• 瀏覽: 10,800
  • 回覆: 27
  • 追帖: 3
播4K HDR 電影,結像自然結實,最重要是流暢, 好正。

附件

IMG_20190511_102701658.jpg(248.79 KB)

2019-5-11 10:28 AM

IMG_20190511_102513536.jpg(221.75 KB)

2019-5-11 10:28 AM

熱賣及精選
請問有無一撻撻? 好像以下這部, 我部Panasonic 49EX600H有一撻撻.

https://digital.discuss.com.hk/v ... ge%3D2#pid492709091

回覆 引用 TOP

我無發現一達達。

但FX600唯一缺點,是白色的處理,有暴光過度現像。想換新可以考慮新GX650。但部43“FX600機不算貴,且其他顏色、結象、流暢度,都滿意。

我認知的佛法 link

耳: Atrix/su ax7/su ax01 + E4c/GMP 8.35D
音: CS-725+MA BX2
手: BALL CM1011c
機: MBP/iPad4

49fx600 揮手區,清貨平靚正。
今日岩岩到手。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 MICMIC_2ND 於 2019-5-11 06:35 PM 發表

我無發現一達達。

但FX600唯一缺點,是白色的處理,有暴光過度現像。想換新可以考慮新GX650。但部43“FX600機不算貴,且其他顏色、結象、流暢度,都滿意。 ...
我部機睇左幾個月都唔覺, 直到去旅行影左的video, 背景係淺白淺藍色如天空就好覺, 成部機攞返Panasonic檢測,最後師父/工程師話係led規格缺陷

引用:
原帖由 ANWKLO 於 2019-5-11 09:36 PM 發表

我部機睇左幾個月都唔覺, 直到去旅行影左的video, 背景係淺白淺藍色如天空就好覺, 成部機攞返Panasonic檢測,最後師父/工程師話係led規格缺陷
證明我無睇錯,謝謝。 

我認知的佛法 link

耳: Atrix/su ax7/su ax01 + E4c/GMP 8.35D
引用:
原帖由 MICMIC_2ND 於 2019-5-11 10:24 PM 發表

證明我無睇錯,謝謝。  
相信ANWKLO師兄,指一達達問題,睇白背景比較明顯.另附上2位師兄(Laughoutlound & Yeyau) EX680調校心得,可作參考...

附件

EX680 setting laughoutlound.v1.jpg(98.6 KB)

2019-5-11 10:36 PM

EX680 setting laughoutlound.v1.jpg

EX680b.jpg(117.53 KB)

2019-5-11 10:36 PM

引用:
原帖由 v369234 於 2019-5-11 10:36 PM 發表

相信ANWKLO師兄,指一達達問題,睇白背景比較明顯.另附上2位師兄(Laughoutlound & Yeyau) EX680調校心得,可作參考...
唔該師兄, 試過, 都係唔得. 發覺這問題後, 我出去店舖睇過, 其實每塊panel都有這個情況, 只不過是多少既分別.

我平時睇電視都唔係好覺, 冇特登睇係留意唔到, 當睇的好靜態如風景先發覺, 藍白淺色底留意就睇到, 試下youtube 4K風景, Panasonic師父們來我屋企起初都睇唔到, 我要指出那些部位, 師父們先如夢初醒.

引用:
原帖由 ANWKLO 於 2019-5-12 12:27 PM 發表

唔該師兄, 試過, 都係唔得. 發覺這問題後, 我出去店舖睇過, 其實每塊panel都有這個情況, 只不過是多少既分別.

我平時睇電視都唔係好覺, 冇特登睇係留意唔到, 當睇的好靜態如風景先發覺, 藍白淺色底留意就睇到, 試下youtube 4K風景, Panasonic師父們來我屋企起初都睇唔到, 我要指出那些部位, 師父們先如夢初醒. ...
可否告知YouTube 那條4K  片有問題,讓我在fx600 試試。So far 播4K HDR youtube 片都滿意。

我認知的佛法 link

引用:
原帖由 MICMIC_2ND 於 2019-5-19 09:22 AM 發表

可否告知YouTube 那條4K  片有問題,讓我在fx600 試試。So far 播4K HDR youtube 片都滿意。
https://www.youtube.com/watch?v=ftlvreFtA2A
https://www.youtube.com/watch?v=5vP9go4Jdxs

暫時睇咗Norway 條片13分鐘,暫未發覺有太大問題。

如果兩部機AB比,可能會比較覺。

附件

IMG_20190424_190429942.jpg(231.03 KB)

2019-5-21 06:43 AM

我認知的佛法 link

引用:
原帖由 MICMIC_2ND 於 2019-5-21 06:43 AM 發表

暫時睇咗Norway 條片13分鐘,暫未發覺有太大問題。

如果兩部機AB比,可能會比較覺。
睇唔到就恭喜你

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 MICMIC_2ND 於 2019-5-11 10:28 AM 發表

播4K HDR 電影,結像自然結實,最重要是流暢, 好正。
中原買?幾錢?

引用:
原帖由 cessess 於 2019-5-21 04:02 PM 發表

中原買?幾錢?
我在瘋宅買,it's a steal。

我認知的佛法 link

回覆 引用 TOP

我係hktvmall買,都好抵。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]