[攝影器材選購] 除左價錢, EOS R同RP既大分別係?

熱賣及精選
引用:
原帖由 Tai-GEM 於 10/5/2019 09:10 發表

師兄/姐, 呢部你用落覺得點?
這部我與 5D3 同時擁有和使用,R 機的確好玩但連拍上有待商榷

引用:
原帖由 xieling 於 10/5/2019 09:11 發表

你要留意清楚係連接canon原廠鏡頭,相反副廠鏡頭未必知識能夠對應
一樣對應到

引用:
原帖由 xieling 於 10/5/2019 19:21 發表

我自己就用緊r, 有部分副廠鏡頭未能支援!
不過師兄你唔相信都冇辦法
唔係信與唔信嘅問題!
我的確用到死馬枝 85mm 1.4 Art 鏡頭在 EOS R 上

引用:
原帖由 xieling 於 10/5/2019 19:27 發表

我都係用死馬85 1.4不過係你的上一代就不能支援啦
價錢已決定一切🤪

引用:
原帖由 Tai-GEM 於 15/5/2019 16:27 發表

即係新副廠鏡通常可以?
絕對正確

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Tai-GEM 於 15/5/2019 16:25 發表

同時使用? 咁你咩情況用邊部? 點考慮?5D3係咪重好多?
搵食就要用兩台機,意思就是這樣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Tai-GEM 於 15/5/2019 16:29 發表

其實我門外漢咁睇,
副廠+轉接環可以用單反機身
原廠單反鏡可以+轉接環用EOS R
咁其實唔係都應該好大機會可以咩?
有錯唔好打面
我正打算購買一枝 RF 鏡頭,睇了很多網上評測講述新系統搭上新鏡頭的優勢,FACEBOOK 也有 EOS R 群組,群主是 CANON 。

引用:
原帖由 Tai-GEM 於 15/5/2019 16:29 發表

其實我門外漢咁睇,
副廠+轉接環可以用單反機身
原廠單反鏡可以+轉接環用EOS R
咁其實唔係都應該好大機會可以咩?
有錯唔好打面
你咪以為買相機會送技術喎!當你買了新相機回家即刻變成了攝影高手的想法就已經大錯特錯!!

喂,門外漢😂
買咗台新相機你就要展開,為期幾年的攝影課程,有硬件又有軟件所花銷的金錢,又如倒落海一樣龐大,你咪睇佢機仔細細好易用,若果真的門外漢頗花時間鑽研此機操作🤣

利申 : 我從 5D3 已用了七個年頭,再用此 EOS R 機身時只是鑽研了一小時便可以無痛升級😜

引用:
原帖由 Tai-GEM 於 20/5/2019 16:15 發表

CHING 打算買邊支?
我只會買紅圈鏡頭 RF 也是

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Tai-GEM 於 20/5/2019 16:18 發表

我當然知買機唔係送技術, 不過唔知心癢癢買一部入門幾年又升級一次...
我意思係接環方面唔熟姐, 所以請教
我唔係連基本光圈先決之類都唔識既 ...
用得咁嘅器材仲用「光圈先決」🙈
你唔係嘛🤭

我操作是用全手動,單反與無反一樣

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。