[攝影器材選購] 龍仔28-75,有冇現貨呢?

引用:
原帖由 DDG98 於 2019-5-12 12:42 PM 發表

啊!
係唔係16-35,24-70,70-200呢?
24 105 g

熱賣及精選
引用:
原帖由 tomickwan 於 2019-5-12 13:14 發表

24 105 g
啊!一個鏡頭

引用:
原帖由 DDG98 於 2019-5-12 01:29 PM 發表

啊!一個鏡頭
70 200 f4 已買, 1635 f4 未買,但遲早會入,睇下有冇抵玩2手。

去旅行影風景,冇支1635 唔掂

引用:
原帖由 tomickwan 於 2019-5-12 14:53 發表

70 200 f4 已買, 1635 f4 未買,但遲早會入,睇下有冇抵玩2手。

去旅行影風景,冇支1635 唔掂
啊!明白了。
你自己有24-105,70-200.未買16-35.

原來咁呀!

引用:
原帖由 DDG98 於 2019-5-12 02:55 PM 發表

啊!明白了。
你自己有24-105,70-200.未買16-35.

原來咁呀!
係呀,本身玩n記單反,自己日常習慣最常用就係小三元同 85 50 定焦。
所以轉左會都係入返呢幾支。

回覆 引用 TOP

可能會24-70換上24-105.

引用:
原帖由 DDG98 於 2019-5-13 05:56 PM 發表

可能會24-70換上24-105.
why not tamron ?
你本身有2470 z, 都唔急住換啦

引用:
原帖由 tomickwan 於 2019-5-13 23:24 發表

why not tamron ?
你本身有2470 z, 都唔急住換啦
怕28-75唔夠貨,好遲。

2470,係唔係唔好急住。

回覆 引用 TOP

而家唔好換上買28-75

24-70F4用住先, 想買85F1.8..

仲有遲些買70-200或70-300.

以後16-35..

我想一步一步...... 

引用:
原帖由 DDG98 於 2019-5-16 06:15 PM 發表

而家唔好換上買28-75

24-70F4用住先, 想買85F1.8..

仲有遲些買70-200或70-300.

以後16-35..

我想一步一步...... 
同我target 一樣。
85 1點8 我仲唸緊2手定買新。
新就3千8, 2手都over 3000

引用:
原帖由 tomickwan 於 2019-5-16 22:35 發表

同我target 一樣。
85 1點8 我仲唸緊2手定買新。
新就3千8, 2手都over 3000
下次去星際睇下二手85f1.8。

引用:
原帖由 DDG98 於 2019-5-17 09:15 AM 發表

下次去星際睇下二手85f1.8。
從來未試過係鋪買2手...
只會係DC FREE VER 或FB睇
師兄如果行過見到留意下咩價位, THANKS

引用:
原帖由 tomickwan 於 2019-5-17 09:28 發表

從來未試過係鋪買2手...
只會係DC FREE VER 或FB睇
師兄如果行過見到留意下咩價位, THANKS
睇過dc上網二手.,好少放上。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 DDG98 於 2019-5-12 10:27 AM 發表

9月去旅行係俄羅斯.
上月去土耳地用24-70F4,冇帶定焦。

去旅行係重要風景,街景,少影人。想帶方便鏡頭。我不知28-75有冇用。
買咗28-75 f2.8水(未試過壞所以有平買平)
我影event影人要光圈+快門
28-75 f2.8我覺得變型變得都好勁, JPG出唔覺有修正過, 用LR都有profile, 用capture one就冇profile啦
17-28 f2.8 可能好快就有得賣, 但到時LR都應該未有profie

引用:
原帖由 parkerpen 於 2019-5-19 03:22 PM 發表

買咗28-75 f2.8水(未試過壞所以有平買平)
我影event影人要光圈+快門
28-75 f2.8我覺得變型變得都好勁, JPG出唔覺有修正過, 用LR都有profile, 用capture one就冇profile啦
17-28 f2.8 可能好快就有得賣, 但到時LR都應該未有profie ...
只有原廠先會自動修正架 ?
奇怪係,我本身用tamron 24 70 g2, 又唔1覺變型嚴重

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。