註冊 登入

Denon 9200 + 墨菊 要 + amp?

Denon 9200 + 墨菊 要 + amp? E-mail 此主題給朋友

最近又買左新玩具 就係Denon 9200
但得部墨菊同條原廠3.5 cable 感覺唔係推得好好
想換條4.4 但呢D Headphone 升級線周圍都冇  就連Sony 專門店買條4.4 kimber cable 都話要訂6星期 唯有拎自己條 beat audio Emily 8 去改 都要等4星期 

但如果换左4.4都冇改善就真係要買隻amp 想問Ching 們有冇推薦?

熱賣及精選
引用:
原帖由 headphones 於 2019-5-8 10:07 PM 發表

想換條4.4 但呢D Headphone 升級線周圍都冇  就連Sony 專門店買條4.4 kimber cable 都話要訂6星期 唯有拎自己條 beat audio Emily 8 去改 都要等4星期

但如果换左4.4都冇改善就真係要買隻amp 想問Ching ...
逃佬4.4 金寶線一千蚊人仔..

引用:
原帖由 headphones 於 2019-5-8 10:07 PM 發表

想換條4.4 但呢D Headphone 升級線周圍都冇  就連Sony 專門店買條4.4 kimber cable 都話要訂6星期 唯有拎自己條 beat audio Emily 8 去改 都要等4星期 

但如果换左4.4都冇改善就真係要買隻amp 想問Ching ...
便携(?)4.4amp就aroma a100
淘寶有隻我見人用但我未試過聲
仲有兩隻唔推薦,一隻無咩幫助,另一隻比較貴,兩隻全部熊店有

如何枱擴就另計

引用:
原帖由 william788 於 2019-5-8 10:20 PM 發表

便携(?)4.4amp就aroma a100
淘寶有隻我見人用但我未試過聲
仲有兩隻唔推薦,一隻無咩幫助,另一隻比較貴,兩隻全部熊店有

如何枱擴就另計
想保證推到, 用晒我set 萬能source便攜 就推到.. 如果係同K701 咁上下難推的話..
又係雙運放2.5出 轉無源放大 駁4.4 8芯金寶線..
source 就插手機3.5出就可以.. 甚至係十蚊銀咁大既藍芽3.5出都得.. 想要中低頻聽pop歌秒贏 索十萬, 就係咁簡單.. 都唔明乜野叫推唔盡..

當然如出動膽機推,人聲 結像定位更加清晰..就好似貼左張大海報係度牆度, 講明果個區塊就係出人聲既..

https://digital.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28205210

D9200本身條線已經唔差,隨便換銀線高頻好容易失控!
不如俾心機煲下,D9200要長時間煲先開聲的

回覆 引用 TOP

淘左條4.4 kimber cable 呢1 2日應該到
上網睇左好多 有個問題 如果墨菊插個
dac 一體咁解碼係用dac 粒chip定墨菊?

如果純放大又有4.4 得aroma A100 同
oriolus ba300s 但用得A100 無理由唔買 ps100
加埋都成7千 不如買部 Teac ud 505 

回覆 引用 TOP

我只問一句
你係咪家用

阿仙奴忠實球迷
希望阿記係阿聯球場捧上聯賽錦標
出街可以唔買ps100

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kzzstzst 於 8-5-2019 23:50 發表

想保證推到, 用晒我set 萬能source便攜 就推到.. 如果係同K701 咁上下難推的話..
source 就插手機3.5出就可以.. 甚至係十蚊銀咁大既藍芽3.5出都得.. 想要中低頻聽pop歌秒贏 索十萬, 就係咁簡單.. 都唔明乜野叫推唔盡..

當然如出動膽機推,人聲 結像定位更加清晰..就好似貼左張大海報係度 ...
一堆咸水草睇見都唔開胃

回覆 引用 TOP

凡係耳機同原庒線. 煲都未煲好就去換線又點會玩得好對耳機吖. 盞嘥錢

回覆 引用 TOP

引用:

墨菊3.5同4.4推力一樣㗎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 十九八 於 2019-5-9 04:40 PM 發表

我只問一句
你係咪家用
我都係想家用 插個dac 用notebook or dap播歌

引用:
原帖由 headphones 於 2019-5-9 09:02 PM 發表

我都係想家用 插個dac 用notebook or dap播歌
咁不如你買個家用amp用3.5lo
用3.5轉rca出amp,amp選擇多聲靚都多

引用:
原帖由 kzzstzst 於 2019-5-8 11:50 PM 發表

當然如出動膽機推,人聲 結像定位更加清晰..就好似貼左張大海報係度 ...
我係新手,就咁睇好複雜

引用:
原帖由 bilody 於 2019-5-9 11:50 PM 發表

我係新手,就咁睇好複雜
推大耳牛, 正路係坐定定係電腦前, 或廳既檯機前..
pc 就用 foobar 行usb cable 行 nx4dsd 之類機仔, 或行膽之類既機仔做耳機放大..

至於無源放大, 就係玩物理加大推力去數碼聲, 唔玩chips. 無乜電子野可以代替..因為無用電子野..
如果係出街portable 又要確保同一 聽開既音量下 之要推力夠, 先一定要出動 無源放大 做保證..

至於換粗到死既金寶線, 只係做一個保證, 保證電力傳送足夠.

唔好信乜野lan 線幼到核爆可以傳到好野.. lan 線係用黎俾D非禮強姦既犯係差館吊頸用..
小朋友用左lan線, 阿媽會嚇到病... 所以阿仔都係生性啦.
    阿仔生性病母倍感安慰

22 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。