OVF, 反而用mon touch 仲好 但好少用

入門功能 對唔識影相既人係幾好, 對一般人 AV / P mode 都已經好夠

跟黎支kit 影小朋友 對焦都快 仍然都可以影到即時想要既野 , 除此之外影景影食物 做document 鏡唔錯  ...
宜家D人門FF,加支kit 變焦鏡。本身支鏡有番咁上下做功,輕吾做。

不如简单入索尼a6400, 加支定焦。

總之入左攝影尼個坑,刀系乃野!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 19372046 於 2019-7-20 10:00 AM 發表

宜家D人門FF,加支kit 變焦鏡。本身支鏡有番咁上下做功,輕吾做。
不如简单入索尼a6400, 加支定焦。
之前講左, 用開C記 APSC 鏡係 EF 無理由轉會同 停留 APSC

引用:
原帖由 motto0101 於 2019-7-20 10:16 AM 發表

之前講左, 用開C記 APSC 鏡係 EF 無理由轉會同 停留 APSC
apsc 有乜吾好?
我就咁睇你D相,分吾到用FF, apsc 定手机拍,如果你吾講既話,请不要介意

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 motto0101 於 2019-7-13 03:52 PM 發表

.
下回右下係手指遮到?

引用:
原帖由 hakuton3 於 2019-7-20 11:11 AM 發表

下回右下係手指遮到?
應該係某人膊頭頭無為意

回覆 引用 TOP

59 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。