註冊 登入

[攝影器材選購] 龍仔28-75,有冇現貨呢?

引用:
原帖由 DDG98 於 2019-5-11 01:59 PM 發表

我知...
性價比一定係龍仔。
差錢相差50%

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 DDG98 於 2019-5-10 06:56 PM 發表

點解買24-105
撇除大光圈,24-105去旅行好似真係實用啲
我都未決定到未入手

引用:
原帖由 y_yan1002 於 2019-5-11 10:16 PM 發表

撇除大光圈,24-105去旅行好似真係實用啲
我都未決定到未入手
去旅行,就算係行街為主,我都會帶定焦。

有需要大光圈一定會落定焦。

所以24 105 幾岩我個人需要。

請你地有冇計劃買大三元龍仔索尼版
17-28 f2.8
28-75 f2.8
75+

我覺得好似想買大三元。

自己有定焦24f2.8和50f1.8, 遲些買85f1.8.

9月去旅行係俄羅斯.
上月去土耳地用24-70F4,冇帶定焦。

去旅行係重要風景,街景,少影人。想帶方便鏡頭。我不知28-75有冇用。

引用:
原帖由 tomickwan 於 2019-5-12 01:08 AM 發表

你帶邊支定焦多

俄羅斯影景多16-35是否會好D

引用:
原帖由 農場巨額牛 於 2019-5-12 11:29 發表

好,不過有點貴過24-70f4

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 農場巨額牛 於 2019-5-12 11:27 AM 發表

你帶邊支定焦多
50 同 85 , 50 snapshot,  85 影人為主

引用:
原帖由 農場巨額牛 於 2019-5-12 11:29 AM 發表

但呢支review 都幾好。
500g 都算輕。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 DDG98 於 2019-5-12 10:19 AM 發表

請你地有冇計劃買大三元龍仔索尼版
17-28 f2.8
28-75 f2.8
75+

我覺得好似想買大三元。

自己有定焦24f2.8和50f1.8, 遲些買85f1.8.
我自己就小三元夠晒。原廠。

引用:
原帖由 tomickwan 於 2019-5-12 12:16 發表

我自己就小三元夠晒。原廠。
啊!
係唔係16-35,24-70,70-200呢?

引用:
原帖由 tomickwan 於 2019-5-12 11:49 AM 發表

50 同 85 , 50 snapshot,  85 影人為主

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tomickwan 於 2019-5-12 01:08 AM 發表

對呀,我用sel28,想搭隻sel85,但上次係舖玩隻24105好似好方便甘,心癢中

引用:
原帖由 y_yan1002 於 2019-5-12 12:52 PM 發表

對呀,我用sel28,想搭隻sel85,但上次係舖玩隻24105好似好方便甘,心癢中
其實都唔輕,但我自己冇問題

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。