註冊 登入

[攝影技術討論] 攝影等於造假

引用:
原帖由 eve9879 於 2019-5-13 01:12 AM 發表

平時把口有問題?!似乎同好多人都有牙齒印.

精選樓盤
各自表述。

the world's most dangerous terrorists

回覆 引用 TOP

早期菲林靠人家沖曬,冇左自主權隨時改,拍之前,先判斷好+調節setting,
科技進步下,セ都 setting吾使,襟粒制oK,

反之但要求高的人, 同玩菲林差吾多
係隨時據,環境而改setting :快門,光圈,Ev+-,iso............
jpeg格式 改下光暗,色溫,栽相.....好方面呀!
拍raw格式,重可家中,玩埋菲林沖曬的後制

不要執著,靚就算喇。
例子:肥轉瘦,醜变靚,呢D算做假

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 MichaelLui 於 2019-5-13 10:41 PM 發表

平時把口有問題?!似乎同好多人都有牙齒印.
香肚最有問題是班祇發問帖從不發相的人,包括閣下

攝影除了影得靚,主要是把人睇唔清楚既嘢,影到可睇得更清楚,再強調一點係拍攝到唔係合成相喎

附件

IMG_1553275516916.jpg(87.32 KB)

2019-5-14 02:40 PM

FB_IMG_1557289275204.jpg(37.97 KB)

2019-5-14 02:40 PM

樓主都放些影得靚既相比大家睇你既觀點

引用:
原帖由 eve9879 於 2019-5-14 02:43 PM 發表

樓主都放些影得靚既相比大家睇你既觀點
放出來,驚你自卑呀!
你果兩張都好一般.平平冇奇.第二張個散景唔得.冇買大白?

樓主你也要放D相上來,
俾大家睇下造假相冇造假的分別。
吾明?現實眼看到,是冇散景的,
有散景=造假??????????

回覆 引用 TOP

睇你點演繹啦

捍衛言論/新聞自由

回覆 引用 TOP

第一張真實=冇做假
第二張,有散景,但吾靚=做假?

請賜教

附件

DSC_6680_01.jpg(410.61 KB)

2019-5-16 10:37 AM

DSC_6637_01.JPG(774.08 KB)

2019-5-16 10:37 AM

回覆 引用 TOP

為求真實,新一代相機,已加新自動功能,Focus Shift Shooting ,
後制多張合成相
務求表現真實
but後制大多視為做假

附件

Screen Shot 2019-05-16 at 10.58.27 AM.png(652.28 KB)

2019-5-16 11:07 AM

Screen Shot 2019-05-16 at 10.58.27 AM.png

回覆 引用 TOP

呢張吾好話100%真實,
起碼有90%真,
由於鏡頭變形,背光影響下.......等等
要睇拍者,點做事前setting

附件

DSC_0064.JPG(1.18 MB)

2019-5-16 11:21 AM

回覆 引用 TOP

乜又係呢D話題呀
咁呢張係咪造假?

脷伸
唔係我影

引用:
原帖由 車站花色神童 於 2019-5-16 03:12 PM 發表

乜又係呢D話題呀
咁呢張係咪造假?

脷伸
唔係我影 ...
有相有得評, 很定做假          

回覆 引用 TOP

造假的

附件

DSC_6884.JPG(445.76 KB)

2019-5-17 03:03 PM

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。